Окончателно: Две години условно с три години изпитателен срок за Димитър Гамишев – бивш депутат на ГЕРБ от град Гоце Делчев

Бившият депутат на ГЕРБ от град Гоце Делчев Димитър Гамишев е осъден окончателно за предизвиканата от него катастрофа, при която загина човек, съобщи Lex.bg – Българският правен портал.

Върховният касационен съд (ВКС) е оставил в сила условната му присъда от две години затвор с три-годишен изпитателен срок, както и три-годишната забрана за шофиране, наложена от предходните инстанции.

В края на миналата година Софийският апелативен съд потвърди присъдата, а Гамишев обжалва и пред ВКС. Пред върховните съдии защитата на бившия депутат отново е искала отмяна на присъдата, като е пледирала дори за обсъждане на възможността Гамишев да не бъде наказван, а деянието да бъде квалифицирано като случайно.

Върховните съдии обаче са категорични, че съдилищата не са допуснали никакви нарушения, а случайно деяние е налице, когато деецът не е бил длъжен или не е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици. В случая с Гамишев, той блъсна и уби пешеходец в село Копривлен. Според обвинението той е шофирал с 68 км/ч на излизане от селото при ограничение от 50 км/ч. В този момент платното пресичали двама братя, като Гамишев блъснал единия мъж, който по-късно почина в болница.

„Подсъдимият е имал фактическа възможност да възприеме пресичащите пешеходци на разстояние превишаващо опасната му зона за спиране /48,5м/. Управляваният от него автомобил е отстоял на разстояние 60 метра от мястото на удара, когато свидетелят А.Ж. и брат му – Иван Жбантов, са предприели пресичане на пътното платно. Закъснялата му реакция не е оправдана с обективно съществуващи затруднения. Още повече, че ако се би движил със скорост в рамките на позволената за населено място, той би имал възможност да спре и в границите на това закъснение /37 метра/“, се казва в окончателното решение на ВКС.

Припомняме, че след разследване на „БИВОЛ“ Гамишев подаде оставка като депутат, след като се разбра, че е прехвърлил фирмата си с 200 000 лв.. дългове към хазната на лице, което е имало 2 лева капитал. След това прокуратурата започна проверка за данъчни престъпления.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене