Свържете се с нас

ВМРО

Боб по хайдушки, черешово топче и много патриотизъм на Комитския събор

Публикувано

на

Животът на комити и хайдути е пресъздаден в третото издание на Комитския събор, който се състоя на 7 и 8 септември в село Червена вода. Патриотичният празник се организира за трета поредна година от ВМРО – Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“ и русенското читалище „Гоце Делчев-2009“, пише „Русе медиа“.

Събитието събра стотици ентусиасти от цяла Северна България, като наред с атрактивната програма участниците отдадоха почит на загиналите в борбите за Освобождение. В църквата бе осветено знамето на Червеноводската чета, след което то бе понесено начело на шествието през селото до поляната на събора. Сред официалните гости бяха областният управител на Русе Галин Григоров, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, депутатите от ВМРО Искрен Веселинов, Милен Михов и др.

Много от участниците бяха облечени в четнически униформи, а музей на открито показва старите оръжия от онова време.

Това е пушката крнка, голяма част от руските войници по време на Руско-турската война са били въоръжени с нея и след войната оставят част от пушките си на младата българска армия. Тази пушка е била предно пълнещо оръжие и, за да спестят пари, са я отрязали ей тук и са навили този отварящ се болт и става патронна пушка, разказва Йордан Димов. Много голям интерес предизвикаха и ятаганите, които са се използвали не само от турците, а и от българските хайдути.

Децата най-много се забавляват със стрелбите с пушка, пистолет и лък, а любопитството им предизвиква гърмежът на черешовото топче.

Хей, хора, ще пробваме топчето, да не се плашат женорята и децата, предупреждават комитите.

Атракция е и меленето на жито с ръчна мелница от два камъка, наречен хромел.

Няколко пъти се премелва, колкото повече, по-често се слага, толкова по-ситно става. Първоначално се натрошава на по-едро, на булгур става и след това вече става на брашно. Ако си по-силен, по-добре се смила, обяснява Милен Павлов.

Не липсва и традиционният хайдушки боб, който се готви в казани.

Прави се с много лук, с много моркови, с много чушка и други подправки. Около 3 часа се вари, на по-бавен огън сме го сложили и почти вече е готов, казва готвачът Атанас. Другите гозби са печено агне и комитски гювеч.

В програмата на събора има и много фолклорни изпълнения, които допълват празничното настроение. Проведоха се няколко конкурса – за комитска песен и танц, за комитско вино и ракия, за женска фолклорна носия „Магията на миналото“.

Видео >>>

 

коментара

ВМРО

Джамбазки за освобождаването на убиеца Джок Полфрийман: Грозно. Долно. Жалко. Недопустимо!

Публикувано

на

Българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки изригна срещу съдебното решение да бъде освободен предсрочно от затвора осъдения за убийството на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман.

Австралиецът излежаваше 20-годишна присъда за убийството с нож на студента Андрей Монов. Престъплението бе извършено на пл. „Света Неделя“ в столицата в нощта на 28 декември 2007 г.

Евродепутатът се възмущава от действията на магистратите. „С какви мотиви радетелите за „правосъдна реформа“ освобождават доказан убиец предсрочно?!

Стана ясно, че австралиецът Джок Полфрийман, който уби студента Андрей Монов и тежко рани друг български младеж, ще бъде пуснат на свобода предсрочно, щото видите ли бил излежал повече от половината си присъда. Това са решили съдии от Апелативния съд. Срамно.

Въпреки всички станали публично достояние сведения, че като затворник Полфрийман е имал съвсем обратното на добро поведение. Въпреки че преди няколко месеца друг съд – Софийският градски, му отказа предсрочно освобождаване. Въпреки че не се е разкаял за жестокото си деяние. Въпреки че не успяха опитите на псевдозащитници да изкарат австралиеца „страдалец“ и „човек на годината“.

Грозно. Долно. Недопустимо. Жалко! Това мога да кажа за решението за предсрочно освобождаване от затвора на доказан убиец. А на близките на Андрей просто не ми се мисли кой какво ще обяснява.

Затова – за доказани убийци – без право на съкратено следствие и без право на предсрочно освобождаване.

Наистина ще бъде изключително любопитно да се види с какви мотиви съдът позорно освобождава убиецът предсрочно“, написа Джамбазки.

коментара

Продължете с четенето

ВМРО

Ангел Джамбазки: За пореден път ЕП се подиграва с работещите в транспортния бранш от Източна и Централна Европа

Публикувано

на

Днес на извънредно заседание на комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент беше отхвърлено искането за връщане на текстовете от Мобилния пакет в Европейската комисия. Така за пореден път Европейският парламент се подиграва с интересите на работещите в транспортния бранш от Източна и Централна Европа.

Това написа от страницата си във Фейсбук европейският представител от ВМРО/ЕКР Ангел Джамбазки. Той е озаглавил публикацията си „Как умира демокрацията“.

Ето какво написа още българският евподепутат по повод скандалното решение на транспортната комисия на ЕП:

Днешното гласуване дойде след положените усилия на група европейски представители от страните от региона, представляващи различните политически групи. Самата процедура беше проведена по чл. 61 от правилника за дейността на Европейския парламент, който се отнася до повторното сезиране на Парламента след произвеждането на парламентарни избори. До този момент никой не беше използвал тази процедура, но благодарение на нашите усилия, успяхме да я използваме.

За съжаление нашите колеги от Западна Европа за пореден път бяха абсолютно решени да се изплюят върху демокрацията, правото на движение и свободна икономическа инициатива и върху самата идея за единния пазар. Новите депутати в комисията ТРАН, бяха наплашени от председателя Карима Дели, че повторното сезиране на Парламента ще означава започване от нулата. Сякаш няма нужда точно от това.

Това досие е скандално от самото начало и така ще остане докрай. Гласуването днес беше шанс да се даде едно ново и разумно начало на трите документа от Мобилен пакет I. Заради безпринципността на зелените (които подкрепиха ненужното разкарване на стотици хиляди камиони), германските християндемократи (които уж защитават свободния пазар) и социалистите (които искат повече Европа, само когато става въпрос за правата на хомосексуалните калинки) стотици хиляди работници в сектора от Източна Европа са в риск да загубят работата си и да емигрират.

Вероятно на следващото заседание на комисията по транспорт и туризъм ще бъде даден мандат за влизане в преговори с другите две институции. Сега топката е в Съвета, който по време на междуинституционалните преговори трябва да завърши финалната версия на текстовете. Апелирам българските представители да се борят със зъби и нокти за отпадането на проблемните за нас текстове.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ