Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков се срещнаха с граждани, потърпевши от банки и ЧСИ

На 5-и септември в Европейския парламент в комисията по петиции бяха обсъдени сигнали на български граждани във връзка с официалното изслушване относно нарушения и неспазване на транспонирането на Директива 93/13/ЕИО на Съвета в България.
В рамките на дебатите бе засегната темата за злоупотребите и нарушенията на банки и частни съдебни изпълнители (ЧСИ).
Ангел Джамбазки изложи пред колегите си категорична позиция в защита на българските граждани, потребители и предприемачи, чиито права биват нарушавани от банки, частни съдебни изпълнители и монополите, злоупотребяващи с господстващо положение.
Недопустимо е хора, предприемачи, които са теглили кредит, инвестирали са в някакъв бизнес, рискували са, да се оказват в едно много тежко положение, при което да им бъдат отнемани имоти и те да остават вечни длъжници, заяви Джамбазки.
Подобни порочни практики не са дело само на банки, но и на общински дружества, например столичната „Топлофикация“, които си позволяват да злоупотребяват със своето монополно положение – да  не сключват индивидуални договори, да прехвърлят своите вземания върху частни съдебни изпълнители, които повишават многократно задълженията на гражданите, застрашавайки тяхната собственост и имоти, категоричен бе евродепутатът.
Джамбазки заяви, че очевидно съществува законодателен проблем и той трябва да бъде решен в Народното събрание на Република България. Подобни опити са правени, но в повечето случаи неуспешно, падайки жертва на интересите на големите играчи, както и на лобизъм. И допълни:

Затова апелирам да бъде уважено справедливото право на всеки един от вносителите на въпросните петиции така, че да бъде защитен неговият интерес – граждански, правен и финансов.
Нито банкови институции, нито монополи, нито ЧСИ е редно да боравят с подобни буквално кожодерски практики, извземайки собствеността на гражданите.

Видео от изказването на Ангел Джамбазки вижте тук>>>

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене