Свържете се с нас

Рецепти

Патладжани Ориент

Публикувано

на

Приготвяне25 мин.

Готвене60 мин.

Общо85 мин.

Порции8

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ

патладжани – 4 бр.
целина – 1 глава
лук – 3 глави
чесън – 6 скилидки
моркови – 3 бр.
домати – 5 бр.
олио – 100 мл
сол – 2 щипки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Патладжаните се обелват и се нарязват на тънки ивици. Поръсват се със сол и се оставят да се отцеди горчилката им. След това се измиват, подсушават се и се изпържват в загрятата мазнина.

След като се изпържат, в същата мазнина се запържва нарязаният на ситно лук. Целината и морковите се нарязват на кубчета и се сваряват в подсолена вода.

Лукът се смесва с половината нарязани на кубчета патладжани, отцедените моркови и целина, пасирания чесън и нарязаните на кубчета домати.

Прехвърля се в тавичка и отгоре се нареждат останалите патладжани. Запича се в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Източник: recepti.gotvach.bg

 

 

коментара

Реклама
loading...

Рецепти

Задушено телешко с чушки и домати

Публикувано

на

Автор: Лакомник

Приготвяне – 60 мин.

Порции – 4
Необходими продукти

800 г телешко месо

3-4  червени чушки

5-6 домата

1 глава лук

200 г гъби

олио

черен пипер

сол

Начин на приготвянe

Месото се измива, подсушава и се нарязва на парчета. Запържва се на силен огън в мазнина. Зеленчуците се нарязват на едро, а доматите се настъргват. Добавят се при месото, поръсва се с подправките и се задушава под капак на бавен огън до готовност.

коментара

Продължете с четенето

Рецепти

Оригинална рецепта за родопски пататник

Публикувано

на

Ина Георгиева

Всякакви видове пататници ще опитате в Родопите – някои ги правят на тиган, други във фурната или пък на сач, или в тава върху старите печки на дърва. Някои добавят много сирене, лук – доста често, пресен джоджен. Има и варианти за пататник с точени кори – в Смолянско съм го срещала най-често. Най-важното, според мен, е да не се разстила дебело, макар че вариантът с кори става доста дебел ( но определено и пълнежът е по-скоро като задушен).

Как се приготвя пататник в тиган:

Продукти за 1 пататник

700 грама картофи

2 яйца

20 грама сирене

1/2 с. л. непълна сух джоджен

1/2 к. л. непълна хималайска сол

60 грама масло

Начин на приготвяне:

Моята идея бе да опитам как ще се получи пататника в керамичен тиган с дебелина около 5 мм и в по-тънък метален тиган, (той се води за палачинки) който е не повече от 2-3 мм дебелина.

От раз прецених, че ще сложа много малко сирене и няма да сложа лук. За второто се колебах много, но най-автентично ми е без него. Исках максимално да се запази вкусът на картофа и да се допълни от маслото и джоджена. Нищо претенциозно.

Картофите се обелват и настъргват на едро ренде. Объркват се със солта, оставят се за пет минути, след което с длани, шепа по шепа, се изстисква водата от тях.

Към изстисканите картофи се добавят двете яйца, нароненото сирене, джоджена.

Маслото се разделя на две. Половината се слага в тигана. Когато се разтопи, с помощта на лъжица изсипваме сместа в него, леко я притискаме и оформяме.

Целта е дебелината да е до около 2 см. Аз направих два – един в керамичния съд с дебелина около 2 см, а в по-тънкия тиган – още един с дебелина 1,5 см.

След около 8-10 минути пържене слагаме върху тигана чиния, която да може да поеме размера на пататника. Поставяме ръка върху дъното на чинията и обръщаме тигана върху нея.

Слагаме другото парченце масло в тигана, изчакваме да се разтопи и приплъзваме към него суровата страна на пататника. Пържим до готовност.

Сервира се топъл и най-често с кисело мляко. Нямах заквасено, така че пропуснах.

И в двата тигана пататниците според мен бяха чудесни. Все пак половинката хареса повече този, който бе с дебелина 1,5 см. А момченцето ни на почти 2 години – и двата.

/jenata.blitz.bg

 

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ