Заместник-кметът Христина Шопова откри новата творческа и учебна година в Дом на младостта, обяви конкурс за творба, интерпретираща символа на Благоевград

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград  Христина Шопова даде начало на новата творческа и учебна година в Дом на младостта. На събитието присъстваха дейци на изкуството и културата, учители, директори на детски градини и училища, преподаватели към различни школи, общественици и граждани.  Пред тях Христина Шопова обяви и стартиращия конкурс за творба, интерпретираща символа на Благоевград.

„Избрахме неслучайно тази дата, в нея има три пъти цифрата 9. Надяваме се да е за добро! Мотото на днешното събитие е „Всичко хубаво тръгва от Благоевград“, а темата на дискусията е „Как да вдъхновим нашите деца да се превърнат в „Творци на духа?“.  Много е важно за всички нас , като родители, и като общественици да дадем насока на поколенията след нас. Всяко едно дете има талант, някои по повече. Въпросът е да го открием, да го провокираме, да го насочим в правилната посока, за не бъдат те на улицата, пред телефоните и компютрите, а когато ги използват, това да в помощ на тяхното развитие. В момента изготвяме и творческа програма, която ще бъде оповестена. Стартираме и конкурс, който ще продължи в рамките на месец. В основата му е да провокираме децата да интерпретират символа на града“, каза Христина Шопова. Тя поясни, че в инициативата могат да участват деца на различни възрасти, а творбите ще бъдат подредени в специална изложба в галерия „Свети Лука“.

Заместник-кметът допълни, че авторите на творбите ще бъдат стимулирани, като ще има възможност произведенията да бъдат закупени на символични цени.

 „Ще създадем и Художествен съвет. В момента водим разговори с хора от цялата страна. Ролята на Съвета  е да изготвя творчески програми, да мотивира решения по отношение на децата. Целта е да отсяваме най-големите таланти и те да бъдат подпомагани още по-добре и от Общината, и не само“, каза заместник-кметът Христина Шопова.

По време на събитието бе организиран и стилен коктейл, а гостите се насладиха на новоподредена експозиция в Дом на младостта.

 Обновеното пространство на бившия Младежки дом се използва за богат набор от артистични, публични и социални събития. Дом на младостта отвори врати през месец юни тази година, когато бе открит официално от кметът д-р Атанас Камбитов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене