Свържете се с нас

Скандали

Скандал в Драматичния театър в Благоевград

Публикувано

на

В началото на своя впечатляващ 100 – годишен творчески сезон, Драматичният театър „Никола Вапцаров” в Благоевград е разтърсен от огромен скандал. Той е свързан с работата по спектакъла „Евангелие по Никола” , подготвян за вековния юбилей на културния институт. С договор работата на режисьора поема Ставри Карамфилов, но след известно време той е прекратен от ръководството на театъра.

Преди седмица, с участието на Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите в България, на актьори от трупата на театъра, директорът на благоевгардския театър Маргарита Мачева обяви причините за това. Пред журналистите, тя съобщи, че Ставри Карамфилове е направил множество административни, финансови и художествени отклонения от предварително договорените клаузи. Освен това, той е поискал по-висок  хонорар за себе си, повече пари за цялостната  постановка, пожелал  е да работи предимно с външни актьори, а не с хора от трупата на благоевградския театър. Не е направил постановъчен екип в указания срок, имало е само сценограф. Всичко това е довело до прекратяване на договора между режисьора Ставри Карамфилов и ръководството на театъра.

Днес Ставри Карамфилов,  който от дълги години живее  в Ню Йорк, дойде  в Благоевград, за да отговори на отправените към него обвинения.

Той отрече да е търсил баснсловен хонорар. По думите му, самата Маргарита Мачева му е предложила 7000 лева. Заради честите му пътувания и разходите  за хотели и срещи с бъдещия екип на постановката този хонорар е бил увеличен на 8000 лева. Според Карамфилов „ г-жа Мачева е невинна. Тя е просто маша, кукловодите са зад нея. Тази власт не търпи социалното острие на Вапцаровата същност, наличността му. Тази власт, както всяка власт, се страхува от сянката си. Това е истината за спектакъла. Истината е, че не може да има спектакъл за Вапцаров, направен от Ставри Карамфилов в контекста на предстоящите избори”.

Режисьорът поясни още, че постановката „Евангелие по Никола“, посветена на 100-годишня юбилей,  е финансирана с 30 000 лева – по 15 000 от община Благоевград и от Министерството на културата.

Все още Маргарита Мачева, директор на Драматичния театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград не е излязла с официална позиция./Благоевград нюз/

коментара

ВМРО

Джамбазки за освобождаването на убиеца Джок Полфрийман: Грозно. Долно. Жалко. Недопустимо!

Публикувано

на

Българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки изригна срещу съдебното решение да бъде освободен предсрочно от затвора осъдения за убийството на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман.

Австралиецът излежаваше 20-годишна присъда за убийството с нож на студента Андрей Монов. Престъплението бе извършено на пл. „Света Неделя“ в столицата в нощта на 28 декември 2007 г.

Евродепутатът се възмущава от действията на магистратите. „С какви мотиви радетелите за „правосъдна реформа“ освобождават доказан убиец предсрочно?!

Стана ясно, че австралиецът Джок Полфрийман, който уби студента Андрей Монов и тежко рани друг български младеж, ще бъде пуснат на свобода предсрочно, щото видите ли бил излежал повече от половината си присъда. Това са решили съдии от Апелативния съд. Срамно.

Въпреки всички станали публично достояние сведения, че като затворник Полфрийман е имал съвсем обратното на добро поведение. Въпреки че преди няколко месеца друг съд – Софийският градски, му отказа предсрочно освобождаване. Въпреки че не се е разкаял за жестокото си деяние. Въпреки че не успяха опитите на псевдозащитници да изкарат австралиеца „страдалец“ и „човек на годината“.

Грозно. Долно. Недопустимо. Жалко! Това мога да кажа за решението за предсрочно освобождаване от затвора на доказан убиец. А на близките на Андрей просто не ми се мисли кой какво ще обяснява.

Затова – за доказани убийци – без право на съкратено следствие и без право на предсрочно освобождаване.

Наистина ще бъде изключително любопитно да се види с какви мотиви съдът позорно освобождава убиецът предсрочно“, написа Джамбазки.

коментара

Продължете с четенето

Скандали

Уважаеми професор Юруков! Оттеглете се с малкото ви останало достойноство!

Публикувано

на

Уважаеми проф. Юруков!

Тази статия е редакторска и цели да изрази мнението на екипа от журналисти, които работят в Топ медия, и които повече от година наблюдават нелогичните и аморални поведенчески модели на част от ректорското ръководство на университета в лицето на проф. Борислав Юруков, проф. Петър Миланов и доц. Николай Марин и разбира се техните анонимни, но послушни протежета, които съвместно с преждеизброените лица спомагат университета да бъде на това ниско ниво на което е той сега.

Професоре, след събитията, които протекоха миналата седмица на 11.09.2019 год. и взетите под натиск решения от членовете на Академичния съвет за промяна на Вътрешните правила за развитие на академичния състав, чрез които промени вие получихте възможност да се кандидатирате за нов мандат въпреки напредъка във възрастта ви, вие нарушихте не само всички закони, правилници и наредби за това кой и как може да се кандидатира за ректор на висше учебно заведение, но  всички  принципи, налагани от години в сферата на образованието, и отново успяхте да ни изумите с безграничната си арогантност и наглост. Това поведение не е незабелязано и от Министерството на образованието и науката, и именно поради този самоуправленчески произвол, които налагате, те са склонни да посегнат на най-ценното за академичната сфера – автономността, и все по-често да дебатират за ползите от това, ректорите на висшите учебни заведения да бъдат назначаеми, а не избираеми.

Но това вас не ви засяга – важно е да има бюджет и приближени фирми, които да го усвояват. Нали така?  Или нима не искате да управлявате вечно? Че, кой не иска! А правилно ли е? Морално ли е? Етично ли е? С какво сте незаменим? Кое ви прави по-първи от първите?  Задавате ли си тези въпроси, Професоре? Ако ли не – жалко! Но знайте, че с този ход,  вие успяхте не само да възмутите академичната среда, но и да взривите благоевградската общественост!

Наистина и вашият предшественик в опит да се спаси и да остане с някакви ръководни функции си позволи глупостта да създаде длъжността „президент“ за която бе избран единодушно от същият този академичен съвет от послушковци, но и единодушно махнат само няколко месеца по-късно, отново от тях и то с глупави изражения на лицата.

Нашата редакция си позволи да стигне и малко по-далеко, като проведе една анкета не между вашите студенти, а между отговорните политически фактори от различни политически сили в Област Благоевград в лицето на народни представители, кметове, общински съветници и други лица ангажирани в политическия и управленския живот в Югозападна България. Резултатите от тази анкета няма да бъдат публикувани, защото те ще нарушат политическата толерантност, но това което споделиха анкетираните извън протоколното политическо говорене е, че никой не уважава вас и ръководството на университета в лично качество, но уважават студентите, институцията и тези преподаватели, които работят безкористно и със сърце и то въпреки вас и модела на управление, който сте въвели! Запомнете нашите думи и се сетете за тях, когато застанете пред благоевградската общественост в първия учебен ден на новата академична година и видите колко от тези общественици ще дойдат на вашата помпозна церемония и помислете колко от тях са там заради вас. Ние ще ви кажем – николко!

Нещо повече – подобна незаконна подмяна и промяна не си позволи и да направи управлявалият два мандата и дълбокоуважаван от нас проф. Мирчев, чиито наследник сте вие. Той лично ви определи за негов наследник и изчисти пътя ви към ректорския пост и тази информация се потвърждава от всички настоящи и бивши служители, които не се страхуват да говорят с медиите за проблемите на университета.

Професор Юруков, оттеглете се с достойнство! Постъпката ви освен противоречаща на закона  е и неморална. За какво толкова сте захванали поста си – университета е бил престижен преди вас, а след вас какъв ще бъде? Може би ще се подобри, защото по-долу от това няма!

Уважаеми проф. Юруков, ще завършим с думите, че въпреки, че ние знаем, че вие сте възмутен от нашата медия, защото само тя не е платена от вашия бюджет, и това ни дава силата и свободата да казваме нещата в прав текст, и дори да милеем повече от вас за университета, ние ви уважаваме. Колкото и да не ви се вярва е така, защото вярваме, че дори и най-негативните хора имат свой положителни черти и заслужават макар и малко уважение. В нашата югозападна област има само няколко институции, които истински засягат живота на всеки един човек. Това са училищата, болниците, общините и университетите. Ние считаме, че измежду всички тях Югоазападният университет е институцията, която има най-сериозни проблеми в ръководството и вината за това не е само ваша. Вашите приятели, които ви „мътят и въртят главата“ с ласкателства и хвалебствия, и за които те получават лични облаги, са вече бивши приятели. Но явно вие все още не го знаете. Те вече се ориентират към следващият ректор и ще ви предадат както преди вас предадоха  и проф. Мирчев. Огледайте се и ще видите, че сме прави. Затова оттеглете се с малкото ви останало достойнство!

 

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ