Свържете се с нас

Светско

Симитли – с половинвековна история

Публикувано

на

След седмица е големият празник – 50 години от обявяването на Симитли за град. Симитли е обявен за град с указ 828 от 29-ти август 1969 година.

Юбилейната годишнина ще отбележим с празнични инициативи и почетни отличия. За празника реализираме и една отдавнашна идея – да съберем маски и костюми на наши кукери. Кукерите – една ярка емблема на Симитли и общината – ще бъдат показани на едно място. Маски, костюми и елементи от кукерските традиции, подбрани най-добрите от всяка кукерска група, ще бъдат представени за музейна експозиция.

Идеята е експонатите да бъдат на едно място целогодишно, като притежателите ще ги взимат само за Сурва и кукерските фестивали през месец януари. Музеят „Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще видим за първи път за юбилейния празник на 29-ти август. В четвъртък след 18:00 часа е откриването на музея.

Преди това, от 18:00 часа ще се проведе тържествена сесия на Общински съвет. За празника ще има и изложба на картини „50 години град Симитли“, творчество на даровити художници от пленера през юни.

Вижте и концертната програма за празника в четвъртък, 29-ти август.

pirinsko.com

коментара

Светско

Училището в Гърмен подготвя благотворителен концерт

Публикувано

на

Средствата ще бъдат дарени за обновяване на православен храм

Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Гърмен става на 90 години. Неговата сграда е първата, построена в новото село, при това с доброволен труд. Хората толкова се радвали на новото духовно огнище, че го изградили по образеца на френските лицеи – с красива фасада и просторни класни стаи.

Благодарни на предците си, които са били истински народни будители, сегашните възпитаници на училището подготвят голям благотворителен концерт, който ще изнесат в Деня на будителите – 1-ви ноември. Средствата ще дарят за обновяване на църквата „Свети Георги“, която години наред е била изоставена. В програмата на празника ще се включи и народният певец Янко Неделчев, чиито корени са от Гърмен.

Преди началото на концерта пред сградата на читалището ще има кулинарен базар, организиран също в подкрепа на благородната кауза.

„Виждате връзката – от единия духовен стълб – на другия“, казва директорът на училището Стоян Стругов, който очаква честването да се превърне в празник на цялото население.

 

коментара

Продължете с четенето

Новини

Кандидат кмета от ПП БСП на Гърменското село Хвостяне Баадин Юсеин, сгоди дъщеря си

Публикувано

на

Кандидат кмета от ПП БСП на Гърменското село Хвостяне, Баадин Юсеин, сгоди дъщеря си в село Дъбница за Орхан Адем, сина на кандидат кмет на Дъбница, Асим Адем. Над 500 гости уважиха и присъстваха на сватбата на младото семейство  в ресторант Орбел. Сред гостите присъстваха и кметът и зам – кметът на община Гоце Делчев и народния представител от БСП Богдан Боцев, както и евродепутатът Асим Адемов .

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ