Ескалация на напрежението в село Илинденци заради проблеми с ВиК.

Снимка: btv

Хората отказват да платят таксите си

Ескалация на напрежението в село Илинденци заради проблеми с ВиК.

След поредицата от протести, които направиха жители на селото и отказ от тяхна страна да изплатят дължимите суми за ползване на услугата към ВиК, днес служители на дружеството пристигнаха в селото, за да могат да съберат таксите.

Те обаче бяха посрещнати от група недоволни жители, които блокираха автомобила им. Сред тях е и кметът на селото, които обвинява шефа на дружеството за настъпилото напрежение.

Както стана ясно от предните протести – жителите искат да не бъдат част от ВиК асоциацията и са против увеличението на водата, затова отказват да плащат.

За ИНФОМРЕЖА управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, инж. Росица Димитрова, коментира, че служителите ще напуснат селото, за да не се достига до допълнително напрежение, въпреки че вече полицията е съдействала след подаден сигнал от страна на ВиК.

Росица Димитрова обясни, че една част от сумите са събрани, но има страх от хората, породен от думите на кмета, и те отказват да платят.

Ние вършим своите задължения, сред които и събирането на таксите за ползване на услугата, допълни Димитрова.

„Плащайте си водата, за да не натоварите на по-късен етап домакинствата си и със съдебни разноски“. Този апел отправи към жителите на село Илинденци Димитрова на 13-и май тази година след поредния протест.

Тя нарече лъжа твърденията, че ВиК е нелегитимен оператор в Струмяни и припомни, че от 1 януари тази година дружеството предоставя услуги на територията на общината, която е член на Асоциацията по ВиК.

Тя увери, че поскъпването на питейната вода ще подобри предоставяната услуга, което е в интерес на всички жители на община Струмяни. Оптимист е и за бъдещето на Асоциацията по ВиК, към която все още не са се присъединили всички общини в Пиринско.

Изявление пред ИНФОМРЕЖА направи и кметът на Илинденци.

Според него бележките, издавани на жителите, заплатили таксите си, са „хвърчащи листа“, на които няма касов бон.

Той пита на какво остнование събира пари, както и да оперира на територията на община Струмяни.

Нашите искания са да се разкара от Струмяни. Ние няма да платим цена на водата 1,50 лв. Ние нямаме пречиствателна станция, за да плащаме такива сметки, каза Илия Башлиев.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене