Близо 80 души се изследваха за спин в Гърменско и Гоце Делчев

Започна лятна антиспин кампания в цялата страна. Първите места, през които са преминали мобилните кабинети са гърменското село Огняново и град Гоце Делчев. „Близо 80 души преминаха доброволно изследване, като резултатът на всички тествани е отрицателен“ ,каза за Struma.com Бианка Равначка, старши експерт в Дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ – Благоевград.

През мобилния кабинет в Огняново са преминали 45 лица, а в Гоце Делчев- 33. „Радващ е факта, че все повече хора доброволно се изследват. Възрастовата граница на желаещите да си направят спин тест е между 16 и 70 години“, допълни Бианка Равначка. Мобилният кабинет и информационната кампания продължава в Банско на 20 август, на 22 – Сандански и приключва на 12 септември в Благоевград.

Лятната антиспин кампания е част от Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и ще се проведе в цялата страна. Основен акцент е възможността желаещите да се тестват безплатно. По данни на Министерството на здравеопазването за първите шест месеца на 2019-а 177 560 души са си направили изследвания.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене