Възобновиха делото срещу сутеньора Марто Дебелия и експолицаите Ст. Филипов и П. Кънев

Окръжен съд  възобнови делото срещу благоевградския сутеньор Мартин Филипов-Дебелия и двамата бивши полицаи Стефан Филипов и Петър Кънев. Тримата  обжалваха осъдителните си присъди на първа инстанция и делото финализира миналия месец.

В последното заседание, състояло се в началото на юли, окръжните магистрати обявиха, че ще се произнесат с решение в срок. Тогава юристи коментираха, че няма да има оправдателни присъди, тъй като те се обявяват в открито съдебно заседание след приключване на делото, което не бе направено. При това положение евентуалните варианти бяха потвърждаване или изменение на наказанията, както и връщане на делото за ново разглеждане. Съдията докладчик Иво Харамлийски обаче е преценил, че делото следва да се възобнови заради допълнителен разпит на свидетеля адвокат Иво Христов. Това е предвидено да стане на насроченото на 22 октомври заседание.

Иначе миналата година състав на Районен съд – Благоевград призна и тримата подсъдими за виновни. Марто Дебелия бе осъден на 12 години затвор и глоба от 375 000 лв. за трафик на 7  жени с цел сексуална експлоатация. Той бе признат за виновен в периода 19.12.2015-31.05.2016 г. в Благоевград на различни места – в хотел „Рио“, в квартири на ул. „Полк. Чамишки“ и в жк „Еленово“ е принудил 7 жени да проституират, било чрез принуда и заплахи, било чрез облаги, като им осигурявал клиенти и обещавал да си поделят парсата наполовина, и осигурявал охрана и полицейска закрила от ОДМВР – Благоевград. Двамата експолицаи, които бяха обвинени за покровители на Марто Дебелия, получиха условни присъди. Бившият квартален инспектор Стефан Филипов бе осъден на 2 години условно с 5-годишен изпитателен срок, а бившият зам. шеф на РЗБОП Петър Кънев – на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок.

Присъдата бе постановена от районния съдия Екатерина Николова година след началото на делото, което се гледа по съкратеното следствие при закрити врати. 39-годишният сводник, по прякор Марто Дебелия, бе признат за виновен, че е принуждавал 7-те жени да проституират, като за 6 от случаите бе осъден на 12 години затвор и глоба от 60 000 лв. Само по отношение на Д.М. той бе осъден на 6 години затвор и глоба от 15 000 лв., опитът му да я склони да проституира бил неуспешен, тъй като жената подала жалба в полицията.

На камък ударил и опитът му да накара Т.Т. да стане проститутка, която също подала жалба в полицията, за което също бе осъден на 12 г. затвор и 60 000 лв., тъй като престъплението останало недовършено по независещи от него причини.

Той бе признат за невинен само поради недоказаност на обвинението, че откарал с лекия си автомобил БМВ  едно от момичетата – Б.Б., до хотел „ Рио“, като я взел насила от стаята на друг хотел.

За престъпления, които извършил при условията на опасен рецидив, тъй като е осъждан за трафик на жени във Франция, той ще понесе едно общо наказание от 12 години строг затвор и глоба от 375 000 лв. Сводникът бе осъден да изплати обезщетение от 155 000 лв. на пет от пострадалите жени, които предявиха граждански искове срещу него.

44-годишният експолицай Стефан Филипов бе признат за виновен, че осуетил наказателно преследване спрямо Марто Дебелия, като скрил в дървен шкаф жалба, подадена през септември 2015 г. от една от потърпевшите жени – С. Г. Впоследствие той се срещнал с нея и я уговорил да оттегли жалбата си срещу Мартин Филипов, тъй като щяла да има проблеми със сводника, който разполагал с много пари. По това обвинение бившият полицай бе оправдан, тъй като потърпевшата жена не пожела да бъде разпитана като свидетел и избяга от страх в чужбина.

Стефан Филипов бе признат за виновен за това, че на 15 април 2016 г. уговорил Т.Т. да оттегли жалбата си срещу Марто Дебелия, като й написал собственоръчно как да стане това. Той бе признат за виновен, че показал жалбата на момичето на Марто Дебелия, което е издаване на служебна тайна. Стефан Филипов получи общо наказание от 2 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

Бившият зам. шефа на БОП – Благоевград Петър Кънев бе осъден на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок за осуетяване на наказателно преследване срещу сводника, като се срещнал лично с Т.Т. в кафенето до художествената галерия и я убедил да оттегли жалбата си срещу Марто Дебелия, като я свързал с благоевградския адвокат Иво Христов.

Сводникът и двамата полицаи бяха арестувани при акция на благоевградската прокуратура и отдел „Вътрешна сигурност“ на 1 юни 2016 г. Наказателният процес стартира в Районен съд – Благоевград на 25 април 2017 г. по съкратеното съдебно следствие и се гледа при закрити врати заради използваните специални разузнавателни средства.

Първоначално защитата на Марто Дебелия поиска споразумение, но до сделка не се стигна, тъй като предложението на държавния обвинител – 10 години затвор, не бе прието. На първото заседание само 5 от жените предявиха иск срещу Марто Дебелия за униженията, на които са били подложени, в общ размер от 190 000 лв. Тогава перничанката Вероника Н., носителка на наградата „Мис Силикон“, не беше дошла на процеса, а друга на име Десислава М. се отказа от иск срещу сводника, като му хвърляше приятелски погледи от залата и се провикна, че го обича.

Най- много пари – 100 000 лв., поиска софиянката Гергина, която има дете от него и при ареста му заяви, че тя прави секс за пари по своя воля, а Марто бил най-добрият човек на света. Няколко месеца по-късно тя се обърна срещу него и поиска обезщетение за претърпените душевни болки и страдания. Десислава Д. претендираше за 20 000 лв., по 10 000 лв. поискаха Десислава М. и Теодора Т. и  30 000 лв. Бойка Б. Жените свидетелстваха срещу Марто Дебелия и на делото срещу него за притежание на 0,04 г кокаин, открит в хотелската стая при ареста му. Заради отправени заплахи към Десислава Д. й бе осигурена 24-часова полицейска закрила, която идва в съда, придружавана от цивилен полицай.

Защита поиска и Гергина Д., след като бившият й възлюбен я притеснявал по телефона от затвора.   Надзирателите от Бобовдолския затвор намериха телефон в килията на благоевградския сводник Мартин Филипов след оплакване на свидетелка по делото за наркотици, заради което бе наказан с лишаване от свиждане за известно време. При проверката е установено, че той се свързал от затвора с Иван Методиев, който бе напуснал страната, но впоследствие бе задържан с европейска заповед за арест по разследването за сводничката Елмас, в чиито бардаци в Кипър бе попаднала Гергина. Заради страх от отмъщение свидетелката Силвия Г.  избяга в чужбина и не пожела да даде адреса си, за да бъде призована.

Съдът остави в сила мярката „задържане под стража” на Марто Дебелия и отмени паричните гаранции и забраните за напускане на страната на Стефан Филипов и Петър Кънев.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене