Нападателят от Крупник Мартин Тошев: Кариерата ми отново тръгна

Мартин Тошев тръгна ударно в своя нов тим „Жетису“ в Казахстан. Той вкара три гола в последните два мача за отбора, който се изкачи на шесто място в класирането на казахстанското първенство.

28-годишният нападател от Крупник е юноша на ЦСКА. Играл е за мъжкия тим на „червените“, „Черноморец“, „Славия“, „Септември „(Симитли), „Пирин“ (Благоевград), немския ФК „Кьолн“, „Аален“, „Ерцгебирге“ и ливанския „Ал Ахед“.

Специално за читателите на „България Днес“ острието сподели своите впечатления от първите мачове през новия сезон.

– Г-н Тошев, страхотен старт на приключението в Казахстан. Три гола в четири мача. Очаквахте ли подобно мощно начало?

– За щастие тръгнах добре. Радвам се. Никога не съм правил планове колко гола ще вкарам. Големият плюс беше, че отидох подготвен и веднага започнах наравно с отбора. Затова се представям силно.

– Как се стигна до трансфера и до 5-годишния договор?

– След като се прибрах от Ливан, подписах с ЦСКА 1948. Проведох подготовка с тях. Стигна се до запитване от „Жетису“. Всичко се получи набързо, но това е плюс за моята кариера. Не съжалявам. Доволен съм, че направих този избор.

– Казахстанското първенство вече е доста познато за българските фенове. Какво ниво заварихте и колко силно е то?

– Нивото е доста високо във всяко едно отношение. И като футбол, и като организация като цяло. Играе се бързо и силово. Уважават българските треньори като Мъри Стоилов, Стойчо Младенов, Николай Костов, Димитър Димитров. Към всички специалисти има голям респект. Радва ме, защото това е добре за българския футбол.

– „Жетису“ се върна в елита през миналия сезон и завършиха шести. Какви са амбициите сега?

– Отново сме шести, но се намираме само на две точки от Топ 5, където е тимът на Стойчо Младенов – „Кайсар“. В отбора ни изискват да се играе футбол. Гледа се на тактическата дисциплина. Целта е по-предно класиране и да завършим в петицата, което ще е престижно. Знаете какви отбори има там като „Астана“, „Тобол“, „Кайсар“. Те са супербогати и класни. Настоящата позиция също е добра.

– Играли сте в доста елитни български клубове. Какви са условията в „Жетису“?

– Относно пари не е коректно да го коментирам, но като видите от какви държави отиват футболисти и какви треньори има, ще направите сметка колко сериозни са нещата. Всеки тим е финансово обезпечен. Няма проблеми с парите. Имат отбори, които играят в Шампионска лига и групите на Лига Европа. Това е достатъчно красноречиво.

– Какво се случи с ливанския тим „Ал Ахед“. Вкарахте доста попадения. Защо напуснахте?

– 12 гола реализирах, но изпуснах доста мачове. Нашият отбор е доста силен. Играхме в азиатската клубна купа. Първенството е по-силово като футбол. Нивото не е високо, но е трудничко. Отборите се хвърлят грубо и твърдо. В повечето мачове стадионите са малки. Но в азиатската купа има класни тимове от Кувейт и Йордания. Престоят ми беше добър и се оказа трамплин за моята кариера. Не се разбрахме за новия договор. Разделихме се с добри чувства. Все още поддържам контакт с треньора и момчетата.

– В националния отбор определено има проблеми с нападателите. Очаквате ли повиквателна от Красимир Балъков?

– През последните години кариерата ми отново тръгна. Имаше дълъг период, в който ме сполетяха тежки контузии. Не играх и това ме дръпна назад. Сега се наслаждавам на играта. За всеки футболист е гордост и чест да играе за националния тим. Продължавам да се старая да вкарвам голове. Ако селекционерът прецени да ме извика, ще бъда радостен да се включа.

– Вие сте работили с Красимир Балъков в „Черноморец“.

– Да, беше ми треньор през 2009 г. Взе ме в отбора. Познаваме се.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене