Свържете се с нас

Бизнес

Лозарите в Сандански в патова ситуация: Заради жегата берем мерлото на стафиди

Публикувано

на

„Берем мерлото на стафиди”, оплака се един от старите лозари в Сандански Иван Халачев, който отглежда 50 декара лозя в Катунци.

„Колегите от Сандански, Струмяни и Петрич са в патова ситуация. Там, където няма вода за напояване, гроздето е изсъхнало. Ситуацията с десертните сортове не е трагична, белите и червените десертни сортове са запазили гроздето. В случай че не падне дъжд в рамките на седмица, същата съдба ще последва и при масовите сортове „Мелнишки рубин”, „Мелник 55” и „Каберне”. Захарността тази година е добра, от 22 до 26 градуса. Но лошото е, че пълним бъчвите и бидоните със стафиди”, заяви Ив. Халачев и допълни:

„Като тази година не сме имали от последните десетина. Преди пак е имало горещини през  юли и август, но без капка дъжд през тези месеци това не се е случвало. Обрах мерлото, въпреки че голяма част от него успях да продам. Цената му е 80 стотинки за килограм, докато десертните сортове се търгуват на цена от 1.50 лева. Купувачите са редовни клиенти, но за съжаление ситуацията е такава. Кампанията по прибиране на сорт “Мерло” ще приключи до средата на септември. От октомври започва брането на най-масовите сортове в нашия край „Мелник 55” и „Мелнишки рубин”. Там очакваната цена е 0.60 -0.70 лева за килограм. В района се нуждаем от дъжд, ако не падне до края на тази седмица, същата картина ще бъде и с мелнишките сортове. Там, където лозята имат възможност да се поливат, гроздето е узряло и плътно”.

„Най-тежка е картината в района на с. Долна Градешница, където градушката унищожи на 100 процента керацудата, както и винените сортове, и ще се наложи да купуваме грозде”, оплака се лозарят Валентин Маламов.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

коментара

Бизнес

На 17 септември АBB ще открие най-новия си завод в Петрич

Публикувано

на

На 17 септември 2019 г. от 11:00 ч. АBB ще открие най-новия си завод в България само единадесет месеца след официалния старт на строителството. Новият завод е втората инвестиция на компанията в Петрич и петата производствена база на компанията в България. Заводът с площ от 7 400 кв.м. ще произвежда продукти ниско напрежение за АBB. Новата инвестиция ще създаде още 420 работни места.

На церемонията ще присъстват премиерът Бойко Борисов, кметът на Петрич Димитър Бръчков, както и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Започва изплащане на държавното финансово подпомагане за стопаните, умъртвили доброволно домашните си прасета в Община Струмяни

Публикувано

на

Започва изплащане на държавното финансово подпомагане за стопаните, умъртвили доброволно домашните си прасета в Община Струмяни.

Сумите ще се предават от служители на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград в съответните населени места лично на собствениците. С цел гарантиране безопасността и сигурността по време на процеса, служителите на агенцията ще бъде придружавани и от полицаи от Областна дирекция на МВР – Благоевград.

Списъците, по които ще става предаването на сумите са проверени най-малко три пъти, обявени са публично в общинските администрации по места и са получили одобрение от Областната епизоотична комисия.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ