Свържете се с нас

Култура

Трето издание на празника „С любов и вяра в общите ценности“ в Белица

Публикувано

на

За трета поредна година Белица се превърна в събирателно място на обичаи, музика, фолклор и всенародно веселие.

Празникът „С любов и вяра в общите ценности“, организиран от община Белица, събра хиляди гости и посетители, много от които преоткриха Белица като град стожер на непредходни традиции и послание във времето. Участие взеха повече от 400 самодейци и изпълнители на народни песни и танци от България и Северна Македония.

Тазгодишното, трето поред,  издание на празника на община Белица „С любов и вяра в общите ценности“ бе посветено и на юбилейната 50-а годишнина от обявяването на селището за град. Преди празничната програма кметът Радослав Ревански преряза лентата на изградените фонтани и обновения площад на Белица и откри Център за социална рехабилитация и интеграция. Участниците в дневната програма от България и Северна Македония потопиха в историята на родните традиции около 4 хиляди жители и гости на общината, събрали се на централния площад. Двойният празник събра на едно място разнообразието на народните песни, танци, музика и обичаи, пресъздадени от самодейците на 23 колектива и много индивидуални изпълнители.

„За нас е важно празникът да остане емблема за община Белица“, сподели кметът Радослав Ревански. „Да остане една безусловна привързаност, която не може да се опорочи за нищо на света. Майка, родила история, дала живот на културата и човечността, определила смисъла на всяко лично и обществено съществуване, майчино чувство на топлота, на принадлежност, на сплотеност и на близост“, подчерта Ревански.

Във вечерната програма известната мъжка фолклорна група „Огражденска четворка“ и фолклорният  ансамбъл „Гайтан“ накараха присъстващите да заиграят дълги хора. Бяха получени многобройни поздравителни адреси до кмета Радослав Ревански, жителите на Белица и общината. Сред тях – от президента на Република България Румен Радев, от председателя на Националния съвет на БСП – Корнелия Нинова, от Мустафа Карадайъ – председател на ДПС и др. БНР

pirinsko.com

коментара

ВИДЕО

ВИДЕО! Добрият пример! Хижарят на Попови ливади Димитър Пирнарев за каузата му да работи за планината!

Публикувано

на

Топ Преса ви показва, поредният „Добър пример“. Димитър Пирнарев, управителят и наемател на хижа „Попови ливади“, намираща в едноименнното село над Гоце Делчев. Високо в Пирин планина. Това е човекът, който за шест години превърна една хижа от съборетина в истински уютен кът на туриста. Решението го взема преди шест години. Той и съпругата му Ели получават оферта да кандидатстват, за вземане поднаем на полуразрушената хижа. До тогава Димитър Пирнарев се занимава с частен бизнес ,бивш служител е на МВР.
Любовта му към „балкана“ към планината от детство е вродена. Баща му е от село Тешово община Хаджидимово, което също е високо в планитата, израстал е сред природата и намира себе си днес, като нейн служител. С подкрепата на Николай Даутов от град Гоце Делчев и други природолюбиви туристи е възтановил почти всички маркировки из туристическите пътеки на южен Пирин. Ще се убедите във видеото, знае наизуст местностите, пътеките и помага уверено на изгубени туристи.
Когато взема като наемател хижата тя е в меко казано окаено състояние. Всички местни си спомнят че до преди шест години, хижа „Попо ливади“ беше едно неприветливо порутено място, пристан за горските дървари с любов към некачествения алкохол. Днес обаче попаднала в ръцете на човек, който е приел работата си като кауза и призвание, хижа „Попови ливади“ е уютен дом за всеки любител на пешеходния туризъм и пътешествията из природата. Заслугата е на него, Димитър Пирнарев, който заряза светския живот и се качи да живее на хижа „Попови ливади“. Семейството му го подкрепя и това го зарежда. Не спира да гради, да има идеи за да развива района, иска малко подкрепа и всичко ще се нареди. Произвежда екологично чисти продукти, има си собствена градина в хижата, произвежда зимнина и заявава „Всеки е добре дошул тук“. Истински добър пример за доволен човек в България! За това държахме да ви го покажем! Повече във видеото: ВИЖТЕ ТУК! 

 

коментара

Продължете с четенето

Култура

Приветствие от регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград за новата 2019/2020 учебна година

Публикувано

на

Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград

 

Приветствие

До всички училища в Благоевград

По случай Първия учебен ден

 

Скъпи деца, преподаватели и родители!

Честит първи учебен ден! Успешна нова учебна 2019/2020 година!

Да си кажем „Довиждане ваканция и здравей училище!“

        

С трепет и вълнения започва новата учебна година. Първокласниците за първи път ще чуят училищния звънец. Тук ще срещнат нови приятели, ще започнат да изкачват пирамидата на знанието стъпка по стъпка с помощта на преподавателите си. По–големите ученици ще се срещнат отново със своите учители и съученици.

Библиотеката, училището, просветата и духовността са свързани в стремежа към нови знания и наука. Учителите и библиотекарите са днешните народни будители. Заедно да се обогатим духовно с най-добрите ни водачи в света на науката – книгите! Да се пренесем във вълшебни страни и приключения с приказните герои! Да насърчаваме децата да откриват в детските книги добротата, смелостта, правилните решения в живота, да разкрием и насърчим талантите им!

Пожелаваме  на всички Вас оптимизъм и нови предизвикателства през новата учебна година!

На добър час!

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ