Свържете се с нас

Политика

Цветелина Узунова специално за Топ Преса! Екологията и професионалистите трябва да са приоритет на местното управление

Публикувано

на

Стана вече традиция Цветелина Узунова- водещ консултант по политически пиар, да коментира актуалните теми. Разговаряхме с нея и за предстоящите избори за местна власт.

 

ГОСПОЖО УЗУНОВА, КАТО ВОДЕЩ ПОЛИТИЧЕСКИ КОНСУЛТАНТ, КАЖЕТЕ КАКВА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ ОЧАКВАТЕ?

На първо място ще подчертая избирателната активност. Тя вероятно ще е по-висока в сравнение с изборите за Европейски парламент, които се проведоха през май. И това е логично. Хората се вълнуват много повече от това кой ще е кметът им, отколкото от дейността на евро-депутатите. Те все още нямат нужното доверие в обществото и мнозинството от избирателите или не се интересуват, или не разбират какво точно работят в Брюксел срещу огромните заплати в сравнение с нивото на заплащане тук.

На второ място ще откроя факта, че повечето партии гледат на местните избори като на подготовка за предстоящите парламентарни. Вотът през октомври ще даде ориентири на щабовете как стоят по места. Успех с кандидати за кмет или общински съветници дава нова сила на партийните централи, вкарва ги във властта на местно ниво, което има голямо значение. Гласът им ще се чува по-силно, ще участват във взимането на важни решения, вместо да стоят отстрани като опозиция на всички, ще могат да прокарват свои идеи. Това предполага активен партиен живот на регионално ниво, което е добре за сплотяването на екипите около дадени идеи, проверка на качествата на хората, поле за изява на по-амбициозните, които впоследствие могат да влязат в депутатски листи.

КЪМ МОМЕНТА В ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО ОСНОВНО СЕ КОМЕНТИРА ВОТЪТ В СОФИЯ. ТОЙ ЛИ Е НАЙ-ВАЖЕН?

Постът на столичния кмет е съизмерим с министерска позиция. Бюджетът на общината за 2019г. е рекорден- 1,75 милиарда  лева, което е с триста милиона лева повече в сравнение с 2018г. Затова не е без значение кой ще управлява този огромен обществен ресурс и за какво ще го разходва. Хората вече са изключително чувствителни по отношение на промените в столицата- видяхте само за камъните, наречени „перки на акули” на ул. „Граф Игнатиев” какво недоволство се изсипваше месеци наред в социалните мрежи, колко хора пострадаха. Накрая кметът Фандъкова се принуди да ги махне. Но всичко това е за сметка на парите на хората.

София се коментира нашироко, защото от много години тя е в ръцете на ГЕРБ. Сега евентуално ще излезе и кандидатурата на омбудсмана Мая Манолова, която също е амбициозна жена като Йорданка Фандъкова. Тази дамска битка ще е интересна по-скоро от гледна точка на публичността. Иначе повечето гласуващи столичани са убедени, че мачът вече е свирен някъде в задкулисието. Жалко, че няма някакви ярки, силно отличаващи се личности, които да се борят за такъв пост. Щеше да е много по-вълнуващо и за избирателите, и за пиарите.

КАКЪВ ТИП КМЕТОВЕ, С КАКВИ ПОСЛАНИЯ ЩЕ БЪДАТ ПОВЕЧЕ ОДОБРЯВАНИ, СПОРЕД ВАС?

Това им е хубавото на местните избори, че няма унифициране на образа на кандидатите- както например често става при парламентарните избори. Всяка община е различна, има нужда от различни приоритетни политики. Но има и общи, които към момента са характерни за цяла България. Ще откроя няколко теми, които смятам за важни. На първо място чистотата на въздуха, екологията, залесяването. Това е сериозен проблем и в София. Има го и в много други градове в България. Ние в столицата дишаме най-мръсния въздух, стотици дървета се изсичат, заради презастрояването с блокове и бизнес центрове. Не е решен добре все още и въпросът с чистотата. Смятам, че това трябва да е водещо в програмите на кандидатите за кметове. Защото на първо място засяга живота и здравето на хората. Унищожаването на дървета, бракониерството, паленето на горски площи с някаква комерсиална цел, каквито примери има много, е престъпление към целия народ, към бъдещите поколения, ако щете към планетата и човечеството.

Друга важна тема, която трябва да развият кандидатите, според мен, е запазването на важни кадри по места- лекари в общинските болници, учители, инженери, IT специалисти… Не може цяла България да работи в София. Столицата отдавна се задъхва. Стана един от най-лошите градове за живеене. И това е така, защото по места не се прави всичко възможно, за да има добре платена работа за специалистите. Хората са принудени да напускат хубавите си къщи в родните места, за да дойдат в софийски панелки или да вземат заробващи кредити за жилища. Защо? Защото само в София намират работа. Но не може цялото население на България да се концентрира в няколко града – София, Варна, Пловдив, Бургас… А малките градове и села да обезлюдяват. Не е нормално това. От кметовете зависи да са активни и да намерят варианти за осигуряване на перспектива. Особено за младите хора. В този ред на мисли бих поставила и засилване на земеделското стопанство в подходящите общини. Винаги съм смятала, че България може да е основен производител за ЕС на екологична храна. Не знам защо политиците не го виждат това. Защо се допусна да внасяме от Турция, Полша… Срамота е. При такава природа, която имаме!

Не на последно място поставям политиките за сигурността на хората. Битовата престъпност се шири навсякъде. Да, това е главна задача на МВР, но и кметовете, и общинските съвети могат да участват ако не в премахването й, то поне в намаляването й. Ужасно е всеки ден новинарските емисии да са пълни с битова престъпност. Това ли е славният български народ – крадлив и престъпен?! Не искам да повярвам в такава теза, но като човек гледа какво се случва, започва да се съгласява.

ЗАЩО СТАНА ТАКА?

Защото ценностите бяха подменени. Дава се път на посредствеността, кадърните или бягат далеч от България, или са се свили от ужас от това, което виждат и не искат да слизат на такова ниско ниво.  Но аз имам такава позиция- щом сме избрали да не напускаме и сме останали в България, то не трябва да стоим отстрани и да се изолираме в тясна приятелска среда, в която да недоволстваме от ситуацията в България. Трябва активно да участваме в промените, за да им дадем правилна посока. Иначе рискуваме посредствеността, т.нар. „чалгизация” на всичко да ни потопи съвсем.

ЩЕ ИМА ЛИ НОВИ ИГРАЧИ НА ИЗБОРИТЕ, НАПРИМЕР ПАРТИЯ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ?

Към момента не се очертават нови партии, но сигурно  по места ще има интересни нови коалиции. Слави Трифонов още не е обявил какъв точно политически проект има намерение да направи. Предполагам, ако има наистина амбиция да става политик, то ще участва в парламентарните избори. Но някак не мога да го видя един от 240 депутати. Знаете ли, наблюдавам през годините на прехода опити на известни певци да станат политици и не успяват. Защо? Защото едно е да развличаш хората с концертите си, друго е да те припознаят като част от някоя партия, да те видят управленец, например. Публиката от залите не става автоматично избирател. Предполагам той отчита и това. От друга страна българите се умориха да дават огромно доверие на някой месия, който ще им оправи положението, а после да се разочароват. Вече не е толкова лесно да се събуди онази огромна обществена енергия от началото на прехода, от края на 90-те, например, или със завръщането на цар Симеон II.

Така че ще наблюдаваме основните партии, които много вероятно по места ще влизат в различни коалиции, в зависимост от местните приоритети и личности, които се кандидатират. Вероятно ще видим спад при партиите от малката управленска коалиция. Много скандали произвеждат и на хората вече им омръзна от такова поведение. На някои места ще има сериозна битка ГЕРБ –БСП, ще видим дали ДПС няма да си върне някои позиции, които ГЕРБ им отне през годините по места. Очаквам добър резултат и при ВОЛЯ на Веселин Марешки, защото показаха, че са алтернатива. Особено с твърдата позиция срещу излишния разход на над два милиарда лева за самолети, при положение, че няма пари за лечение на деца в чужбина, например. За жалост, десните пак са разкъсани и пак нямат силно лидерство. Все още не са преодолели лидерската криза при тях. Затова надали те ще имат задоволителен резултат.

БЛАГОДАРЯ ВИ. ЩЕ КОМЕНТИРАМЕ ОТНОВО СЛЕД ВОТА ПРЕЗ ОКТОМВРИ.

коментара

Политика

Похвално! Бивши възпитаници на Дома в Гоце Делчев помагат на възрастни хора в подготовката за зимата!

Публикувано

на

Бивши възпитаници на Дома в Гоце Делчев помагат безплатно на възрастни хора в подготовката за зимата

Възпитаници на бившия Дом за деца в Гоце Делчев, който бе закрит заедно с другите такива институции в страната, продължават да помагат на възрастни хора в подготовка за зимния сезон заедно с психолога и треньор по баскетбол Димитър Бояджиев.

Ето какво написа едно от момчетата Кирил Ангелов, който е студент 3-ти курс в Габровския университет, след поредната им акция в помощ на хора в нужда:

„С тренера от бившия Дом преди ги цепихме на баскет сега в помощ на хората.И както казва той,каквото и да правиш,ако е с желание и сърце се получава. Продължаваме напред!“

коментара

Продължете с четенето

Новини

29РЕЗИЛ ЗА ИМЕНИТАТА ХАДЖИДИМОВАЛИЙКА: Азис култов: Кой е този Мария Габриел?!

Публикувано

на

Азис дори не е чувал за голямата гордост на правителството и на ГЕРБ – Мария Габриел. Това става ясно от онлайн чат с фенове му в социалната мрежа, проведен преди дни.
Чалга идолът е в Миконос в компанията на Светлана Гущерова и мъжа й Християн и уплътнява свободното си от плаж и купони време с видео разговор с почитатели. Условието бе Азис да отговаря откровено на всякакви въпроси.

Запитан какво мисли за Мария Габриел, певецът помисли няколко секунди, след което изстреля култовия въпрос: „Кой е този?“. А Светлана Гущерова, която го снимаше, започна да се залива от смях.
„Наистина не го знам този. Кой е този човек?“, продължи да упорства Азис, очевидно искрено учуден какво точно го питат. След като му обясниха, че Мария Габриел е новият еврокомисар по иновациите и младежта, а не някоя нова шоу знаменитост, Азис въздъхна: „О`кей, чудесно. Извинявам се, но просто не следя политиката. Вероятно е образован и стойностен човек, радвам се за нея“.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ