Ковачевица – българският Холивуд /СНИМКИ/

Село Ковачевица в Западните Родопи е туристическата перла на община Гърмен. Селището е обявено за архитектурен резерват. То е запазило автентичния си вид от ХVIII-ХIХ век и е едно от най-известните и красиви български села.

Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, като само при най-високите последният етаж е от дърво. Живописната възрожденска архитектура открай време привлича не само туристи, но и творци.

За село Ковачевица родните кинаджии отдавна разправят, че е българският Холивуд.

Важното обаче е, че у нас няма българин, който да не е видял  Ковачевица, макар че мнозина дори не подозират за това. Там са снимани филмите „Селцето“, „Мъжки времена“, „Опашката на дявола“, „Мера според мера“ и др.  „Правим всичко възможно, за да благоустрояваме селищата в общината. Ковачевица привлича все повече туристи, което е добре и за местните хора, и за общината“, заяви кметът на Гърмен Минка Капитанова.

В последните години голяма заслуга за благоустрояването на Ковачевица има и местния кметски наместник Кирил Жуглев . Реставрирано бе местното читалище , църквата , построен бе нов параклис ремонти бяха извършени на улици и стари къщи в селото.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене