Арнаудова: Ковачки е горил биомаса и RDF отпадъци в разрез с разрешителното за ТЕЦ-овете

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова даде подробности от проверките в четирите ТЕЦ-а на Христо Ковачки, където влязоха екоинспектори в екип с полицията по разпореждане на Сотир Цацаров. По думите й на място са установени отпадъци, които са се изгаряли.

„Възложили сме документална проверка на всички документи, съпровождащи изгарянето на различните отпадъци – дали е било в съответствие с даденото разрешително, дали е транспортирано по надлежния ред и какво е било изгорено“, заяви тя. Арнаудова посочи, че е горена биомаса и RDF отпадъци. „Те като самостоятелно горене не представляват проблем, но е налице несъответствие между разрешеното по комплексното разрешително на съответните ТЕЦ-ове за използване на материали в процеса на горене“, обясни Арнаудова. Срокът на проверката е един месец, а може да бъде удължен и до три месеца.

Проверката на четирите ТЕЦ-а на Христо Ковачки е възложена заради информация за опасност за екологичната сигурност на България, потвърди говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова относно проверката на Министерството на околната среда и водите в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД.

„Във вторник в ранния следобед председателят на ДАНС докладва на главния прокурор информация, че е налице опасност за екологичната сигурност на Република България в резултат на дейността на 4 ТЕЦ-а на територията на страната“, каза Арнаудова. Тя добави, че информацията е обобщена в справка, която е сочела наличие на данни, че в резултат на неправилно използване на определени съоръжения и съвместно горене на въглища и отпадъци се получава замърсяване на околната среда.

„Замърсяването застрашава здравето и живота на българските граждани“, заяви говорителят на главния прокурор. Тя добави, че веднага се е провело работно съвещание с участието на главния прокурор, министъра на вътрешните работи, министъра на околната среда и водите и председателя на ДАНС.

„В рамките на това работно съвещание беше връчено на министъра на околната среда и водите постановление за разпореждане на незабавна проверка“, каза Румяна Арнаудова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене