Боровинки по 7 лв./кг заляха пазара в Благоевград

Пазарният ден сряда изкара на откритото кооперативно тържище до река Благоевградска Бистрица десетки продавачи на плодове и зеленчуци и стотици благоевградчани, свикнали да пазаруват оттук заради малко по-ниски цени, отколкото в зеленчуковите магазини, и надеждата, че стоката поне тук не е третирана с препарати.

Вчерашният пазарен ден мина под знака на боровинките, които се продаваха на десетина места на пазара от щайги, поставени направо върху земята. Цената на вкусния плод бе фиксирана на 7 лв./кг, а най-често домакините купуваха по една пластмасова кутия, побираща около 600 грама. Повече от продавачите бяха роми, а всички единодушно твърдяха, че боровинките брали ръчно от петричката планина Беласица. Дирекция на природен парк „Беласица“, чиито канцеларии са в с. Коларово, от години е сложила таван от 4 кг на едно лице на ден, но вчерашното количество само на благоевградския пазар бе сигурно доказателство, че едва ли някой спазва тази забрана.

Парк „Беласица“ обяви тази година за начало на сезона за бране на боровинки датата 1 август, а краят ще е 20 септември. Позволително от парка издават само за бране за стопански нужди, което е над 10 кг на ден, но поискалите такъв документ берачи са единици.

Според Ели, която бе донесла няколко кофи боровинки и ги бе позиционирала преди пазара, на самата улица, цената е висока заради трудния добив. „Ходим на Беласица сутрин рано, докато е по-хладно, и то се вдигаме цялото семейство. Берем ги с гребени, после гледаме да махнем листенцата, ако са се закачили, при това пипаме внимателно, за да не се смачка плодът. Много време отнема. Човек дори и да иска, трудно може да набере повече от десетина кила на ден“, обяснява усмихнатата продавачка. Миналата седмица набрала по-малко, затова ги пуснала по 9 лв. килото, благоевградчани пак си вземали по една кутийка, но никой не купувал количества за компот или сладко.

Освен боровинки на благоевградския пазар вчера се продаваха още едри къпини по 5 лв./кг и малини по 6 лв. Интересът и към тези горски плодове бе завиден, макар че и тук никой от купувачите не си позволяваше повече от 1 кг. Майка обясни, че взема малини за директна консумация на детето си – слагала му по няколко плодчета в киселото мляко и така го лъжела, че яде плодов сладолед.

Табели „От Петрич“ всъщност в сряда имаше почти пред всички щайги с плодове, изнесени на благоевградския пазар. „Праскови от Петрич“ се предлагаха за 1,20 лв./кг, а рекламирано като „Пресно грозде Петрич“ вървеше по 2,50 лв. „Специално гроздето е по-скъпичко, защото е първо, другия месец ще го свалим сигурно до лев-лев и 50“, обясняваше възрастен продавач на две жени, които оглеждаха критично зърната.

За петрички бяха представяни и смокините, но почти никой не ги поглеждаше. С пълно пренебрежение благоевградчани подминаваха и щайгите с домати – всичките от типа „розови“ и с цени от 2 лв. нагоре. Според баба от с. Еленово, докарала на пазара 2-3 щайги с домати и няколко връзки мерудии, червеният зеленчук ще запази цената си до есента, защото реколтата била слаба заради сушавото време.

Къпини по 5 лв./кг и малини по 6 лв. вчера бяха буквално заринали благоевградския пазар

И гроздето, и прасковите се предлагаха с неизменното уточнение, че са петрички, което явно трябва да означава високо качество

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене