Музей „Симитлия – Древната земя на кукерите“ беше открит в Симитли

По повод 50 години от обявяването на Симитли за град, в една от залите на читалище „Св. Климент Охридски“ бе открит Музей „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Общинското ръководство има намерение при интерес, експозицията от маски и костюми на кукери да гостува и в други общини.

В музея са експонирани два кукерски костюма от кожи на групи от село Черниче и един от село Полена. Освен това могат да бъдат видени облекла на персонаж, сред които на поп, младоженци, старци, както и маски изработени от природни материали.

Евгения Георгиева, зам.-кмет на Община Симитли: Уникалните маски изработени от мъх и лишеи, допълнени с рога и други допълнителни неща са единствени по рода си и се изработват в Брежани .

Огромният интерес на кукерски групи от страната и чужбина към традиционният вече фестивал на маскарадните игри „Симитлия – Древната земя на кукерите“, провокира и създаването на този музей.

Евгения Георгиева, зам.-кмет на Община Симитли: С всяка изминала година се измъкваха от раклите на баби дядовци уникални носии и облякла и това наистина трябва да се запази и ямстото му е в този музей.

Идеята е експонатите да бъдат на едно място целогодишно, за да може всеки гост на Симитли да се докосне до древната традиция. Притежателите на експонатите ще могат да ги взимат само за Сурва и за кукерските фестивали, които се провеждат през януари и февруари. /БНТ/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене