Свържете се с нас

Политика

Ново: За изпита след 7-и клас се включва материал и от 6-и

Публикувано

на

За пръв път тест и за десетокласниците върху 25 български произведения

През започващата след дни учебна година изпитът за седмокласниците по български език и литература ще обхваща повече произведения, а десетокласниците за първи път ще полагат тестове от националното външно оценяване. Министерството на образованието публикува проектите за препитването в двата етапа за учебната 2019/2020 г.

Децата, които тази година ще бъдат в седми клас, ще държат изпит по български език и литература върху 20 български творби, а не върху 12, както беше досега, пише „Сега“. Причината е, че от 2019/20 г. тестът в частта му по литература ще измерва знанията, придобити не само в седми, а и в шести клас.

За следващата учебна година – 2020/21 г., материалът ще бъде разширен още, за да обхваща изпитът произведения, изучавани от пети до седми клас. Тези промени бяха обявени преди година, а тяхната цел е изпитът да измери знанията от целия прогимназиален етап на образование. След недоволство на родители от рязката промяна МОН реши да ги разсрочи във времето.

Сред новите творби, върху които седмокласниците ще имат въпроси догодина, са: „Хубава си, моя горо“ на Любен Каравелов, „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ на Иван Вазов, „Косачи“ на Елин Пелин, „Художник“ на Веселин Ханчев, главите „Представлението“ и „Радини вълнения“ от „Под игото“ на Иван Вазов, „Братчетата на Гаврош“ на Христо Смирненски и „Серафим“ на Йордан Йовков.

Докато тестът по български за седмокласниците остава с 26 въпроса, този по математика ще е с 2 въпроса по-малко – 23 вместо тазгодишните 25.

25 български произведения пък ще обхваща изпитът за десетокласниците, които тази учебна година за първи път ще имат национално външно оценяване. Конспектът за изпита започва с „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, минава през родната литература от периода от Освобождението до Първата световна война, представена например с „Под игото“ на Иван Вазов и „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, и завършва с творби от след Втората световна война като „Тютюн“ на Димитър Димов, „Нежната спирала“ на Йордан Радичков и „Дърво без корен“ на Николай Хайтов.

Сред другите творби на наши автори, върху които десетокласниците ще полагат тест, са „Изворът на Белоногата“ на П. Р. Славейков, „Майце си“, „Моята молитва“, „Хаджи Димитър“, „Обесването на Васил Левски“ и „Странник“ на Христо Ботев, „Левски“ на Иван Вазов, главите „Гост“, „Новата молитва на Марка“ и „Пиянство на един народ“ от „Под игото“, „Cis moll“ на П. П. Славейков, „Арменци“, „Две хубави очи“ и „В часа на синята мъгла“ на Пейо Яворов, „Да се завърнеш…“ на Д. Дебелянов и „Гераците“ на Елин Пелин. Сред литературата между двете войни са „Септември“ (Гео Милев), „Зимни вечери“ (Хр. Смирненски), „Повест“ (А. Далчев), „Индже“ и „Албена“ (Й. Йовков), „Писмо“ („Ти помниш ли…“) (Н. Вапцаров).

Тестът ще включва общо 23 задачи, а времетраенето му ще е 90 минути (два слети учебни часа). 14 от задачите ще са с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор, а една задача ще е за редактиране. Целта им ще е да установят степента на постигане на резултатите, заложени в учебните програми от целия първи гимназиален етап – VIII, IX и X клас. Една от задачите ще е с разширен свободен отговор, а последната ще е създаване на текст.

От МОН са посочили примерни въпроси за улеснение на учениците. Една от дадените задачи с избираем отговор е: На кой ред е посочен синоним на фразеологичното словосъчетание минавам през сито и през решето? Възможните отговори са: минавам сух между капките, минавам през задната врата, минавам през иглени уши и минавам на втори план.

Друг примерен въпрос е през кой период е създадена творбата на Гео Милев „Септември“ – през Възраждането, от Освобождението до Първата световна война, между двете световни войни или след Втората световна война. Примерна задача с разширен свободен отговор е да се напише теза в 4-5 изречения по следната тема за есе по граждански проблем: „Българската национална идентичност в глобалния свят“.

Резултатът от изпита по български в края на X клас ще се вписва в удостоверението за завършен първи гимназиален етап и ще се изразява само с количествен показател – в брой точки, без да се приравнява към оценка. Въз основа на него, както и на този по математика, ще се извършва прием в 11-и клас на ученици, които са завършили първи гимназиален етап на средното образование в обединените училища. Това са бивши основни училища, в които от две години насам може да се учи до X клас. Промяната бе направена, за да се задържат повече деца в училище след VIII клас.

Елка Василева

dnes.bg

коментара

Политика

Официално! Борислав Пръков е кандидатът за кмет на град Гоце Делчев от ПП ГЕРБ! Ето и първото му обръщение:

Публикувано

на

Уважаеми съграждани,

Аз съм Борислав Пръков

Кандидат съм  за кмет на община Гоце Делчев, издигнат от ПП ГЕРБ.

 

Ето моята кратка визитка:

 

Имам юридическо образование.

През последните 4 години съм общински съветник и успях да натрупам административен опит, свързан с местното самоуправление.

В същото време продължавам и традицията на семейния бизнес, където придобих рутина и управленски умения.

Аз и моят екип разработваме „Програма за управление на Гоце Делчев 2019-2023 г.“ В нея се акцентира на сферите, които трябва да бъдат подобрявани, осъвременявани и оптимизирани.

Да,  има неща, които са направени в Общината през последните години, но те са  недостатъчни за бъдещето и бита  на хората от региона.

Едни от приоритетите, върху които ще работя със своя екип, са насочени към създаване на нова индустриална среда и подобряване на финансовото състояние в общинското здравеопазване, концентрирано  в болница „Иван Скендеров”.

 

Ще представим  Програмата си в началото на предизборната кампания.

 

Аз и моят екип сме убедени, че ще допринесем за увеличаване на доходите на гражданите в региона, за завръщане на младите хора в града и за едно смислено, съзидателно бъдеще за всички.

 

Пожелавам успех на всички участници в политическата надпревара!

коментара

Продължете с четенето

Политика

СКАНДАЛЕН БАНСКАЛИЯ ИЗЛАГА МАЯ МАНОЛОВА!

Публикувано

на

Скандална история има зад гърба си небезизвестният „активист“ Никола Вапцаров, който оглави инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София.

Припомняме, че миналия вторник омбудсманката на България хвърли оставка и официално се впусна в борбата за кметския пост на столицата. Малко след това пък на брифинг стана ясно, че Никола Вапцаров ще бъде председател на инициативния комитет, който издига Манолова за кмет.

Името на Никола Вапцаров предизвика редица полемики, когато стане дума за политическата му кариера.

Никола Вапцаров е наследник на близък до комунистическата власт род. Неговият дядо Борис Вапцаров – брат на поета Никола Вапцаров, успява да се домогне до всички възможни привилегии, недостъпни по това време за простосмъртните в страната. Редица анализатори изтъкват като причина за възхода на Борис Вапцаров разстрела на неговия брат.

Въпреки че съпругата на поета Вапцаров се отказва от всички привилегии, които властта й е предлагала, неговият брат Борис получава всичко възможно от комунистическия режим.
Семейството му се превръща в част от червената буржоазия и получава безвъзмездно огромно жилище от партията, повече от 300 кв.м., в центъра на София – кв. „Лозенец“. Децата му учат в чужбина и се внедряват във всички възможни етажи на властта. Синът на Борис – Никола Борисов Вапцаров, дълги години е сътрудник на тайните служби и като такъв получава поста на консул на България в Канада. Дейността му се е изразявала предимно в следене и вербовка на сънародниците ни там, пишат медиите в годините.

След промените през 1989 г. консулът Вапцаров се възползва до близостта си до комунистическите олигарси и започва бизнес с внос на бронирани коли, които често се опитва да търгува с държавни институции. Почти всичките му опити за това са завършвали със скандали, измами и съдебни дела, но по някаква странна причина всички те умело са потушавани от близки до комунистическата власт.

В семейството се ражда и днешният Никола Вапцаров. През 2013 г. той става част от още една сделка в стил „кланът Вапцарови“. БНБ обявява обществена поръчка за 2 бронирани автомобила, като само една фирма отговаря на изискванията. Това е „ЕКО-ЛОЗЕНЕЦ“ ЕООД, собственост на фамилия Вапцарови, в която е включен и самият Никола Вапцаров. Фирмата иска повече от милион за двата бронирани автомобила, въпреки че банката е предвидила сума, която е значително по-малка – около 700 000 лв. В крайна сметка след няколко месеца, при липса на конкуренция и изгодни за банката условия, сделката е мистериозно сключена.

Паралелно с печалните бизнес схеми родът Вапцарови полага огромни усилия да внедри младия Никола Вапцаров във властта. Успява да го направи съветник на външния министър Вигенин, но семейството така и не може да го наложи на по-сериозна позиция или да го издигне като кандидат за евродепутат.

Въпреки това младият Никола Вапцаров не се отказва от амбициите си и докато семейството му е замесено в нестихващи скандали и съдебни дела, той се явява като независим кандидат в местни избори и то не къде да е, а в град Банско. Получава едва 25 гласа, което недвусмислено показва какво мислят банскалии за него и семейството му.

Възползвайки се от краткотрайната памет на обществото, Никола Вапцаров се впуска в политически активности като част от партията на напусналия БСП Георги Кадиев. Припознава и съмнителния ИК Лозенец, което пък му дава възможност да сътвори несъществуващо гражданско недоволство и така да се легитимира в обществения живот чрез ефирно време в медиите, като дори се среща с министър-председателя.

Същият Никола Вапцаров е и зам.-кмет на район „Младост“ в мандата на печално известната Десислава Иванчева, но остава в историята на квартала като зам.-кмета, който 6 месеца не се явява на работното си място.

И така до днес, когато оглавява инициативния комитет, издигнал Мая Манолова за кмет на София.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ