ШОК! Чумата приближава Сатовча!

Забраняват всички дейности в 8 км зона, около новото огнище на Африканска чума по свинете в Доспатско и в района между Сатовча и Доспат.

В осемкилометровата зона на откритото ново огнище от Африканска чума по свинете, край Доспат и Сатовча ще се забранят всички дейности в горската територия. В забраната са включени бране на билки, гъби, дърводобивна дейност и други,предава Дарик.

Това са изискванията по наредба, като очакваме днес и допълнителни указания, коментира зам.-областният управител на Смолян Владимир Гърбелов. Както вече стана ясно, вчера излязоха две положителни проби, взети от гръдни кости на умрели диви свине, в района между доспасктото село Змеица и Борино.

Веднага, след като били намерени животните и взети пробите, те били загробени, а местата дезинфекцирани, уверяват ни местни ветеринари. По първоначални данни, труповете на глиганите са предстояли дълго време.

Заради създалата се нова ситуация, днес се свиква и заседание на Общинската епизоотична комисия в Доспат. Предположението на този етап, за появяване на заразата в този район е, че тя е достигнала този район чрез туристи, които може би са я пренесли с храна.
Очаква се в следващите дни да се получат резултатите и от останалите 9 проби от мъртви глигани, открити в горски местности в областта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене