Свържете се с нас

Политика

Георги Марков: Фандъкова печели на първи тур!

Публикувано

на

Уважаваните дами г-жа Фандъкова и г-жа Манолова все още не са обявили официално кандидатурите си, но и децата вече знаят, че натам върви двубоят. Това ще бъде мачът

Затова червените и либерални политолози, които браха голям срам на евроизборите от „Алфа Рисърч“ и Боряна Димитрова, се развихриха отново и публикуваха небивалици: Фандъкова губи от Манолова с 40 на 48% и с 1:3.

Затова от уважение към избирателите в София публикувам горещо проучване на социологическа агенция „Булевард Витоша“, ОТДАВНА ДЕНЯТ НЕ ЗАПОЧВА НА „РУСКИ“ Чудесната песен на Мишо Белчев и по текст на Миряна Башева, е страхотен шлагер, но не е актуален. „И на „Руски“ започва денят“, се пееше в песента… Сега обаче започва на булевард „Витоша“ и то започва и завършва на булеварда, като денонощна аптека – 24 часа. Лятото купонът на „Витошка“ е като карнавала в Рио. Какво да правиш, докле е младост? Толкова популярен стана булевард „Витоша“ благодарение на Бойко, който спря трамвая, на Фандъкова, която спря колите и го направи изцяло нов, и моя милост, който върна всички тези магазини по булеварда на собствениците им, които им бяха отнети принудително с постановление на министерския съвет 60 от 1975 г. Така че булевард „Витоша“ е и европейски булевард – на него идват и чужденците, за да виждат едни от най-хубавите момичета в Европа.

Ето какво казват анкетираните софиянци на булевард „Витоша“ (анкетата не е по телефона, а тет-а-тет, за да има пълна обмяна на мнения и свободно формиране на политическата воля, както изисква Конституцията):

  1. 60% от софиянци считат, че Фандъкова ще спечели на първи тур (горе-долу това беше резултатът от последните кметски избори в СНИМКАТА НА СНИМКИТЕ! София – 60% за Фандъкова, 8% за БСП). Софиянци са съгласни, че са свикнали с метрото, свикнали са със зала „Армеец“ да гледат хубави концерти, нашия Григор, красавици като Ана Иванович и Каролине Вожняцки, изгряващи звезди като Симона Халеп и Гарбине Мугуруса, но свиквайки, не са дебили и не забравят. Те помнят кой направи всичко това за София – да ходят с метро от „Люлин“ до „Младост“, до Централна гара, до аерогарата и т.н., и т.н. Така че за софиянци изборът е метрото на ГЕРБ или панелите на БСП, зала „Армеец“ на ГЕРБ или мавзолея на Георги Димитров на БКП/БСП, което беше най-голямото им „архитектурно творение“.
  2. Софиянци – цели 2/3, подкрепят съюза на ГЕРБ със СДС за кметските избори. Те считат, че в това има голяма символика. Съюзът е знаков, защото на 13 октомври 1991 г. СДС нанесе първото кметско поражение на БСП в София, и то на първи тур, а в същия ден ги победи и на парламентарните избори. Бойко, както и Фандъкова, имат голяма заслуга, че ги оставиха 30 г. извън властта на София. Защото софиянци помнят каква София оставиха комунистите на българската демокрация: София се бореше за последно място като най-грозен град в Европа, заедно с Тирана от Албания. Албанците правеха бункери, нашите комунисти гора от панели. Тези панели в недалечно бъдеще ще трябва да се събарят и тогава БСП трябва да дойде да управлява, та да бере гайлето на собствениците. Голяма част от тези собственици бяха изгонени от центъра на София, имотите им бяха отчуждени принудително, а земите им отчуждени с цена 10 ст/кв. м. – по-евтино от мокета! Маса софиянци бяха изселени по политически причини. Софиянците помнят празните и неугледни магазини на „Наркооп“, „Булгарплод“, „Риба и рибни продукти“ и т.н. Софиянците помнят опашките за банани (един път в годишно); софиянците помнят блъсканиците по трамваите; софиянците помнят как им бе забранено да празнуват Коледа, а на Великден не им даваха да отидат на „Александър Невски“; софиянците помнят чудовището „Кремиковци“, което ги тровеше всекидневно; софиянците помнят щуротията мавзолей на Георги Димитров, затова февруари 1990 г., след великото слово на проф. Чирков за обрулената държава на площад „Демокрация“, се качиха на мавзолея и зареваха „Мумията вън!“; софиянците си спомнят, че София беше като светулка и в края на 80-те години го карахме като в средновековието на газови лампи; софиянците си спомнят комунистическите Ленински съботници и това как чакаха с часове да мине по Цариградско шосе било Хрушчов, било Брежнев, а накрая Подгорни и Червенков, като се чудеха дали са живи или са мумия; софиянците помнят, че маршируването на Октомврийската революция беше задължително; три пъти насилствено покръстиха футболния отбор на Левски, а накрая и този на ЦСКА. Затова софиянци на 14 декември 1989 г. излязоха на улицата, обградиха Народното събрание и свалиха член 1 на Конституцията. Затова на другия ден отидоха пред националната телевизия, обградиха я и наложиха излъчването на митинга пред цяла България, за да се види, че комунизмът си отива, а през пролетта на 1990 г. 500 000 излязоха на Великденско бдение, за да кажат, че искат свободни Великден и Коледа.
  3. Според анкетата на булевард „Витоша“ 99% от софиянците считат Мая Манолова за по-червена от Корнелия Нинова. Обяснението им с две думи: Корнелия има и седесарско минало, по въпроса за Истанбулската конвенция, джендър идеологията и Пакта на ООН за миграция, беше с Вишеградската четворка, а не със социалистическия интернационал. Манолова подкрепи Истанбуската конвенция, която беше мечта на ПЕС. Софиянци считат за обида да бъдат манипулирани до такава степен, че Манолова да е независим кандидат. Софиянци не приемат квалификацията на омбудсмана Манолова, дадена преди години, че правителството на Орешарски работело най-добре за България, като стъпка по стъпка правело реформи – затова и го измете.

Софиянци също не приемат хвърченето от институция в институция: предсрочно прекратяваш мандат като депутат, за да станеш омбудсман; предсрочно наново няма да напусне, та да иска да стане президент? А ако стане президент, дали отново няма да напусне, за да иска да стане шеф на ЕК? БЪЛГАРИЯ ДНЕСЕВРОИЗБОРИ Фандъкова беше предлагана за президент от ГЕРБ от много хора, включително и от мен, но издържа на изкушението и изкара пълния си мандат, поет към софиянци. Отново според анкетата 80% от софиянци считат, че основният въпрос по време на предизборната кампания дори няма да е Костинбродската афера, а въпросът отново ще бъде КОЙ?. От ухо на ухо по булеварда вече се цитира следното изявление: „АКО С ТОВА ЩЕ СЕ УСПОКОИТЕ, ВИ ЗАЯВЯВАМ, ЧЕ АЗ ПРЕДЛОЖИХ ПЕЕВСКИ ЗА ШЕФ НА ДАНС“. КОЙ?, КОЙ?, се питат софиянци. Тя!, Тя!, отговарят други от анкетираните. Думите били на г-жа Манолова. Според анкетираните само по себе си това е въпрос на вкус. Проблемът е, че госпожата омбудсманка, която е юристка, е забравила да каже на другарите от БСП, че избирайки депутат за шеф на ДАНС, трябва да го освободят като народен представител. Така че горкият Пеевски отиде при главния прокурор в качеството си и на депутат, и на ярък член на изпълнителната власт. Такова смесване на изпълнителните власти българската демокрация не познава. 99% от анкетираните очакват с нетърпение какво ще кажат по въпроса любителите на въпроса КОЙ? от „Да, България“, либералката Би Ти Ви и т.н. Ползвам случая да обява, че булевард „Витоша“ като агенция е станал стъргало на цяла България, да дам и горещи данни специално за агенция ПИК за някои градове в страната: ГЕРБ ще разгроми БСП в ПЛОВДИВ; ГЕРБ ще разгроми БСП във ВАРНА; ГЕРБ ще разгроми БСП в БУРГАС; ГЕРБ ще разгроми БСП в Стара Загора; ГЕРБ ще разгроми БСП във ВЕЛИКО ТЪРНОВО; ГЕРБ ще разгроми БСП в БЛАГОЕВГРАД; ГЕРБ ще разгроми БСП във ВРАЦА и другите големи градове. За тези градове БСП не намери омбудсмани, защото той е само един в републиката и военни летци няма вече, че купихме изтребители и те са заети. Това е положението, другарки и другари.

*Георги Марков е бивш депутат от Великото Народно събрание, бивш конституционен съдия и настоящ народен представител от ГЕРБ. Коментарът записа Ивайло Атанасов./big5.bg/

коментара

Политика

233 присъди са издадени след обвинителни актове на Гешев

Публикувано

на

233-ма души са били осъдени по актове на кандидата за главен прокурор Иван Гешев от 2006 до 2016 г.

Това е периодът, в който той е работил в Софийската районна и Софийската градска прокуратура. Пак за тези 10 години той е написал 4218 постановления по досъдебни производства и 2969 акта по преписки, също и 230 обвинителни акта. Участвал е и в 711 съдебни заседания.

Данните бяха представени от Даниела Машева, която е шеф на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Прокурорската колегия на ВСС, предаде „24 часа“.

Комисията се събра днес, за да подготви проект за доклад за професионалните качества на заместник-главния прокурор Иван Гешев. На 22 юли тази година той единодушно (с 11 гласа „за“) бе номиниран за главен прокурор от Прокурорската колегия. Част от процедурата е КАК да изработи проект за доклад за професионалните му качества, който на 9 октомври ще бъде представен на Прокурорската колегия.

Пак от статистическите данни става ясно, че по времето, когато е бил начело на Специализираната прокуратура от 2016 до 2018 г. той се е произнесъл по 1793 административни преписки, 729 писма на граждани, и е направил 62 предложения за законодателни промени до главния прокурор. Също така е издал и 44 113 заповеди от административен характер.

Изводът в доклада е, че Гешев притежава високи професионални качества и стриктно изпълнява задълженията си. Той също така е носител на изключителни умения за работа в екип и успява да ги мотивира. Получил е и признания от редица институции, с които е работел. Иван Гешев присъства на заседанието на КАК.

„Тези, които очакваха негативни резултати, ще останат разочаровани и трябва да си намерят други сегменти“, заяви той. Кандидатът за главен прокурор благодари на тези, които са го подкрепили, както и на тези, които не са.

„Моето разбиране е, че за да се постигнат резултати, трябва да има взаимодействие и колегиалност“. При представянето на проекта за доклад стана ясно, че до ВСС са изпратени 73 становища относно кандидатурата на Гешев, като в 68 от тях той е бил подкрепен. Пак в проекта за доклад става ясно, че докато е бил в Софийска районна и в Софийска градска прокуратура, той е наблюдавал дела с голяма правна и фактическа сложност. Много добре е работел в екип. През годините той е усъвършенствал своите професионални качества, минавайки през 3 курса на обучение в Националния институт за правосъдие. Проектът за доклад единодушно бе приет от 10-имата присъстващи членове на КАК.

Иван Гешев отказа да коментира след заседанието с аргумента, че в момента е в процедура по избор на главен прокурор. Той съобщи обаче, че до края на седмицата може да станат ясни резултатите от проверката за спирането на програма „Хоризонт“ в петък сутринта.

коментара

Продължете с четенето

Политика

ИЗВЪНРЕДНО: Пълно единодушие за високите професионални качества на Иван Гешев в прокурорската комисия по атестиране и конкурси към ВСС

Публикувано

на

 

Гешев бе издигнат от цялата Прокурорска колегия на съдебното правителство за наследник на Сотир Цацаров и подкрепен от професионалните организации на прокурорите и следователите. За да стане обвинител № 1 са му необходими и 6 гласа от Съдийската колегия на ВСС.

Двете комисии на Прокурорската колегия ще излязат с доклади след заседанията си, които ще бъдат обсъдени от целия ВСС на 9 октомври. Гешев пък ще бъде изслушан от съдебното правителство на 24 октомври.

Днес заседава първата комисия на Прокурорската колегия на ВСС – по атестирането и конкурсите.

Кандидатът Иван Гешев се появи лично на заседанието, за да изслуша заседанието на комисията.

Според прокурорската колегия кандидатурата на Гешев отговаря на изискванията за длъжността, стана ясно от становището на магистратите.

 

„Високият му професионализъм и стриктното изпълнението на служебните му задължения, отличните умения за работа в екип, пълно покриване на изискуемите качества на ръководни административни умения, признания от редица международни институции и широка подкрепа от колегите му, както и от органи и институции, с които е работил.

Въз основата на документите, комисията по атестиране и конкурсите на прокурорската колегия счита, че същият отговаря в пълнота на законовите изисквания“, заяви от комисията в своя доклад, прочетен от председателя на комисията Даниела Машева.

Докладът разкри, че начело на Специализираната прокуратура за две години Гешев се е произнесъл по 1793 административни преписки, 729 писма на граждани, и е направил 62 предложения за законодателни промени до главния прокурор. Също така е издал и 44113 заповеди от административен характер. Справката за работата му сочи още, че 233 души са били осъдени по негови актове, докато е работил в Софийската районна и Софийската градска прокуратура и е написал 4218 постановления по досъдебни производства, 2969 акта по преписки,както и 230 обвинителни акта.

„Благодаря и на тези, които са ме подкрепили със становища на първо място, защото стана ясно, че са напразни надеждите на онези, които са очаквали конкурсът да извади някакви негативи в моята работа. Стана ясно, че такива няма и този доклад го показва.

Но благодаря и на другите, които не са ме подкрепили, защото истината може да се установи при разкриване на различни гледни точки.

Благодаря и на колегите от други институции, които са ме подкрепили, защото това отговаря на моето разбиране, че за да се постигнат резултати, трябва да има колегиалност и добро взаимодействие с всички органи от правоохранителната система, от които зависи борбата с престъпността.

Докладът бе приет единодушно от присъстващите с явно гласуване и ще бъде публикуван официално на страницата на ВСС в унисон с изискванията за отворена и прозрачна процедура по избора на главен прокурор.

След заседанието Иван Гешев заяви, че е казал всичко, което е имало да се коментира по процедурата на живо пред цялото обществото в излъчването на ВСС. „В процедура съм и няма какво да коментирам по темата пред медиите. Всичко се излъчва онлайн и е достъпно“, напомни той.

„Винаги съм бил коректен и съм давал подробни изявления, когато е има акция или е необходимо. Сега няма какво да коментирам и не искам да ме преследвате, защото трябва да отида на работа“, обърна се към журналистите Гешев, тъй като няколко от тях го гонеха по улиците около сградата на ВСС. Сред тях беше и лъсналата като необективна и любимка на властта Силвия Великова, която призова за протести срещу Гешев от ефира на БНР и така стана ясно, че не е нито независима, нито безпристрастна.

„Не е коректно да коментирам процедурата, защото това е работа на ВСС. Сега ви моля да ме пуснете да отида и да си свърша работата“, призова Гешев. На въпрос кога ще приключи проверката за спирането на излъчването на БНР, той обясни, че има срок за нея и след него ще бъде изнесена цялата информация по казуса. „Виждате колко открито и прозрачно работи прокуратурата, публикуваме всички подробности по разследванията и дори доказателства“, припомни Гешев.

Вижте цялото заседание във видеото на живо:

Вижте и какво каза и зам.-главният прокурор Иван Гешев след заседанието:

 

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ