Кметът на град Гоце Делчев: Доходите на общините падат, на ход е държавата!

Вече над 15 години в България се обсъжда възможността част от данъците да остават в общинските хазни. Но реални действия няма. „Важно е да се говори по тази тема. Голям проблем за общините е, че доходите им падат, има декапитализация, която не е тайна за никой. Някои ни съветват да увеличаваме местните данъци, но съм категоричен, че това не бива да се прави с лека ръка. Трябва да се води много широк дебат с обществеността, с хората”, твърди кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов.

Подобно вдигане на местните налози може да се прави само в краен случай и при пълна обосновка пред гражданите. По-добрият вариант за решаването на проблема според Москов е да се преотстъпят част от данъците – 1-2% от данък общ доход да влизат в общинските бюджети, от ДДС – също някакъв малък процент. Необходимо е да се намери начин за преотстъпване на част от тези данъци на общините. За да имат те достатъчно пари да решават ежедневните проблеми на хората. Но това искане така и не намира разбиране в централната власт.

Москов е участвал в редица разговори с различни министри на финансите – записва се казаното в един протокол и после сякаш не е имало среща. „Ние настояваме за ясни правила, за диалог, но няма чуваемост по проблемите, които поставяме. Предлагали сме формули, по които да се разпределят въпросните средства, но нищо не е било прието. Би следвало по нашите конкретни предложения да се намерят решения. Не е чак толкова трудно. За да няма спекулации, че на едни общини се дава, а на други общини не се дава”, смята градоначалникът на Гоце Делчев.

Става дума за пари, които не отиват нито при кмета, нито в общинския съвет. Това са средства, които са необходими общината да си върши работата, да решава проблемите на хората, свързани с образование, здравеопазване, инфраструктура, водопроводи, мръсен въздух, социална сфера, комуникации, канали, асфалтиране. Ежедневни проблеми, за които са нужни средства. „Все още общините има какво да продаваме, от продажбата на общински имоти вкарваме пари да решаваме инфраструктурни проблеми. Сега по европейски проекти също получаваме финансиране, решават се проблеми, но не всичко може да се оправи с тези средства”, подчертава Владимир Москов.

Той вярва, че е по-добре държавата да помогне на общините с отстъпването на част от някои данъци, а не да се налага да се връщаме преди 1989 година, когато местното население се облагаше с данък за изпълнение на жизненоважни обекти. Тогава хората даваха част от месечните си заплати за решаването на важен за тях проблем. „Това също трябва да се прави публично, а не да изненадваме хората с взети решения без дебат и широко обществено обсъждане. Още повече, когато става въпрос за вдигане на данъци или въвеждане на нови налози”, категоричен е Владимир Москов. Ако държавата не намери решение, то да се даде възможност на общините да правят допитвания до хората, за да се решават обществени проблеми. „Например – дават се по 2 лева от заплатите за главен водопровод, да се благоустрои квартал. Най-напред се взема решение от общинския съвет, обявява се на всички граждани и хората казват, че 2 лева от заплатата ще вървят за болница, други два лева ще се дадат за водопровод. Това ще става публично. По волята на хората, а не да им налагаме нещо отгоре”, казва Москов.

Той предупреждава, че се задава и друг голям проблем, свързан с такса смет, която ще се увеличи и ще удари по джоба населението. „Ще се увеличи такса смет, защото се увеличават отчисленията за депата, отчисленията по линия на РИОСВ и околната среда. Хората ще плащат доста повече. Трябва да се помисли навреме как ще компенсираме населението, да се помисли за тези, които имат по-ниски доходи. За да не стане като скока в цената на водата. Такъв проблем ще се появи и с такса смет, ако не се вземат навреме мерки – да се смени регламента или да се намерят компенсаторни механизми”, споделя притесненията си кметът на Гоце Делчев.
Владимир Москов е убеден, че трябва да се промени цялата система на доходите в страната, за да спре течът на кадри в чужбина. Особено в секторите, където се губят ценни специалисти. Работа има, но заплащането не отговаря на реалните необходимости на хората. По-добре тук да работи това младо поколение, но да получават такива заплати, които ще им позволят да покриват своите разходи, да могат да си отгледат децата, да си направят къща, да си купят жилище.

Да се помисли за възможността млади работещи семейства да вземат нормален заем за жилище, а не при високи лихви. В рамките на няколко години без проблем да си връщат заемите, защото ще получават адекватни заплати. Само така ще се задържат младите хора тук. Другото важно нещо е стимулирането на млади семейства да имат деца.

„Говоря за работещи семейства, които си плащат данъците, осигуряват се. Не говоря да се раждат деца само заради получаването на парите. Да има поколение, да има приемственост, да се развива нацията, да има здрави хора, които са стабилни и осигурени финансово.

Да има добро обучение и възпитание на децата”, допълва кметът Москов.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене