В Кресна започнаха да колят прасетата, хората нямат сили за протести

„Кървавите“ дни за стопаните на 135 домашни прасета в град Кресна започнаха, след като африканската чума по свинете стигна и дотук. Мъртво домашно прасе бе открито в понеделник във водите на река Струма, а двете лабораторни изследвания доказаха наличието на опасното заболяване.

От петък насам стопаните започнаха да колят животните си, за да могат поне да оползотворят месото. Ако до утре не го сторят доброволно, то в дворовете им ще влязат ветеринари, за да умъртвят стоката им с ток и труповете на прасетата ще бъдат загробени. Вече има обособени трупни ями, увери преди дни заместник-кметът на Кресна – Валентин Стоичков.

„Нашите обида и болка не струват 300 лева, които държавата смята да ни даде като обезщетение“, категорични са стопаните в общината.

Хората са отчаяни и не вярват, че има африканска чума по свинете в Кресна, още повече че ветеринарните служби отказаха да вземат проби от всички животни.

Въпреки недоволството и сълзите сред местните животновъди, протести не се очакват.

„Изцяло съм на страната на хората, държавата посегна на поминъка им. От мъката им пък печелят търговците, които продават фризери, вдигнаха се оборотите им, откакто поголовно се колят прасета в България. Недопустимо е да се вземат решения, които касаят хората, без да се търси диалог с тях”, коментира кметът на община Кресна – Николай Георгиев.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене