Направиха първа копка на важен проект в НП „Рила“

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ дадоха вчера официален старт на строително-рехабилитационните дейности по проект „Устойчиво управление на Национален парк Рила II-ра фаза“. Общата му стойност е 11 994 781,47 лв., от които 10 195 564,24 лв. европейско финансиране, а 1 799 217,23 лв. – национално съфинансиране.

Първата копка бе направена в района на Контролно-информационен пункт – Нехтеница, в местността „Нехтеница“ (над хижа „Трещеник“). Водосвет отслужи отец Данаил.

Заместник-министър Красимир Живков подчерта в приветственото си слово социалната и икономическата значимост на проекта. „Национален парк „Рила“, със своята характеристика, уникално географско място, културно наследство, гостоприемни хора, дава възможност да се развива природосъобразният туризъм и населените места“, заяви той и допълни, че проектът е за всички, които посещават парка и ще допринесе за подобряването на стопанисването и работата на служителите, които са пазителите на това национално богатство.

„Надявам се след три години да сме постигнали много добър ефект, както по отношение на Националния парк, така и по отношение на Защитена зона „Рила“, каза Красимир Андонов.

Дейностите по проекта са обвързани с много ценни видове, като балканската дива коза и иглолистните горски местообитания, които обхващат почти 95% от територията на парка, както и с борбата с бракониерството. „По този начин ще може да имаме едни стабилни популации, да нямаме ерозия и да управляваме успешно туристическия поток“, каза още директорът на националния парк.

„Реализирането на проекта ще допринесе за подобряване на природозащитното състояние на видове и природни местообитания.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене