Свържете се с нас

Анализи и Коментари

Дъновистите от Югозапада смутени от разкъсаните кръгове на тазгодишната Паневритмия

Публикувано

на

Братските групи на Бялото братство в Благоевград, Петрич и Гоце Делчев останаха доста смутени от тазгодишната Лятна духовна школа и тържествената Паневритмия, с която последователите на Дънов посрещат на 19 август Космическата Нова година на Седемте Рилски езера. Причината е, че за пръв път братството разкъсало 5-те кръга, с които членовете му трябва да посрещнат слънцето. Според описанията на дъновистите четвъртият кръг всъщност не бил кръг, защото започвал от “нищото”, а в противоположния край петият кръг не се затварял, а се „веел“.

„Още на 16-и и 17-и август имаше хора, които нарочно не се съединяваха правилно с другите пред тях, сякаш се страхуваха от зараза, и, естествено, кръгът не беше концентричен, а къдрав”, разказа дъновистка. „При това положение въртеливото движение разкъсваше кръга и така се получаваше „опашка”. Да не говорим, че в желанието да сме в по-вътрешен кръг влизаха много повече хора от необходимото. И така вместо да има достатъчно разстояние, се получи гъстота, която попречи на играта и в движение разширяваше кръга”.

Според неин съидейник от години в „белите“ среди витае някаква наивна представа за по-сигурно зареждане с енергия, ако танцуващ се нареди в някой от вътрешните кръгове, поради което при формирането на лъчите всички хуквали навътре, още повече че там се играело по-лесно заради необходимите по-малки крачки.

Дъновистите са на мнение, че тази година като цяло никой не следвал правилата на Паневритмията, в която двойките трябва да са на точно определено разстояние една от друга, затова всичко се изродило.

„Ако е допуснато да се играе без затворени кръгове, в името на „бройки”, е грубо нарушение на окултно правило и ползата от Паневритмията намалява, защото енергиите изтичат“, категоричен е един от участвалите в школата.

Част от братята пък са на мнение, че „светът навлиза със своите закони в кръговете на Паневритмията, водейки до хаос… неразбиране и опорочаване на духовната практика”.

Доста негативизъм сред последователите на Дънов и последвали коментари събраха и децата в района на лагера и неспирният бебешки плач. Според част от дъновистите с воденето им високо в Рила родителите на най-малките ги измъчват, защото климатът в планината е доста променлив, битовите и хигиенни условия също не са подходящи за невръстни деца.

Една от членуващите в гоцеделчевската група дъновистка опитала да изкаже на висок глас мнението си, че Рила е крайно неподходяща за толкова малки деца, но другите й изшъткали, че е редно да си затваря устата, защото едно от децата е внучето на председателя на Общество Бяло братство Слав Славов. Като цяло преобладаващото мнение на дъновистите е, че в Лятната духовна школа в Рила трябва да се качват само деца над 12-г. възраст.

Не на последно място е и продължителността на Лятната духовна школа в Рила. Дъновистите са на езерата от 1 август и ще останат там до 23 август. Традиционно всяка от групите последователи на Учителя Петър Дънов в един или два дни от престоя край езерата готви топла храна за останалите дъновисти. Тази година на 3 август групите на Бялото братство от Благоевград и Дупница нахранили съидейниците си с постен зрял боб, а на 14 август благоевградчани завъртели един казан с леща.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

 

коментара

Анализи и Коментари

Окръжна прокуратура и областното следствие Благоевград пред Топ Преса: Изборът на Иван Гешев ще бъде в полза на прокуратурата и обществото!

Публикувано

на

“ Уважаеми дами и господа,

Прокурорите и следователите от Окръжна прокуратура Благоевград, както  и прокурорите от районните прокуратури на съдебния район подкрепяме номинацията на Прокурорската колегия на ВСС и кандидатурата на г-н Иван Гешев за Главен прокурор на Р. България, защото смятаме, че изборът му ще бъде в полза на прокуратурата и обществото. „

Пр-р Георги Мадолев, Говорител на ОП-Благоевград.

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

Млад и кадърен екип от Хаджидимово в подкрепа кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор!

Публикувано

на

„Уважаема медия Топ Преса,

ние сме млад екип на НПО „С надежда за утре“ от град Хаджидимово. Следейки инициативата Ви в подкрепа, кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на Република България, РЕШИХМЕ ДА ВИ ИЗПРАТИМ И НАШЕТО СТАНОВИЩЕ относно цялата ситуация по избора на главен обвинител. Иван Гешев е човекът, който ще потвърди държавността. На нас младите които се развиваме, в района на град Хаджидимово, В България и не на последно място в областта на евро интеграцията, развитието на обществото, ни е жизнено важно да работим при уславия на държавна стабилност и законност. Иван Гешев е човекът в който вярваме че ще ги запази и ще работи за стабилна правова държава. Обществената подкрепа е нужна, защото сме свидетили, на нагли задгранични вмешателства от хора с корпоративни интереси към страната ти, съмнителни фондации и партии, които по един или друг начин манипулират хората и искат да подарят държавата ни на западните милиардери. Това не трябва да се допуска. Личности като Иван Гешев ,според нас са гарант че това няма да стане, видимо от фактът, кои са основните му опоненти. Нека Иван Гешев знае , че ние младите хора на България го подкрепяме и се гордеем с неговата кандидатура. От него очакваме, да оправдае това наше безрезерво доверие.

С уважение , екипът на НПО“С надежда за утре“ град Хаджидимово. “

Получихме становището на нашите колеги и приятели от НПО „С надежда за утре“ град Хаджидимово и го публикуваме без редакторска намеса! 

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2019
П В С Ч П С Н
« авг.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ