Без АТАКА ПГ на Обединени патриоти е нелегитимна

Председателят на парламента Караянчева да заличи името на групата и да обяви депутатите на НФСБ и ВМРО за независими

Парламентарната група „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО” да бъде заличена в регистрите на Народното събрание и депутатите от партиите на Каракачанов и Симеонов да бъдат обявени за независими. Писмо с такова искане изпратиха народните представители от АТАКА до председателя на парламента Цвета Караянчева.

Основание за реакцията им е изключването на лидера на АТАКА и основател на коалицията Волен Сидеров и колегите му Десислав Чуколов и Павел Шопов, както и последвалото напускане на останалите депутати от т. нар. парламентарна група на ОП.

В мотивите си до председателя на НС те се позовават на Коалиционното споразумение между трите партии, където в чл. 16 изрично е записано името на ПГ. След изваждането на АТАКА от формацията името на парламентарната група автоматично става юридически нелегитимно и следва заличаването й в специалния регистър на парламента по смисъла на чл. 14, ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на НС.

Според тях в момента се прави опит да се обяви за легитимна парламентарна група, която след изваждането на АТАКА вече не съществува. „В тази насока вече се правят опити тихо, кротко и незабележимо да се прелегитимира с всички произтичащи от това последици несъществуващ, от гледна точка на правото и текстовете на Правилника, субект в 44-то Народно събрание”, пишат депутатите от АТАКА.

Междувременно те настояват да бъдат спрени всякакви разпоредителни и фактически действия, последвали освобождаването на Волен Сидеров от председателското място, до решаване на казуса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене