Бойко Рановски: За вече регистрираните автомобили у нас няма да се изисква „паспорт“

Наличието на „паспорт“ ще е условие за покупко-продажба на МПС

Директорът на ИА „Автомобилна администрация“ коментира за Tribune.bg, че законодателната промяна и въвеждането на изискване всяко превозно средство/МПС/ у нас да има „паспорт“ вече успешно се прилага в други европейски страни. 

Г-н Рановски, каква е основната цел на предложената промяна в Закона за пътните превозни средства?

С промяната, която е предложена в Закона за пътните превозни средства, основното е да се облекчат гражданите, да се подобри техническата изправност на превозните средства и да се разделят отговорностите – Министерството на транспорта отговаря за техническата част, а МВР отговаря за собствеността, дали автомобилът се издирва и за издаването на самия документ. Подобна практика има в Унгария, Румъния и някои други държави. В Германия също преди регистрацията преминаваш технически прегледи, минаваш, ако е необходимо типово одобрение, има си съответните служби, чакаш и след това се прави регистрацията на автомобила.

Защо се налага да се пристъпи към тази мярка?

Целта е да си разделим функциите –  Министерство на транспорта и МВР. Всеки да отговаря за това, в което е компетентен. Министерството на транспорта отговаря за техническата изправност, МВР отговаря за регистрацията и за това да не се допуска крадени автомобили с някакви проблеми да бъдат регистрирани, собствеността на автомобила се определя пред МВР.

За кои автомобили ще се изисква наличието на „паспорт“?

„Паспортът“ е най-общо информация за техническите данни на превозното средство. Дали ще бъде „паспорт“, сертификат или удостоверение, дали ще бъде на хартия – това е въпрос на дискусии и след като приключи общественото обсъждане, след това ще започне да се готви подзаконовата нормативна база. Целта е техническите данни за превозното средство, което за първи път влиза на територията на страната, да се въведат в информационна система. Както е предвидено в проекта на закон, когато се отиде в МВР за получаване на свидетелство за регистрация, там този паспорт не се изисква. МВР ще има достъп и електронно ще получава информация за техническите данни за превозното средство.

 А за наличните автомобили в нашия автопарк?

За наличните автомобили сме предвидили това да се прави само при прехвърляне на собствеността. За другите няма да има задължение да минават където и да било. Автомобилът си го управлявате, няма да правите промени на конструкция и други неща, никой няма да ви задължи да отидете където и да било.

А какво ще включват въпросните „паспорти“?

Пълни технически данни на превозното средство, вкл. на коя дата влиза в България за първи път, с какъв километраж. Идеята на този паспорт и това, което обсъждаме, ако след време собственикът реши да си продаде превозното средство, новият собственик да знае какво се е случило с автомобила и каква е историята на превозното средство. Да знае на какви километри е влязло, какви промени са правени, дали евентуално има изменения в конструкцията, за да знае какво купува и да бъде по-защитен. Сега една голяма част от автомобилите се продават с превъртян километраж, с някакви изменения, с някакви щети от катастрофи, за които новият собственик не знае и разбира в последствие.

Какъв ефект очаквате?

Целта е да имаме информация за автопарка и когато се прави този паспорт и се въвеждат техническите данни в информационна система, тогава ще се извърши и технически преглед на превозното средство. Първо ще имаме всички данни за превозното средство, което влиза в страната. Ако то не отговаря на определени изисквания, няма да бъде допускано до регистрация. Като се направи технически преглед при влизането в страната гарантираме, че няма да допуснем за движение по нашите пътища на технически непригодни средства, които влияят на безопасността.

Колко скъп ще е този „паспорт“?

Регистрацията и техническият преглед ще струват някаква сума, която аз в момента не мога да кажа. Има предложение да се въведе таван или допустима граница за това колко да ни струва услугата, което мисля, че е полезно като предложение и може да бъде обсъдено. Самият паспорт няма да струва нищо на собственика. Самата дейност по идентификация и проверка на техническата изправност ще струва някаква такса, за която в момента нямам яснота.

Условно има ли ясното кога ще се въведе изискването за наличие на „паспорт“ на превозните средства?

Този законопроект за пътните превозни средства е част от разделението на Закона за движение по пътищата. Има още два законопроекта – Закон за движение по пътищата и Закон за водачите на моторни превозни средства. Тези три законопроекта ще заменят действащия в момента Закон за движение по пътищата, който е един и много тежък, и е напълнен с всякакви изисквания, касаещи непряко безопасността. Затова тези три закона трябва да бъдат внесени в Министерския съвет, трябва да мине процедура по съгласуване, трябва да се внесат в парламента, трябва да вървят заедно за промяна в законодателството. Така че със срокове не мога да се ангажирам, но ще бъде спазена цялата процедура до внасяне в Народното събрание. Там вече колко време ще отнеме да бъдат внесени в зала – не мога да се ангажирам.

tribune.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене