Либяховалии за поредна година се събраха от близо и далеч в родното си село за Голяма Богородица

И тази година в хаджидимовското село Илинден, някогашното Либяхово седмица преди празника на селото и храмовия празник на местната църква, вреше и кипеше от хора родени в Илинден, които пристигнаха от цялата страна и чужбина. Много християни от целият гоцеделчевски регион също предпочетоха да запалят свещ на големият празник в църквата в село Илинден и да си вземат от вкусния курбан. На Голяма Богородица църквата в Илинден отпразнува и своят храмов празник.

Верни на любовта си към родното място, либяховалии потачиха празника на селото и местната църква, организираха си редици родови срещи и всички заедно виха дълги хора на площада в селото.

На 10 август, неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи св. Литургия в храм „Успение Богородично” в село Илинден.

След св. Литургия кратък концерт от църковни песнопения изнесоха участващите в хора на Немската гимназия в София ученици, които заедно със своята ръководителка – Красимира Цуцуманова, гостуваха в село Илинден.

Митрополит Серафим сърдечно ги поздрави и им пожела чрез песнопенията да опознаят в дълбочина Православната вяра и подобно на ангелите с чисти сърца и души да славословят и възпяват Бога.

Повече от 180 годишна е традицията, на народния събор в чест на храмовия празник на Голяма Богородица в хаджидимовското село Илинден.

Всъщност, огромната почит към Божията майка на жителите на Либяхово (Илинден) се изразява най-ярко, когато през 1831 година на 15-ти август там е осветена новопостроената църква „Успение Богородично“.

Църквата в Илинден е първата възрожденска селска църква в неврокопско извън духовния център Неврокоп и е излъчила видни наши възрожденци, което е заслужена гордост за Инлинденчани.

Постоянно живеещите в Илинден са около 70 души. На Голяма Богородица обаче селото се оживява до неузнаваемост. Да се черкуват за празника тук идват вярващи от целия Гоцеделчевски регион а потомци на бивши жители на селото се завръщат на този празник от цяла България и от чужбина.

Тази година, специално за празника, две семейства от САЩ и едно от Канада отново плануваха така годишните си отпуски, че за Голяма Богородица отново да са в родното си село сред роднини, съселяни и българска обстановка.

След отварянето на ГКПП „Илинден – Ексохи“, за храмовият празник тук идват и много християни от Гърция и Македония. Илинденчани са пословични игрохорци. Веселието започва още от навечерието на празника и продължава през целият празничен ден.

Село Илинден се намира в планински район. Разположено е в северните склонове на планината Стъргач.

Намира се на14 километра югозападно от общинския център Хаджидимово и на 18 километра югоизточно от град Гоце Делчев.

Населението намалява поради изселвания, по масови през 1958 – 1959 за селата Левуново и Спатово, град Нови Кричим и село Кремиковци.

През 19 век Либяхово е голямо село с преобладаващо българско население, числящо се към Неврокопската кааза на Серския санджак.

В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Любяхово е посочено като село с 253 домакинства и 850 жители българи.

В 1889 година Стефан Веркович (Топографическо-этнографическій очеркъ Македоніи) отбелязва Либяхово като село с 245 български къщи.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене