Свържете се с нас

Новини

С грижа за хората! ВиК Благоевград прилага модерни методи за да намали кражбите и разхищението на вода

Публикувано

на

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – гр. Благоевград започва прилагането на най-модерни методи и технологични иновации в борбата с нелегалните присъединявания към ВиК мрежата и с кражбите на вода от страна на некоректни потребители.

„Намаляването на загубите по водопроводната мрежа е един от основните приоритети на дружеството през последните години. Стремежът ни е да пресечем нелегалните практики, които водят до влошаване на качеството на услугата и ощетяват коректните потребители“, казва управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – гр. Благоевград инж. Росица Димитрова.

Отскоро дружеството притежава собствен дрон, чрез който ще има възможност да наблюдава и заснема от въздуха дали се ползва нерегламентирано вода и състоянието на съоръженията по мрежата. „Например, ако установим, че в даден имот има басейн, или пък се напоява земеделска продукция, или ползваната вода е за нужди, различни от питейно-битовите, а фактурираното му потребление е само няколко кубика и същевременно няма регистриран друг водоизточник, ще пристъпим към проверка на абоната на място“, допълва инж. Димитрова.

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград разполага и със специални мобилни камери за видеодиагностика и инспекция на тръби и канали. Тези специализирани уреди са изключително полезни не само за установяването на повреди и запушвания, но и за засичането на нелегални отклонения по мрежата. Нелегалните „байпаси“ могат да бъдат откривани изключително успешно на разстояние до 40 м от границите на имота, каквато е дължината на кабела на камерата.

„Надяваме се да се приеме закон, в който кражбата на вода да се третира като престъпление“, категорични са от дружеството, което е отговорно за водоснабдяването на над 200 000 абонати от Благоевградска област.

От компанията се борят и с един постоянен проблем, който става особено остър през летните месеци с настъпването на засушаването – използването на питейна вода за непитейни нужди. Традиционно през лятото общинските кметове издават изрична заповед, забраняваща използването на питейна вода за поливане на зелени площи, цветни и зеленчукови градини, измиване на тротоарни настилки, дворове, моторни превозни средства, балкони и др., но тя невинаги се спазва.

„Практиката в други страни показва, че хората не си позволяват да използват питейна вода за различни от питейно-битови нужди. За целите на напояването в селското стопанство съществуват отделни системи, организация по напояването и т.н. Хората отдавна са осъзнали, че водата е безценна, затова трябва да използват разумно всяка капка“, посочва още инж. Димитрова.

Паралелно с мерките за намаляване на търговските загуби, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград работи и за намаляване на физическите загуби. Проблемът е, че Благоевградска област не прави изключение от общата ситуация в страната и  загубите по ВиК мрежата достигат близо 60% заради остарялата инфраструктура, резултат от която са течовете и честите аварии.

Една от иновативните мерки, приложена вече на редица места по ВиК мрежата в областта, е монтирането на регулатори на налягането. „Регулирането на налягането е мярка, инвестициите в която се възстановяват много бързо чрез получените ползи, предимно от намаляването на загубите на вода и броя на авариите“, категорични са експертите.

През 2015 г. „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград реализира проект в кв. „Струмско“, Благоевград, който осигури икономия от близо 30 литра на секунда пречистена вода. Това се получи чрез намаляване на загубите от водопроводната мрежа, от една страна, и от друга – предотвратяване на преливането на пречистена вода през водоизточника „Деански ливади“. Същевременно с това намаляха с 50% и авариите.

Във високата зона на Разлог също бе монтиран регулатор, в резултат на което средният разход на вода бе намален от 1600 на 800 куб. метра на ден. Подобен проект бе реализиран и в Симитли, като ефектът е също близо наполовина намаляване на загубите на вода и авариите.

„През последните няколко месеца продължаваме успешно да монтираме такива регулатори и в други населени места, обслужвани от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград. Инвестираме поетапно, но нека потребителите ни са наясно, че цялата ни инвестиционна програма за 2019 г. е в размер на 1,9 млн. лева, а за цялостната подмяна на ВиК мрежата в областта са необходими 900 млн. лева. Разбира се, друга би била ситуацията, ако имахме възможността да се възползваме от европейско финансиране.  Към момента 7 от общо 14-те консолидирани области с единни ВиК оператори вече подписаха договори за финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС)  2014-2020 г. и ще могат да ползват суми от порядъка на десетки и стотици милиони за изграждане на ВиК инфраструктурата си. За съжаление ВиК – Благоевград не е сред тях и няма да може да осигури подобни ползи за потребителите, тъй като продължава да бъде недопустим кандидат за финансиране по ОПОС заради незавършената консолидация на ВиК асоциацията“, допълни инж. Димитрова./Струма/

коментара

Новини

Тъжна вест: Почина професор Вучков

Публикувано

на

„Преди малко, на 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков.“ За тъжната вест съобщи журналистът Мартин Карбовски на личния си профил във „Фейсбук“. „Бог да те прости, професоре, за мен беше разкош да те познавам. Пиша тази жалейка със ясна цел – след като напоследък нашият екип се грижеше за професора (благодарим ви Алина и Виктор !) днес ние се питаме дали ще има кой да организира изпращането му. Надяваме се да не останем сами в тая трудна задача. Просто защото не знаем какво да правим“, написа още той.
Юлиан Вучков е роден на 31 януари 1936 г. в град Варна. Работи дълги години в Канал 1 (в предаването „Всяка неделя“), 7 дни ТВ, където създава рубриката „Храна за душата“ – предаване, посветено на проблемите и философията на човешкото съществуване.
Първото си предаване „Ум робува, ум царува“ води по Канал 2001 в продължение на три години. По-късно води култовото предаване „Размисли и страсти“ по телевизия СКАТ.
До февруари 2009 г. Вучков е водещ на предаването „Времена и нрави“. Предаването е на живо, гостуващите музиканти свирят и пеят на живо, без плейбек или сингбек. Води рубрика „Посланията на Юлиан Вучков“ във „Вестник за жената“.
В края на февруари 2009 г., Юлиян Вучков е отстранен от телевизия ТВ2, както и неговото предаване „Времена и нрави“ е свалено от ефир. Впоследствие е преместено в телевизия ББТ, където се излъчва за 4 месеца, а впоследствие напуска канала.
Вучков продължава да работи в Нова телевизия в предаването „Здравей България“ като „Морален наблюдател“ един път седмично, в което 10 минути той дискутира относно морала в обществото.
От 7 септември 2010 г. стартира предаването „Времена и нрави“ по телевизия „Канал 3“.
През март 2012 г. напуска Канал 3 заради получени по-добри предложения от други телевизии. През 2013 г. се подвизава в предаването „Гореща точка“.
През март 2014 г. предаването му „Времена и нрави“ е преместено в телевизия Евроком.
През 2017 г. Евроком снима документалния филм за Юлиан Вучков „Студиото на живота“.

коментара

Продължете с четенето

Крими

Ето ги шефовете на измамната фирма „Нова Грийн Енерджи“ ООД – Благоевград!

Публикувано

на

На гурбет в Саудитска Арабия срещу 400 лева заплата

Потърпевшите проговарят пред Топ Преса!

Ето го, мераклията за общински съветник в Община Благоевград Георги Мавродиев и един от шефовете на измамната фирма „Нова Грийн Енерджи“ ООД Благоевград! Припомняме, че Георги Мавродиев е бивш юрист във фирмата НЕК на Иван Чапов, зам. председател на партия ДБГ в Благоевград и беше кандидат за общински съветник от Реформаторския блок за Благоевград на Местните избори 2015г., когато Калоян Ханджийски се кандидатира за кмет на Благоевград!

Другият съдружник – Димитър Стойков е известен благоевградски бизнесмен с редица фирми с различна насоченост, сред които фабрика за принтиране на модни облекла и фабрика за бутилиране на изворна вода „RILANA“ и бира. На която общинският съветник и общинският лидер на ДСБ в Благоевград Калоян Ханджийски е дистрибутор.  Обикаля магазините с баничарка и разнася от изворна вода „RILANA“. Стойков притежава яхта за милиони, с която се разхожда по крайбрежието на Монако и Италианската Ривиера, както и голям парк луксозни автомобили, последният от които е а наскоро си купи и първия електромобил на „Тесла“ от най-високия клас – Tesla Model S. Автомобилът разполага с два електромотора с 224 и 476 коня, съответно за предния и задния мост. Четирите задвижващи колела осигуряват ускорение от 0 до 96 км/ч за 3.2 секунди. Цената на този модел варира от 70 000 до 110 000 евро. При демонстрирането на такъв висок жизнен стандарт от страна на г-н Стойков , странно е как се е стигнало до ситуацията с бедстване на работниците на една от фирмите му, при това в страна като Саудитска Арабия.

Срещаме се с хората, които са излъгани от Георги Мавродиев и Димитър Стойков. Фирмата се казва „Нова Грийн Енерджи“ ООД – гр. Благоевград. Давам им думата…

Откога започнаха проблемите в тази фирма?

– От отиването в Саудитска Арабия. От самото начало проблеми, които продължават и до днес.

Какво ви беше обещано и какво не беше спазено още от началото?

– Лично на мен ми беше обещано, че ще бъда на ставка, тоест на час. От 8 до 10 долара на час. Имаше хора, които отидоха там като супервайзъри, а им даваха по 6 долара на час. Въпреки първоначалната уговорка от 8 до 10 долара на час. При условие, че супервайзър е по-голяма длъжност и носи по-голяма отговорност.

Значи сте излъгани още от самото начало?

– Именно…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

 

 

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ