Свържете се с нас

Таблоид

Агресията в днешно време и ролята на училището за нейното предотвратяване

Публикувано

на

В последно време про­явите на жестокост в об­ществото ни стават все повече – побои, изнасил­вания, убийства… Къде са корените на злото? Кога се загнездва то в човешката душа и как да се помогне на такъв човек? По тези въпроси разговаряме с Катерина Татанова, педа­гогически съветник – пси­холог в ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“ в Гоце Делчев.

– Кои са според Вас при­чините за отключване на аг­ресията в днешно време?

– Наистина напоследък жестоката агресия, на която ставаме свидетели, взема превес над нормалното. Ця­лата тази информация вли­яе негативно върху психика­та на хората.

Причините, които предиз­викват агресивно поведе­ние, са много – проблеми в семейството, ниска самоо­ценка, фрустрация, травма в детството, обкръжаваща­та среда и др. Но най-важна причина си остава дегради­ралата семейна среда, която води след себе си липса на изградена ценностна систе­ма и отсъствие на морални качества. Децата от таки­ва семейства се изграждат като аморални личности. За тях чувства като емпатия са непознати.

– Да се спрем върху агре­сията и тормоза в училище. Кое ги поражда?

– Безспорно основни пред­поставки са проблемите в семейството. Както знаем, семейството е най-важната институция и като такава тя носи отговорност какви лич­ности ще даде на общество­то. Децата копират моделите на поведение на родителите си, те се учат от тях, а не от думите им. Затова казваме, че децата са отражение на нашето поведение.

Предпоставки за агресия стават и етнически пробле­ми, трудна адаптация, со­циален статус, защита на собственост или територия, защита на приятели, защита на репутация и достойнство. Конфликтът може да въз­никне и от най-обикновен неволен физически контакт.

– Как да се засили ролята на училището за превенция на насилието и тормоза?

– Със заповед на министъ­ра на образованието, младе­жта и науката от 18.05.2012 г. е създаден „Механизъм за противодействие на учи­лищния тормоз между деца­та и учениците в училище“. Добре би било всяко учили­ще да има ефективна поли­тика за справяне с тормоза и насилието.

Искам да подчертая много важната и отговорна роля на учителите в това отношение. Те, заедно с учениците, тряб­ва да разработят правила, които да водят до уважение, толерантност, отговорност, съпричастност.

Изграждането на положи­телна обратна връзка с уче­ниците, връзка на доверие, е ключът към успеха в справя­нето с този проблем.

Задължително е да се провеждат системни разго­вори по темата за тормоза и последствията от необ­мислените и импулсивни действия, да се представят презентации и филми по те­мата, да се включват ролеви игри и информационни мате­риали.

Особено важен е индиви­дуалният подход. Всяко дете е уникално по своята същ­ност и педагозите трябва да му помагат да развие добри­те си личностни качества и да преодолее лошите.

Наказанията също имат своето значение, но те тряб­ва да се налагат внимател­но, като не се засягат чо­вешките права. Важното е да се знае, че не се наказва личността, а нейното пове­дение.

Участието на родителите в тази борба също е много важно. Включването им под­помага ефективността на училищните мерки.

Въобще ангажираността на цялата училищна общ­ност е от изключително зна­чение за решаване на про­блема с училищния тормоз.

– Какъв съвет бихте дали на родителите?

– В днешно време всеки родител иска детето му да бъде отличник, първенец в класа. Но задава ли си въпроса, как се чувства де­тето, ако не оправдае тези очаквания? Децата на амби­циозните родители страдат най-много, защото родител­ският егоизъм се отразява негативно върху поведение­то и развитието им.

Децата трябва да растат щастливи, а не най-добри­те. За да расте психически здраво едно дете, то се нуж­дае от разбиране, любов, внимание, обгрижване. Да чува по-често мили думи. Да бъде поощрявано. Да рас­те в здраво емоционално и стабилно семейство. Нека родителите по-често да пре­карват времето с децата си, да знаят, че това е най-без­ценното и пълноценно вре­ме от техния живот.

Ще припомня една мисъл на Алфред Адлер -„Да си поз­волявате насмешка над де­цата, е почти престъпление. То оставя в душата на дете­то незаличими следи, които влияят на неговите навици и постъпки в зрелия живот“.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Реклама
loading...
Кликнете, за да коментирате

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Таблоид

Жесток инцидент в Югозапада! Шофьор помете 10-г. велосипедист

Публикувано

на

На 13.09.2019г. около 18:15 часа в района на кръстовище, образувано между ул.“Иван Михайлов“ и ул.“Александър Фон  Хумболд“, лек автомобил „Фиат Браво“ с 55-годишен водач от гр.Благоевград не пропуска  и блъска 10-годишен велосипедист, пресичащ по пешеходна пътека. Детето е пострадало с охлузна рана на крака.

Пробата за наличие на алкохол в издишания въздух на водача на автомобила е отрицателна.

.

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Ликвидираха пожара в Рила

Публикувано

на

Пожарът, който възникна на 14 септември в местността „Сухото езеро” на територията на природен парк „Рила“, е ликвидиран тази сутрин. Това съобщиха от полицията в Кюстендил, цитирани от БТА.

 

Огънят е обхванал площ от около 10 дка. Горяха клек, бял бор и мура, а пожарът беше гасен от екипи на пожарната , Югозападно държавно предприятие, служители на Рилски манастир, на природен парк „Рила“ и Национален парк „Рила“, доброволци, хеликоптер от авиобаза „Крумово“. В момента на място все още са около 45 души пожарникари, горски служители, служители на природния парк, посочиха от полицията.

 

Причините за възникването на пожара са в процес на установяване, допълниха от ОДМВР в Кюстендил и уточниха, че в края на миналата седмица в Кюстендилска област са възникнали общо 18 пожара.

При друг пожар, възникнал в края на миналата седмица в землището на с. Богослов, община Кюстендил, са били унищожени дървена барака, ограда, 20 овощни дръвчета, 15 лозници. Пожарът е обхванал площ от 20 дка и е угасен от два противопожарни екипа на РСПБЗН – Кюстендил. Спасени са били пет къщи и 60 дка смесена гора, няма пострадали хора.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ