Банско, Хаджидимово и Сатовча първи регистрираха изборните си комисии, членовете им със заплата 960-1060 лв. от почивния 6 септември

Банско, Хаджидимово и Сатовча първи от 14-те общини в Благоевградска област успяха да регистрират в ЦИК състава на общинските избирателни комисии, които на 27 октомври ще проведат местните избори. И в трите общини на проведените пред кметовете консултации представителите на партиите, които имат депутати в настоящото НС и Европарламента, успяха да се разберат за разпределението на постовете, така че в ЦИК само направиха регистрацията. Комисиите са от по 13 членове.

В Банско председател ще е адвокатката Елиана Спасова. Тя е от ГЕРБ и през 2013 г. оглави Районната избирателна комисия, която заседава по време на парламентарни, европейски и президентски избори. На последните местни избори пък Спасова бе в ОИК – Белица. Нейни заместници ще са Даниела Еринина и Людмил Везюв, а секретар на комисията е Георги Бориков от БСП.

Юрист ще е начело и на ОИК в Хаджидимово. Това е гоцеделчевската адвокатка Даниела Бойкова-Банева. На същия пост тя беше и за местните избори през 2015 г. Банева ще работи в екип със заместник-председателите Магдалена Атанасова и Петър Воденов, и секретар Елза Арнаудова-Хасанова.

В Сатовча председател на комисията ще е Венцислав Заимов. Зам. председатели са Младен Доленски и Валентин Доленски, а секретар – Йосиф Барзев. Председателят, секретарят и Мл. Доленски бяха в ръководството и на ОИК – Сатовча през 2015 г.

Трите общински избирателни комисии встъпват в правомощията си на 7 септември 2019 г. Членовете им пък започват да получават трудовото си възнаграждение от предишния ден – 6 септември, въпреки че той е неработен. Заплатата им ще се начислява до 7 дни включително след обявяване на резултатите от изборите за 2-и тур, ако се произвежда такъв, тоест до средата на ноември. Тъй като и трите общини са с до 350 избирателни секции, месечното възнаграждение на председателите им ще е 1060 лева, а заместник-председателите и секретарите ще се разпишат срещу 1010 лева. Членовете на ОИК ще получат по 960 лева. За периода на дейността им осигурителните вноски по Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване ще са за сметка на републиканския бюджет. Възнагражденията на членовете на ОИК не се облагат с данъци по Закона по данъците върху доходите на физическите лица.

Елиана Спасова

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене