Как да излекуваме псориазиса?

Усложняването на заболяването се засилва поради употребата на нездравословни храни, които имат високо съдържание на наситени мазнини

Дерматолозите от университетската болница в Лайпциг са установили, че определени храни влияят върху успешното лечение на псориазис.

Усложняването на заболяването се засилва поради употребата на нездравословни храни, които имат високо съдържание на наситени мазнини

Хората, които имат псориазис, често имат генетично предразположение към болестта. Хроничното неинфекциозно заболяване на кожата, придружено от образуването на червеникаво-розови обриви, може да възникне поради нарушение на клетъчното делене на кожата, промени в дейността на имунната система.

Външни фактори като недохранване, наранявания и стрес само изострят проблема. Така че, наднорменото тегло също има огромно влияние върху развитието на псориазис. Пациентите с натрупани излишни килограми са по-склонни да изпитат тежки форми на кожно заболяване.

Според проф. Ян-Кристоф Саймън, който е един от авторите на изследването, има много информация за развитието на псориазис и ефекта от наднорменото тегло върху него, но връзката им все още не е доказана.

Затлъстяването и възпалението са взаимосвързани, но при псориазис тялото вече преминава във възпалителен процес поради нарушения имунитет. Хроничното възпаление според лекарите се стимулира от адипоцитите от мастните клетки.

Дерматолозите предупреждават, че колбаси, пържени картофи, бързи храни, сирена, сладкиши, наситени мастни киселини увеличават възпалението в организма и влияят неблагоприятно на псориазиса.

Ненаситените мастни киселини могат да имат благоприятен ефект върху заболяването. Специалистите обръщат внимание на омега-3 мастната киселина.

Тя артериите от износване и има противовъзпалителни свойства. Омега-3 мастни киселини се съдържат в скумрия, сьомга, херинга.

Експертите от Лайпциг ще продължат да работят по този въпрос, за да покажат как промяната на хранителните навици и диета влияе върху ефективността и успеха на лечението на псориазис./zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене