Свържете се с нас

Анализи и Коментари

ГКПП „Станке Лисичково“: Позор и престъпление

Публикувано

на

През последните 28 години ГКПП „Станке Лисичково“ на българо-македонската граница е „ремонтиран“ най-малко седем пъти, сега предстои да бъде ремонтиран за осми път и местните служители се надяват, че това наистина ще бъде ремонт, а не мимикрия, съобщава кореспондентът на БГНЕС.

През последните години у нас се говори и изписа много за значението на транспортния Коридор №8, който свързва България, Македония и Албания от Черно до Адриатическо море по линията Изток-Запад. Обещава се изграждането на високоскоростен път и железница, които ще облекчат и насърчат контактите между българи и македонци в духа на подписания на 1 август 2017 г. Договор за приятелство и добросъседство.

За ГКПП „Станке Лисичково“ времето е спряло и тук цари бавна разруха. Навсякъде се виждат разхвърляни пътни знаци, счупени мантинели, потрошена бариера, където би трябвало да се продават винетки, но има надпис, на който пише: “Винетки само по интернет”.

„Срам. Тази дума е много мека. Престъпления със сигурност“, заяви един от дългогодишните служители на границата. Според него този пункт е направен, за да отвращава хората и ни сочи дългата, километрична опашка от чакащи автомобили. След което се обръща към екипа ни: „Колко време загубихте, за да стигнете до тази изпотрошена барака – 2-3 часа“.

След това ни сочи нагоре и добавя: „От козирката вече няма какво да пада“. Поглеждаме нагоре и виждаме, че стърчат само ламарини.

Пътят е толкова тесен, че се интересуваме как могат да се разминат два ТИР-а или камиона. Според него това е проблематично и може да доведе до сериозен инцидент, защото, както се вижда и с невъоръжено око, пунктът не разполага с нужната инфраструктура. Той дори смята, че от тук не трябва да минават камиони с акцизни стоки, като горива.

Поглеждаме го учудено, а той с възмущение добавя: „Така е. Всички знаем, че това е в услуга на две фамилии. И цистерните си минават. Истинско чудо е, че до момента не е станал инцидент“.

Според него, ако хората знаят за какво става дума, те ще избягват да минават през този граничен пункт.

След това ни хваща за ръката и ни отвежда на десетина метра от кабинката. Заставаме зад една ръждясала метална конструкция, където има закачени 5-6 камери.

„До момента те бяха 7-8. Отсега нататък ще бъдат 50. Но знаете ли какво е интересното? Когато нещо се случва, те никога не записват, камерите не виждат. Но, ако решат да омаскарят, който и да е от нас, тогава проглеждат“, споделя граничният служител.

И отново се връща на болната тема за това как всеки ден от тук минават по десетина-двайсет камиона цистерни с горива и други акцизни стоки. „Всички знаем, където отиват парите. Защо се учудвате? Нали сте в България, трябва да знаете как се работи. Всеки Божи ден е така…“

Що се отнася до Коридор №8 той със съжаление отбелязва, че сегашният път е едно малтретиране и унижение: „Аз съм близо 30 години тук и промяна няма. Проверяват или по-точно тормозят обикновените хора за цигари и алкохол“

Поглежда и ни задава въпроса: „Ако утре попаднете на този пункт между две цистерни или ви задушават отпред и отзад, ще мините ли още веднъж?“

Бавно минаваме на македонска земя. Македонският митничар ни пита: „Къде отивате?“. Отговаряме кратко: „И ние не знаем къде. Забравихме накъде сме тръгнали“.

„Е како ке знаете. Я не знам кай работам, како ке знаете вие“ и след това ни обяснява, че няма вариант или администрация, която може да обслужи стотици коли с този капацитет на граничния пункт.

Опашката от македонска страна е също километрична. А много от чакащите са излезли от колите си, за да си поемат глътка въздух след часове чакане… /БГНЕС

коментара

Анализи и Коментари

Окръжна прокуратура и областното следствие Благоевград пред Топ Преса: Изборът на Иван Гешев ще бъде в полза на прокуратурата и обществото!

Публикувано

на

“ Уважаеми дами и господа,

Прокурорите и следователите от Окръжна прокуратура Благоевград, както  и прокурорите от районните прокуратури на съдебния район подкрепяме номинацията на Прокурорската колегия на ВСС и кандидатурата на г-н Иван Гешев за Главен прокурор на Р. България, защото смятаме, че изборът му ще бъде в полза на прокуратурата и обществото. „

Пр-р Георги Мадолев, Говорител на ОП-Благоевград.

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

Млад и кадърен екип от Хаджидимово в подкрепа кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор!

Публикувано

на

„Уважаема медия Топ Преса,

ние сме млад екип на НПО „С надежда за утре“ от град Хаджидимово. Следейки инициативата Ви в подкрепа, кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на Република България, РЕШИХМЕ ДА ВИ ИЗПРАТИМ И НАШЕТО СТАНОВИЩЕ относно цялата ситуация по избора на главен обвинител. Иван Гешев е човекът, който ще потвърди държавността. На нас младите които се развиваме, в района на град Хаджидимово, В България и не на последно място в областта на евро интеграцията, развитието на обществото, ни е жизнено важно да работим при уславия на държавна стабилност и законност. Иван Гешев е човекът в който вярваме че ще ги запази и ще работи за стабилна правова държава. Обществената подкрепа е нужна, защото сме свидетили, на нагли задгранични вмешателства от хора с корпоративни интереси към страната ти, съмнителни фондации и партии, които по един или друг начин манипулират хората и искат да подарят държавата ни на западните милиардери. Това не трябва да се допуска. Личности като Иван Гешев ,според нас са гарант че това няма да стане, видимо от фактът, кои са основните му опоненти. Нека Иван Гешев знае , че ние младите хора на България го подкрепяме и се гордеем с неговата кандидатура. От него очакваме, да оправдае това наше безрезерво доверие.

С уважение , екипът на НПО“С надежда за утре“ град Хаджидимово. “

Получихме становището на нашите колеги и приятели от НПО „С надежда за утре“ град Хаджидимово и го публикуваме без редакторска намеса! 

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ