Дървата поскъпват заради чумата

Дървата за огрев ще поскъпнат заради африканската чума! Това предупредиха представители на дърводобивния бранш.

Като предпазна мярка срещу разпространението на заразата по прасетата беше въведена пълна забрана за дърводобив, лов, събиране на билки и гъби, както и туристическите излети на редица места в страната. Ограничението важи за следващите два месеца – период, в който хората най-активно се снабдяват с отоплителни материали за зимния сезон. От забраната вече има и недоволни – фирми за дърводобив в Смолянска област се разгневиха и обявиха, че са готови да протестират, защото бизнесът им сериозно ще пострада.

Проверка на „България Днес“ показа, че кубик дърва от дъб и бук в момента се продава между 70 и 80 лева. Ако искате да бъдат нацепени, се плаща по 10 лева за всеки кубик. Очакванията са заради африканската чума цената да скочи с 10 лева отгоре. Изчисленията показват, че едно семейство средно се нуждае от 6-7 кубика за един отоплителен сезон (и двойно повече, ако има парна инсталация в дома си), така че сметката им за зимата ще се увеличи с 60-70 лева и над 100 лева, ако поддържат топло с парно.

Забраната за дърводобив заради африканската чума няма да доведе до проблеми със снабдяването с дърва за предстоящия отоплителен сезон, успокоиха от Регионалната дирекция по горите в Пловдив.

От забраната страдат и работниците в дърводобивните фирми, които реално два месеца остават без никакви ангажименти и няма да заработват пари. Техните шефове се притесняват, че служителите им ще избягат в чужбина, за да си осигурят прехраната. Заради откритото огнище на африканска чума край село Забърдо феноменът Чудните мостове също не може да посреща туристи.

Чумата порази и още един сектор от родната икономика – пазара на земеделска продукция в Русенския регион. От близо месец, с първите случаи на африканска чума в областта, няма продажби на пшеница, не се правят и предварителни сделки за царевица и слънчоглед. Хиляди тонове залежават и има опасност да загният. Стопаните са притеснени, че ако не успеят да реализират вече прибраната продукция, за следващата няма да имат място. Ще трябва да се търсят нови помещения, което означава допълнителни разходи.
Не е ясно и кога отново ще заработят свинекомплексите, които доскоро се снабдявали с фураж и голяма част от продукцията е била насочвана към тях.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене