Свържете се с нас

ВМРО

Поредна победа за българските превозвачи благодарение на евродепутата Ангел Джамбазки

Публикувано

на

Ангел Джамбазки доведе до край битката за изравняването на таксата на цената на гориво на българските камиони, които преминават през Ислямска република Иран.

Днес се състоя среща между евродепутата Джамбазки и Али Акбар Резаи, който е временно управляващ посолството на Ислямска република Иран в София, на която официално бе потвърдено, че тази такса ще бъде изравнена.

Считано от 1 август 2019 г. до второ известие разликата в горивото на транзитно преминаващите български камиони ще бъде изчислявана и получавана при 30 цента на литър.

Това пише в обявление на Министерство на пътищата и градоустройството на Ислямска република Иран, в рамките на част „В“ (С), ал.2, на протокола на Смесения комитет за международен автомобилен транспорт между Ислямска република Иран и Република България от 18 април 2019 г. в София.

Припомняме, че на 12 април тази година бе направена среща между Ангел Джамбазки и  Посланика на Ислямска република Иран Сейед Мохамад Джавад Расули, на която искането за намаляване на таксите бе одобрено.

Тази малка победа за българските превозвачи е важна стъпка за развитието на отношенията между България и ИР Иран.

коментара

ВМРО

Джамбазки за „Поглед“: Пътят на Македония е към пълноправно членство в ЕС

Публикувано

на

Пред братята ни край Вардар стои важен избор. Трябва да избират дали да премахнат границата и да пътуват свободно от Охрид до Черно море и целия останал 500-милионен Европейски съюз, или да останат в тъмния ъгъл на историята, затиснати от сръбска чалга, шайкачи, кодоши и коминерновски ботуши.

Този текст няма никаква историческа претенция, историята на региона отдавна е напълно ясна на всеки, който се опира на фактите.

Би трябвало да се казва не Македония, а Мъкидония…

Това е казал бележитият охридски възрожденец Кузман Шапкарев за най-романтичния регион от българското национално землище. Мнозина от Вас може би разпознават този цитат и от образа на Руси Чанев в „Мера според мера“ – Дилбер Танас. Мъкидония, защото тази земя е белязала нашето национално съзнание. Тя е била двигателят за националното обединение. Борбата за освобождението на Македония е пленявала съзнанието на мнозина българи през последните 100 години. Аз не съм изключение.

Тези месеци в Македония се състоя референдум за промяна на конституционното име на страната. Бързам да кажа, че за нас, българите, Македония никога няма да бъде нито долна, нито горна, нито северна, нито южна, тя си остава една и братска.

Трактовките и интерпретациите относно него в македонското медийно пространство са различни. Защитниците на референдума, начело с лидерите на управляващата коалиция, го представяха като референдум за бъдещето на страната. Дали да поеме по пътя на евроатлантическата интеграция, или не. Противниците на референдума призоваваха той да бъде бойкотиран с цел да се подкопае легитимността на допитването до народа. Има и трета позиция, тази на ДПМНЕ – партията, която върна развитието на Република Македония с десетилетие. Тяхната позиция е… да нямат позиция. Лидерът на ДПМНЕ Християн Мицковски на пресконференция заяви „гражданите да направят това, което им говори съвестта“. Подобна позиция може да бъде окачествена само като низък опит за политическо измиване на ръце.

Да разгледаме фактите. Още от обявяването на Р. Македония за независима държава през 1991 г. Гърция намира името за неприемливо, оправдавайки се с наличието на регион в нейната територия със същото име. Твърденията на Гърция са лишени от смисъл и поради това няма да ги коментирам. Факт е обаче, че политиката на Атина е решена да блокира членството на Македония с това име във всички международни организации. Така се стига до 1995 г., когато е подписано временното споразумение, с което се утвърждава името, което Р. Македония да използва при влизането си в различни международни организации. Това име е посочено в параграф втори от резолюция 817 на Съвета за сигурност на ООН – Бивша югославска република Македония.

И нека сме честни, гърците в този спор не са ни приятели. Те преследват своите интереси, които са коренно противоположни на нашите. Да припомня, Гърция е окупатор. Да припомня на какъв език се говори в Костур, Лерин, Воден и прочее, в т.нар. „български триъгълник“ и защо село Шестево (откъдето родом е и Любка Рондова, чиято къща още стои) все още се нарича „Малката София“.

От тогава минаха 23 години и развитие няма. И ако правителствата до 2006 г. (с многото им недостатъци) се опитваха да водят някакъв конструктивен диалог и да търсят развитие за страната си, то с идването на Никола Груевски на власт всякакъв прогрес беше разрушен. Страната се превърна в плутокрация, където корупцията цари, партия (ДПМНЕ) и държава се сляха в едно. Преди 2006 г. Македония се очакваше да бъде една от първите страни от Западните Балкани, които да започнат преговори за членство в ЕС.

Груевски заложи на „антиквизацията“. Мобилизира неграмотна, но безпардонна хунта от псевдоисторици, илитерати и най-обикновени негодници и сръбски кодоши, като известен некъпан телевизионен шут, който се прави, че чупи български паметници, далечните роднини на Хальо, Гальо и Данко Харсъзина, които за кратко време пренаписаха вече изкривените македонски учебници. Иисус стана македонец и изплува в Охридското езеро, за да призове своя народ (!?), а Александър Велики и конят му станаха по-важни от Гоце Делчев и Яне Сандански. Българите, разбира се, бяхме понякога фашисти, но винаги татари.

След 10 години на застой и скандални проекти – като „Скопие 2014“, в който бяха откраднати стотици милиони евро, на македонските граждани им писна. Това доведе и до кризата от 2015 и 2016 г., когато Груевски най-накрая подаде оставка в следствие на протестите.

Новото коалиционно правителство между СДСМ и ДСИ, начело със Зоран Заев, започна своя мандат с ударни реформи. Процесът на „антиквизация“ беше спрян и министър-председателят се нае да проведе редица реформи в съдебната система. Най-важното за нас, българите, беше неговото желание да подпише Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Заслугата за това принадлежи изцяло на българския народ. Няма да е нескромно, ако кажа, че и ВМРО има своята заслуга, тъй като Македония е нашата вечна, безапелационна и историческа кауза. Този договор отвори вратата за интеграцията на Македония в ЕС. Още веднъж в историческата съдба на независима Р. Македония именно България беше тази, която първа подаде ръка на своя братски народ.

Без съмнение този договор, както и българското председателство на Съвета на ЕС, което постави Западните Балкани на преден план, доведоха и до засилването на преговорите между Скопие и Атина относно името. На 12 юни 2018 г. се стигна до Преспанския договор, който разчерта условията на промяната на името на Р. Македония. Компромисът, до който се стигна, е Република Северна Македония.

Формулировката на въпроса на референдума беше твърде интересна. Тя гласеше:

Дали сте за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот помеѓу Република Македонија и Република Грција?

Заев умело успя да избегне промяната на името като основен акцент в питането. И колкото и да не ми се ще да го призная, е прав.

Всяко забавяне на процеса на интеграция на Македония в структурите на НАТО и ЕС е първо проблем за самата държава.

Македония загуби твърде много време в застой. ДПМНЕ често обичат да изтъкват себе си като защитници на „идентитетот“, като самите те забравят, че заличиха македонската идентичност. Античните статуи, бръщолевенето, че са наследници на Александър, посрещането на пакистански мюсюлмански племена хунзи (които също се имат за наследници на античния македонски владетел) бяха своего рода заличаване на македонската идентичност. Те бяха продължение на половинвековната сръбска политика на обезбългаряване на региона. Те направиха македонците смешни в очите на останалият свят. Обида към всеки честен човек от Македония.

А тези процеси, в светлината на събитията в Босна и Косово и заявките на Еди Рама, дават една доста по-зловеща окраска на бъдещето на региона.

Прочее, в албанските общини вече са готови за провеждането на каскада от местни референдуми, които да се проведат веднага, ако опитът за европеизация на Македония се окаже неуспешен. А това е първата стъпка към кантонизация и разпад.

Надявам се, че дните на антиквизацията и антибългаризма са в миналото. Факт е, че потенциалното членство на Р. Македония в ЕС ще донесе положителни резултати в региона.

Коридор номер 8 трябва да бъде основен национален приоритет. Само падането на границите ще доведе до обединението на двата клона на един братски народ. Когато хората от двете страни на границата виждат, че пречките падат, ще започнат да пътуват, да търгуват и най-важното – да не се страхуват. Груевски използваше икономическата зависимост на голяма част от гражданите на Р. Македония в своя полза. Повишаването на доходите и двустранните инвестиции ще елиминират това оръдие на сърбоманите.

Най-важното, за което трябва да се замислим, е кой има интерес от това членството в ЕС на Македония да не се случи. Отговорът е ясен. Шумадийските кодоши и коминтерновските им господари разглеждат Западните Балкани като своя сфера на интерес, върху която не искат да губят влияние. Това работи и срещу Македония, и срещу България. Ние трябва да се противопоставим на всеки опит двата народа да бъдат разделяни и противопоставяни.

Гражданите на Р. Македония трябва да се противопоставят на всеки опит страната им да бъде върната 30 години назад в развитието си. Ако Македония изпусне този шанс, тя ще пропусне следващото разширение на ЕС предвидено за 2025 г. (най-късно). Още едно поколение ще загуби шансовете си за достоен живот и свобода на самоопределението.

Защото Македония заслужава да стане част от ЕС.

коментара

Продължете с четенето

ВМРО

Ангел Джамбазки: Ако гласувате за Слави, може после да се срамувате, както стана с Царя

Публикувано

на

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира пред „ПИК“ къде и как ще се позиционират патриотичните формации за предстоящия местен вот, особено в София. Войводата разкри възможни ли са коалиции с ГЕРБ, БСП и ДПС, какъв е случаят „Волен Сидеров“ и защо е общата подкрепа на неговата партия и НФСБ за Славчо Атанасов в Пловдив.

Джамбазки предупреди, че ако хората гласуват за Слави Трифонов, може да се срамуват, както това се случи, след като подкрепиха Царя.

– Г-н Джамбазки, предстоят важните местни избори. Как се развиват процесите в патриотичния формат, имате ли вече номинации и категорично ясни кандидатури, наясно ли сте доколко ще си сътрудничите с ГЕРБ или други политически формации?

– Текат разговори в момента между нас и наши съмишленици. Има общини и области, в които ВМРО ще издигне конкретни свои кандидатури, разбира се. Има такива, в които разговорите продължават с цел по-голямо обединение за отговорно представяне. Говорим предимно във формата „Обединени патриоти“, по-скоро с НФСБ, доколкото мога да си го представя. Не сме приключили разговорите си с други десноцентристки формации за София, например. Има доста номинации, покани и предложения. Всички са предимно в дясно от центъра. Идеята е да сме полезни на гражданите и да има отборен резултат. В другите големи градове също текат такива разговори.

Моята прогноза е, тъй като този месец е малко по-отпускарски, че по-тесните разговори ще започнат в последната му седмица или в началото на септември. Тогава и ще започне съществената подготовка за местните избори. Без да обобщавам, очакванията на ВМРО са за добро представяне в редица общини.

– Категорично и на идейна основа имате ли яснота доколко можете да си позволите да си партнирате и да се позиционирате встрани от дясното по отношение на този вот?

– По отношение на останалите партньори най-логично е да ги търсим в рамките на „Обединени патриоти“, тъй като в тази коалиция ние имаме политически съмишленици. Ние до голяма степен мислим еднакво, въпреки че има и определени различия по някои въпроси. Но най-логичният разговор, когато си в партньорство, е с „Обединени патриоти“.

Следващият по логика разговор е с нашите партньори от управлението. След като участваш в ГЕРБ в управлението на национално ниво, нормално и логично е да се опитваш да провеждаш тези политики и на местно ниво. Това означава, че много вероятно ще бъдат проведени разговори и за определени населени места.

Възможно е обаче да има населени места, където с ГЕРБ ще се явим като опоненти. В това няма нищо неочаквано и нищо лошо. Но това е следващата опция за разговори. Оттук нататък разумните разговори могат да се водят с политически формации, които определят себе си като десноцентристки и патриотични.

За нас единствената абсолютно неприемлива, забранена е точната дума, и невъзможна коалиция и работа е с етнически партии, били те цигански, били те някакви други. С ДПС, с обслужващите турските интереси ДОСТ и другите подобни, не им помня имената – категорично не. Това за нас е невъзможен разговор.

– А БСП на Корнелия Нинова?

– БСП и левите са по-скоро далечен разговор, който според мен няма как да се случи, тъй като имаме малко допирни точки. Много малко вероятно е.

– Отлюспената „Атака“ и Волен Сидеров влизат ли сметките Ви?

– Това е въпрос към него. Ако той има желание за разговори и да се явява на местните избори някъде, трябва да прецени какво иска да прави и как да го прави. Решението да бъдат изключени трима народни представители от групата в Народното събрание е решение на групата и причините за него, както знаете, са защото тези народни представители не се явяваха на работа и имаха безотговорно отношение към политиката и това какво се гласува от групата. Така че пак по-скоро колегите от парламентарната група могат да изразят отношение, защото се познават повече. Мисля, че „Атака“ се самоизключи по някакви свои причини, които нито зная, нито бих анализирал.

– Случаят със Славчо Атанасов в Пловдив – ВМРО и НФСБ заедно, в контекста на казаното от Вас за патриотичното обединение ли да четем?

– Славчо Атанасов беше успешен кмет на Пловдив. Да, разбира се, може да има забележки към неговото кметуване, но той така или иначе два пъти се явява на избори. След това два пъти губи с по 1000 гласа. Аз, лично, имам съмнения за начина, по който загуби 1000 гласа и първия, и втория път. Славчо Атанасов може да бъде добър кмет на Пловдив и мисля, че ще бъде добър кмет на Пловдив. Доколкото ми е известно от разговорите на местните структури, те продължават да водят разговори за участие на местните кметски избори в Пловдив.

Мое мнение е, че г-н Атанасов би бил успешна кандидатура в патриотичен формат, който е основан около политически реалности.

– Актуална дъвка е обявеният, но нереализиран, политически проект на шоумена Слави Трифонов. Имате ли готовност да се сблъскате с него на местно ниво?

– Ние нямаме никакво притеснение да бъдем опонент, на която и да е политическа сила, но когато обсъждаме някакво неслучило се събитие, рискуваме да стигнем до изводи, които не са полезни за политиката.

Ако се случи такъв политически проект и ако той се яви на местните избори под някаква форма, със своя платформа, най-вероятно ще трябва да влезем в политическата битка. Нямаме притеснение да влезем в политическа битка с когото и да било. Така че, ако тази бъдеща хипотетична партия реши да се яви на местните избори и представи някаква платформа, ще се срещнем.

Предполагам, че няма да я кръстят „Няма такава платформа“ и „няма такива кандидати“. Но пък е възможно.

В края на краищата българските граждани имат своето суверенно право да избират, но когато избират, те трябва да знаят, че всеки избор, освен гласуване, е отговорност за това.

И ще напомня нещо, без да правя каквито и да е аналогии. Помните 2001 година българските граждани масово гласуваха за политическия проект, наречен „Национално движение Симеон Втори“. Той спечели огромна подкрепа. Дори можеше да управлява, според мен, самостоятелно, но беше направена политическа подмяна. Както и да е.

Само няколко месеца по-късно социологическите сондажи показваха, че гражданите, които си признават, че са гласували за Симеон, са десетина процента. Затова хората трябва да внимават, ако гласуват за Слави, да не се срамуват после.

И да не се налага да избягват отговора на въпроса за кого са гласували. Не бих искал да гадая и да съм врачка. Ако има такъв политически субект, тогава може да го обсъждаме.

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ