Лозарите в Сандански в патова ситуация: Заради жегата берем мерлото на стафиди

„Берем мерлото на стафиди”, оплака се един от старите лозари в Сандански Иван Халачев, който отглежда 50 декара лозя в Катунци.

„Колегите от Сандански, Струмяни и Петрич са в патова ситуация. Там, където няма вода за напояване, гроздето е изсъхнало. Ситуацията с десертните сортове не е трагична, белите и червените десертни сортове са запазили гроздето. В случай че не падне дъжд в рамките на седмица, същата съдба ще последва и при масовите сортове „Мелнишки рубин”, „Мелник 55” и „Каберне”. Захарността тази година е добра, от 22 до 26 градуса. Но лошото е, че пълним бъчвите и бидоните със стафиди”, заяви Ив. Халачев и допълни:

„Като тази година не сме имали от последните десетина. Преди пак е имало горещини през  юли и август, но без капка дъжд през тези месеци това не се е случвало. Обрах мерлото, въпреки че голяма част от него успях да продам. Цената му е 80 стотинки за килограм, докато десертните сортове се търгуват на цена от 1.50 лева. Купувачите са редовни клиенти, но за съжаление ситуацията е такава. Кампанията по прибиране на сорт “Мерло” ще приключи до средата на септември. От октомври започва брането на най-масовите сортове в нашия край „Мелник 55” и „Мелнишки рубин”. Там очакваната цена е 0.60 -0.70 лева за килограм. В района се нуждаем от дъжд, ако не падне до края на тази седмица, същата картина ще бъде и с мелнишките сортове. Там, където лозята имат възможност да се поливат, гроздето е узряло и плътно”.

„Най-тежка е картината в района на с. Долна Градешница, където градушката унищожи на 100 процента керацудата, както и винените сортове, и ще се наложи да купуваме грозде”, оплака се лозарят Валентин Маламов.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене