Свържете се с нас

Новини

Р. Томов пръв в Пиринско влeзe в изборната надпревара, от днес е със статут на кандидат-кмет на Благоевград

Публикувано

на

Румен Георгиев Томов пръв в Благоевградска област обяви кандидатурата си за участие в местните избори на 27 октомври – инициативен комитет го издигна за независим кандидат-кмет на Благоевград.

Подписи като инициатори са сложили банкерката Адриана Пендева, чийто съпруг, също банкер, Кирил Пендев през 2007 г. бе кандидат за кмет от ГЕРБ, бившият директор на Професионалната гимназия по електротехника и електроника Асен Давидков, заместник-кметът от екипа на Костадин Паскалев Виктор Асиски, чийто син Антон в момента е съветник от БСП в местния ОбС, директорът на VІ СУ и заклет седесар Димитър Арабаджиев, певецът Димитър Димитров – Мите Градевеца, Людмил Михайлов Георгиев и бившият депутат и кандидат за кмет от СДС Ясен Попвасилев. Доста разнородният по политически пристрастия екип е депозирал още вечерта на 5 септември в ОИК решение за създаване на инициативен комитет, образци от подписите си, банковата сметка, по която ще се обслужва предизборната кампания, както и имената на лицата, които ще отговарят за приходи, разходи и счетоводната отчетност по време на кампанията.

Вчера изтече 3-дневият срок за обжалване на регистрацията пред ЦИК, такова не е постъпило и на практика от днес Р. Томов е със статут на кандидат-кмет. Р. Томов е машинен инженер и въпреки че е сред доста заможните благоевградчани, името му е малко познато.

Според Търговския регистър то е свързано с 4 фирми – „ТАН“ ООД, „Алма-Ем“ ЕООД, ЕТ „Румен Томов-Алма Ем“ и “Изгрев 365” ЕООД. В „ТАН“ ООД, регистрирана на адрес ул. „Тракия“ №1, той е управител заедно с Антон Ангелов-Тони Джамбаза и Илия Николов. Тримата заедно в продължение на 11 г. държаха култовото кафене „Плаза“, което дадоха през 2014 г. под наем. Фирмата обаче не само не е закрита, но на 15 ноември 2018 г. е претърпяла и промени в регистрацията – уставният й капитал е намален на 60 000 лв., в момента освен тримата съдружник в нея е и съпругата на Румен Томов – Маруся.

В „Алма ЕМ“ ЕООД, регистрирана на ул. „Джеймс Баучер“ №9, от 2008 г. Румен Томов е едноличен собственик на капитала от 5000 лв. и управител. Тази фирма е с доста любопитен предмет на дейност – отглеждане и обучение по немски език на деца от 5 до 8-годишна възраст, организиране на курсове по западни езици и др. Същият предмет на дейност е посочен и в ЕТ „Румен Томов – Алма Ем“. “Изгрев 365” ЕООД е най-новата фирма – Томов я е регистрирал на 5 март т.г. с капитал от 2 лв.

Индиректно – чрез съдружника си в „ТАН“ ООД Илия Николов, Румен Томов е свързан с две знакови политически фигури в Благоевград. Едната е Юлиян Гошев, бивш областен лидер на БСП в Пиринско, който е съдружник с Николов в приватизираната „Мак Благоевград” ООД. Гошев и Николов са заедно и в „Мак – Имоти“ ООД, където третият им съдружник е съветникът-хотелиер Румен Калайджиев, който наскоро обяви, че се оттегля от политиката.

Р. Томов вече има регистрация за кандидат-кмет и се очаква до дни такава да получат и другите претенденти за кметския стол на Благоевград. Припомняме, че сигурните кандидати са отцепилият се от ГЕРБ управник на с. Дъбрава Росен Георгиев, който ще разчита на симпатизанти на издигналата го партия НФСБ, а многогодишната общинска съветничка адвокат Албина Анева ще е кандидат-кмет на партия МИР. Голяма е вероятността в кандидаткметската битка да се впуснат още бившият областен управител и съветник от Зелената партия Валери Смиленов, както и директорът на „Топливо“ Иван Ризов, който ще води кандидатсъветническата листа на ВМРО.

Очаква се тази седмица Бойко Борисов да обяви кандидата си за Благоевград – най-вероятно настоящия кмет Атанас Камбитов, а БСП на общинска конференция да афишират, че ще подкрепят Р. Томов за кмет.

коментара

Новини

РАННА ЕСЕН! ФОТОРАЗХОДКА С ТОП ПРЕСА: Пиринският Стоунхенджили

Публикувано

на

…или една разходка до мегалитните скални образувания край с. Мечкул и параклис „Св. Мина“

Селото ми е на 20-тина километра от тази местност и още преди няколко години чух реклама на това малкоизвестно място по местно радио. И ето че дойде ред да видя тези природни чудатости.
За да го посетите, следвате отбивката по главен път Е 79 към село Брежани, продължавате към село Ракитна, след него към село Мечкул. Пътят след Брежани е доста лош. На едно било, преди да влезете в с. Мечкул вдясно има табела за набиране средства за параклис „Св. Мина“ и черен път. Оставихме колата и тръгнахме пеш (30-40 мин.). До параклиса може да се стигне и с високопроходима кола, но гледките наоколо не са за изпускане…

коментара

Продължете с четенето

Култура

По следите на вятъра: Лещен и Ковачевица – селата от миналото

Публикувано

на

Kакто видях Глинената къща в Лещен, замечтах си да ида в това малко селце. Когато попаднах там обаче, много повече ме впечатлиха малките калдъръмени улички, големите дървени порти, типичните за селото каменни къщи. И Родопите, които бяха и фон, и сърцевина на всичко, което тук се случваше, пише Нели Средкова в своя блог Widerland.net.

Лещен и Ковачевица са две села, намиращи се в община Гърмен, в близост до Гоце Делчев. Ние избрахме за нощувка малката и уютна къща за гости Попов. Намира се в село Марчево, но за нея ще разкажа друг път.

Ковачевица

Първата ни спирка беше Ковачевица. Паркирахме колата в началото на селото и тръгнахме. От сравнително широката улица в началото произлизаха множество мънички и съвсем тесни улички, които се виеха между къщите. Къщи, издигащи се на няколко метра височина. Изградени от камък и дърво. Студени и неприветливи. Но очарователни. И само саксиите с червени цветя им вдъхваха живот. Всяка къща се беше затворила зад дебели каменни огради и високи дървени порти. Ключалките дори на същите тези порти бяха майсторски изваяни. Често надничах зад тях в Лещен, но виждах, че вътре е пусто. В Ковачевица не беше така – имаше хора, навсякъде нещо се случваше. Вършеше се работа, някои цепеха дърва, други – работеха по къщите си. Имаше глъчка и живот.


Снимка: Тургут Махмудов / Turgut’s Photos

Разходихме се по малките улички, потопихме се в тази вековна атмосфера, съхранена до днес. Смята се, че селото е основано през 17-ти век, а през 20-ти е обявено за исторически и архитектурен резерват. Това в и причината, поради която тук повечето къщи са реставрирани. Когато попаднах тук, се почувствах сякаш съм в една малка и отдавна измислена приказка. Друг свят. Като завръщане в миналото е. И всичко тук го потвърждава – и къщите, и портите, зазидали ги зад себе си, и големите каменни плочи, представляващи покриви, и малките цветчета, и безкрайната шир…

Селото не беше голямо, затова и обиколката ни не продължи твърде дълго. Направиха ми впечатление и хората, които продаваха билки и мед в началото на селото. От там всеки може да си купи различни сладка, сиропи и билки – всичко чисто и натурално.

На връщане нямаше как да не забележа красивата панорамна гледка, разкриваща красотата на планините. Селата са разположени в Западните Родопи, ето защо гледката през цялото време е впечатляваща. Но тази панорама не се забравя. Седиш на ръба, там където земята свършва, а пред себе си виждаш безкрая на фона на небето, по което са се разлели жълти-оранжеви и розови цветове…


Снимка: Тургут Махмудов / Turgut’s Photos

Вечерта се върнахме в Марчево. Пренощувахме в къща за гости Попов, хапнахме вкусна храна, непосредствено до камината, която гореше цяла вечер, а на сутринта се отправихме към Лещен – малкото селце, приютило в себе си и Глинената къща.

Лещен

Беше рано и още студено. И тук, както в Ковачевица, къщите бяха изваяни от камък и дърво, а уличките малки, тесни и виещи се около тях. Една такава ни отведе и до Глинената къща, за която отдавна си мечтаех. Малка и симпатична, разположена в също толкова малко дворче. Изградена е от глина, покривът е сламен, а от верандата ѝ се разкрива гледка към планината. Всеки детайл тук е изпипан и на място – етажерките, несиметричните прозорци, глинената пейка… Нощувката тук вероятно би била незабравима. Но едва ли е много приятно на сутринта да установиш, че десетки туристи са наобиколили твоето местенце и смело се опитват да надзърнат през малките прозорчета.


Глинената къща, известна още като къщата на Флинстоун​. Снимка: Тургут Махмудов / Turgut’s Photos

Тук, в Лещен, можете да разгледате различни произведения на изкуството, намиращи се в галерията на селото. А на тръгване не забравяйте да си купите от вълшебните горски билки. Аз си взех борови връхчета и бих ги препоръчала на всеки. Винаги, когато си направя чай от тях, се връщам в тези отдалечени селца в Родопите. А ароматът на борова гора се разнася из цялата стая.

Автор: Нели Средкова / Widerland.net

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ