13 400 лева събраха от дарения , Богородичния търг  и курбана  настоятелството на църквата „Успение Богородично” в пограничното село Илинден

Добрата организация  на настоятелството в църквата „Успение Богородично” в пограничното село Илинден , и многото миряни  които на големият празник Голяма Богородица се черкуваха в храма на селото , и тази година  успяха да съберат от дарения , курбана по случай храмовия празник на местната църква и проведения голям  търг  значителна сума  в размер на 13 400 лева .

Сумата надвишава събраните средства по време на празника през миналата година и отново ще бъдат използвани за ремонти и поддръжка  на  храма в пограничното село Илинден , коментираха от църковното настоятелство.

 През годините   настоятелството на храма „Успение Богородично”в Илинден направи буквално чудеса .

Извършени бяха десетки  ремонти  вътре в храма , обновено бе дворното пространство , построена бе специална кухня  за приготвяне на курбани и отслужване на помени , както бе ремонтиран и бетониран  пътя до църквата за да може спокойно до него да отиват възрастните жители на Илинден  както и до храма да се изкачват  и коли.

И тази година , както писа Топ Преса в хаджидимовското село Илинден, някогашното Либяхово седмица преди празника на селото и храмовия празник на местната църква, вреше и кипеше от хора родени в Илинден, които пристигнаха специално от цялата страна и чужбина.

Много християни от целият гоцеделчевски регион също предпочетоха да запалят свещ на големият празник в църквата в село Илинден и да си вземат от вкусния курбан който единствено в селото се приготвя с  булгур.

 На Голяма Богородица църквата в Илинден отпразнува и своят храмов празник, а либяховалии верни на любовта си към родното място и местният храм , потачиха  двония празник подобаващо  и си  организираха редици родови срещи . Всички заедно наддаваха на търга в църквата и  виха после заедно дълги хора на площада.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене