Малтретирана жена от месец живее на ЖП гарата в Дупница, заплашва със самоубийство!

Възрастна жена от около месец живее на улицата, обикаля района на жп гарата в Дупница. Постоянно плаче или изпада в истерии. Вчера заплаши със самоубийство, ако не получи помощ, за да излезе от безизходицата, в която е попаднала. Споделя, че заради всички обиди и заплахи, които се налага да понася ежедневно, не вижда смисъл да продължава да живее. Казва, че парите, които по някакъв начин успяла да спести, вече свършват и не знае как ще продължи да оцелява.

 

Повечето хора странят от нея или я блъскат, гонят, подвикват й. Защото жената е некъпана, събира боклуци и заедно с дрехи и други вещи ги трупа на различни места из цялата жп и автогара. Служителите там са проприщели от нея, искат да се махне. Заради нехигиеничния й начин на живот се страхуват да не плъзнат зарази от жената, съмняват се и да не би да е замесена в криминални дейности, защото има телефон, по който непрекъснато говори с някого и контактувала с цигани. Питат се откъде са парите й за цигари и тези, които носи в портмоне у себе си. Други са убедени, че е психичноболна. Трети – като жената, която ни подаде сигнала, й съчустват и апелират чрез „Камертон“ институциите да й помогнат. Същевременно на никого не е убягнало, че жената е много интелигентна .

 

 

 

Това е 57-годишната Светла Любомирова Димитрова. Филолог по образование, владее чешки и руски език. Завършила е руска гимназия в Мездра и Славянска филология в Софийския университет. Има две дъщери – едната тази година завършва 12 клас, а другата е по-голяма. Светла не поддържа връзка с тях. Има апартамент в софийския квартал „Младост“, наследен от починалия й съпруг. Има близки и в родния й град Пирдоп.

 

Как е стигнала до сегашното си положение Светла не ни разказа подробно, но разбрахме, че живее в Дупница от около три години. Пренася се от София, за да се грижи за болна възрастна жена в къща на ул. „Цар Иван Асен II”. За това тя не е получавала възнаграждение, а само храна и подслон. След известно време възрастната жена починала, а от затвора излязъл сина й, с когото Светла се оказала съжител в къщата. Той обаче започнал да я малтретира, психически и физически. Според собствените й думи това я сринало и тя започнала да занемарява външния си вид и личната си хигиена. Започнала да трупа и боклуци в къщата, които събирала, за да предава пунктовете за вторични суровини и така да се препитава. Това настроило негативно и съседите й, които също започнали да се държат грубо с нея. Затова преди месец решила да напусне къщата и така се озовала на жп гарата.

 

Охранителят на Автогарата Любен Миладинов (на снимката) и управителят на жп гарата Георги Зарев апелират институциите да намерят решение за Светла Димитрова, тъй като мястото е обществено и не бива да бъде там.

 

 

Светла Димитрова разполага вещите си и събираните от нея отпадъци навсякъде из жп гарата. Служители твърдят, че събира включително употребявана тоалетна хартия, затова виждат заплаха за здравето на преминаващи граждани, пътници и туристи. Освен това според тях гледката е неестетична. 

 

По сигнал на граждани и служители на жп и автогарата Дирекция „Социално подпомагане“ и полицията са проучили Светла. Тъй като тя не е разкрила пред тях истинската си самоличност, 17 дни били необходими на местното РУ – Дупница, за да я идентифицира. Заключили, че не не е обществено опасна, по документи е дееспособна, но не работи. Допускат, че става въпрос за човек, който доброволно води клошарски начин на живот. Най-вече заради липсата на обществена опасност не могат да предприемат принудителни действия спрямо нея, с които да й помогнат да не бъде на улицата или да я отведат от жп гарата, за да не пречи на служителите и пътниците. Трябвало сама да поиска да си помогне.

 

 

Социалните служители потвърждават, че жената е жертва на насилие. Изпратили са писмо до голямата й дъщеря, на което още нямат отговор. Междувременно предложили на Светла да се прибере в апартамента си в София или при близките си в Пирдоп. Предложили й да й осигурят полицейска охрана, с която да отиде да си вземе личната карта и други вещи от къщата на ул. „„Цар Иван Асен II”, където последно е живяла с мъжа, който я малтретирал.  Тя обаче категорично отказва всички тези варианти. Същевременно продължава да плаче и да иска помощ. Твърди, че иска работа и подслон. По думите на социалните, които не пожелаха да цитираме имената им заради забрана за интервюта пред медиите, Светла е интелигентна и не могат да разберат какъв точно е проблемът й. Била обаче много манипулативна. Според тях заплахите й за самоубийство са емоционално изнудване от нейна страна спрямо хората, които й съчувстват. Целта й била да иска пари и храна от тях. И в действителност Светла наистина проси от състрадателните, предложили й веднъж помощ.

 

Независимо от всичко, очевидно е, че жената се нуждае от медицинска и социална помощ. Най-малкото необходима й е разговор с психолог заради претърпяния от нея физически и психически тормоз. Институциите обаче не намират законов механизъм, по който да й помогнат. Оставят съдбата й в собствените й ръце или на благоволението на близките и роднините й в София и Пирдоп.  Ако дъщеря й не се отзове на писмото на социалните, остава да се надяваме, че заплахите й за самоубийство наистина са симулативни.

Костадин Марков

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене