Connect with us

ГЕРБ

Празничен Симитли

Published

on

Днес е празник! Двоен! Денят на Рождество на Пресвета Богородица и денят – празник на град Симитли.

Днес, рано сутринта, стотици миряни посетиха храма, където бе отслужена Божествената Света литургия, за да запалят свещица за здраве. Малки и големи бяха миросани от отец Методи и отец Спас. Казани с курбан осветиха и раздадоха на общите трапези и за домовете на всеки дошъл на празника.

Стотици хора, почитащи Божията майка, изпълниха двора на храма. Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов беше един от тях и седна на обща трапеза с всички празнуващи. Народният представител – Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли – Владимир Христов, общински съветници и кметове на населените места в общината запалиха свещ в храма и седнаха на общата трапеза. Много хора, минавайки случайно през града, дойдоха да запалят свещ за здраве.

8-ми септември, Малка Богородица, денят, в който православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, град Симитли празнува. Денят е храмов празник на църквата в града. 8-ми септември е голям празник в Симитли, традиция с десетилетна история.

Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата. Св. Богородица се родила в семейството на Йоаким и Анна, които дълго време страдали поради бездетството си. Бог чул горещите им молитви и на 8 септември пречистата Дева се родила на света. След навършване на 3-годишна възраст малката Мария, бъдеща пресвята майка на Божия Син, била заведена в Йерусалимския храм. Тя била обещана в служба на Бога още преди самото си зачатие. На Малка Богородица всяка невеста, която още няма дете, отива в манастир или черква, носещи името на Пресветата Дева, и там прави курбан.

Именици днес са Мария, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара- бъдете живи и здрави !

коментара

ГЕРБ

Народният представител Александър Мацурев: Като народен представител, от област Благоевград, няма как тази новина да не буди тревога в мен

Published

on

„Лекарите в болниците с COVID-19 в Благоевград са на предела на силите си“

Като народен представител, от област Благоевград, няма как тази новина да не буди тревога в мен.
Едва ли мога да намеря правилните думи, да изразя своето уважение и респект към целия медицински персонал в болниците в областта и в цяла България, които от месеци са на първа линия и се борят за живота и здравето на заразените с Covid-19 .
Темата за здравната криза не е интересна за опозицията, все едно не съществува. За тях е важен партийния интерес, а това, че се нарушават здравните мерки и се увеличава опасността за хората, е маловажно.
Да сте чули някой да говори на тази тема?
Когато си в управлението обаче носиш отговорност, взимаш тежки решения, работиш с мисъл за обществото и държавата.
Като общество нямаме право на безотговорност към кризата с Covid-19, защото цената я плащат тези, които всеки ден спасяват човешки животи.

 

 

коментара

Continue Reading

ГЕРБ

Сачева: Не е обсъждан друг вариант освен мандат докрай с премиер Борисов

Published

on

В правителството и с коалиционните партньори не е обсъждан друг вариант, освен кабинетът да изкара мандата си докрай, и негов премиер да остане Бойко Борисов. Това разкри министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БГНЕС.

„Мисля, че днес, както и вчера по време на срещата с членовете на партията и симпатизанти, най-отговорната позиция в случая е тази: Да се завърши мандата, да се вземат под внимание всички тези мерки, които бяха обсъдени вчера, защото иначе не бихме могли да влезем в един много труден сезон, в който и политиците, и гражданите, ще имат нужда от това да имат повече сигурност. Когато говорим за политиците, говорим и за изборите, защото те трябва да бъдат организирани законосъобразно, и в този смисъл промени в Изборния кодекс са необходими, за да е ясно недвусмислено кой купува машините за изборите и какви трябва да бъдат тези машини така, че да не може да има след това каквито и да било съмнения за начина, по който са проведени изборите. Само така няма да се влиза в една непрекъсната спирала“, заяви Сачева.

Социалният министър изтъкна, че ключово важни са и актуализацията на бюджета за 2020 г., както и приеманено на финансовата рамка за следващата година. „Само така при изпълнение на тези задачи може да се счита, че правителството е постъпило отговорно спрямо всички, завършило е основните и най-важни задачи, и бихме могли да говорим за това да се върви към избори“, съобщи Сачева.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2020
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ПОПУЛЯРНИ