Свържете се с нас

Таблоид

СЕНЗАЦИОННО РАЗКРИТИЕ САМО В ТОП ПРЕСА: Йордан Динов е убит от мафията на черното тото!

Публикувано

на

Повече от седем години никой не сяда на подсъди­мата скамейка за показното убийство на хазартния бос Йордан Динов. А това време е съпът­ствано от арести, обрати, противопо­ложени версии.

Малко преди де­сет часа сутринта на 4 април 2012 го­дина на улиците „Бу­дапеща“ и „Кирил и Методий“, близо до Агенция „Митници“ в София, е спокой­но. Няма хора, само един човек върви по тротоара. В този мо­мент се приближа­ват двама, стрелят в него и бягат.

Поне това са пред­положенията на раз­следващите, защото свидетели на убийството няма. Чули стрелбата живу­щи в съседство звънят на пожар в полиция и в Спеш­на помощ. Медиците качват простреляния в линейката, но той издъхва на път към болницата. Няма шанс, за­щото е улучен с 6 куршума, а извършителите на мокра­та поръчка се целят в глава­та. От огледа на трупа става ясно, че простреля­ният мъж се е опи­тал да избяга, защо­то фатален се оказва куршум в гърба.

Минути по-късно новината обикаля информационните агенции.

Убитият е 40-го­дишният бизнесмен от Благоевград Йор­дан Динов. Той е ма­тематически гений, няколкократен шам­пион на България по математическа линг­вистика, в първата десетка в света по спортен бридж. Но е по-известен като представител на ли­цензираната в Ав­стрия букмейкърска компания SKS365 Group, която разкрива в България пунктове, наречени „центро­ве за обслужване на клиен­ти“. Динов винаги е казвал, че не нарушава Закона за хазарта на България, а цен­тровете само съдействат на клиентите да си заложат па­рите онлайн в сайтовете на компанията. Из медиите се появяват съмнения, че уби­тият е замесен в черно тото, а през 2004 г. е про­веряван за организиране на незаконен хазарт.

„Много се надявам този път, след поредно­то убийство, държавните органи да се вземат в ръце“, казва часове след покушението бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев. Той е близък при­ятел с бащата на Йордан, известния лекар Петър Ди­нов.

Седмица из вестници и телевизии се развиват как­ви ли не версии за покуше­нието. Единственото ясно е, че не става дума за грабеж, тъй като в Динов е намере­на голяма сума пари. След дни в Благоевград тогаваш­ният шеф на ГДБОП Ста­нимир Флоров обявява, че най-вероятната причина за разстрела са неуредени фи­нансови взаимоотношения.

„Става дума за сериозни суми, които са били дължи­ми на убития“, казва главен комисар Флоров. „Всичко, което е необходимо, е пред­прието. Колегите работят почти денонощно“, добавя той, за да успокои обще­ството.

След още седмица из ме­диите се прокрадва нова версия. Тя гласи, че Динов не е превеждал всички по­стъпления от хазарта на шефовете си в Австрия.

„Динов подписа договор с австрийците през юли 2011 г., реално започна дейност­та си към края на август. За 5-те месеца реализира пе­чалба от около 60 000 лв. За тях си е платил данъците от 10 на сто“, коментира адво­катът му Илко Стоянов.

Според да­нните на поли­цейското разследване оба­че не е ясно тази сума каква част е от реалните приходи.

Въпреки официалната ав­стрийска връзка реклами­те в сайта на „Планет Уин 365“, който е собственост на „Скай спортс 365“, става ясно, че собствениците са свързани най-вече с Ита­лия. Поне едно от основ­ните рекламни лица е би­вшата футболна звезда и дефанзивен халф Анджело ди Ливио. Сред другите ре­клами изпъкват волейбо­листите от „Тренто“, където тогава треньор е Радостин Стойчев, а голямата звезда е Матей Казийски.

Два месеца след покуше­нието идва пробив в раз­следването. При акция на Специализирания отряд за борба с тероризма са за­държани двама мъже, за които е обявено, че са запо­дозрени, като преки извър­шители на убийството. Това са 37-годишният Николай Станков-Дългия и 42-годиш­ният Кирил Кирилов-Кики. Те са криминално проявени и осъждани за кражби и за притежание на наркотици.

На пресконференция за­местник-шефът на СДВР Ивайло Спиридонов уточ­нява, че до ареста се е стиг­нало, след като са прегле­дани записите от камери, заснели маршрута, по който убитият Йордан Динов се е движил с колата си.

На записите се е видял и друг автомобил, марка „Субару“, който го е следи и присъства на местопрес­тъплението. Ченгетата уста­новяват, че негов собстве­ник е Кирилов. Според разследващите той е карал автомобила, а Николай е физически извършител на убийството. Обявено е, че криминалистите са наме­рили свидетели, видели на мястото Николай. Считат, че той е бил с перука. След престъплението в склад е открита колата на Кирилов, но разфасована.

Двамата „въобще не искат да си говорят с нас“, обясня­ва зам.-шефът на СДВР по адрес на арестуваните.

„Не смятам, че сме в задъ­нена улица по разкриване­то на убийството на Йордан Динев от Благоевград. В началния етап на работата сме и колегите свършиха много работа“, посочва и въ­трешният министър Цветан Цветанов след арестите.

Случаят се позабравя, а народът се успокоява, че има арестувани и сигурно скоро ще се стигне до съд. Да, ама не. През 2014-а Кики и Дългия тихичко на­пускат килиите, без да им бъде наложена каквато и да е мярка за неотклонение. Причината да са освобо­дени е, защото по закон не могат да бъдат задържа­ни повече. Максималният срок за престой в ареста е година и половина, ако през това време срещу тях не бъде внесен обвинителен акт в съда.

СТОТИЦИ ИСКАТ СПРАВЕДЛИ­ВОСТ

Три дни след убийството на гения хазартен бос сто­тици излизат на протести с искане за разкриване на килърите на Йордан Динов. Над 200 човека се включват в шествие в негова памет. То е под надслов „Данчо залагаше на законността“. Хората преминават тихо от гробищата до сградата на благоевградската полиция. Там запалват свещи в па­мет на убития и заявяват категоричното си желание да помогнат на разследва­щите органи.

„Йордан Динов беше стра­хотен, възпитан, интелиген­тен и напредничав човек. Неговата смърт е шок. Шо­киращо е за всички хора, които го познават“, комен­тират онези, които го позна­ват лично.

БОРЕЦ СРЕЩУ МАФИЯТА

Година след покушението италианската национална телевизия RAI 3 в предава­не за разследваща журна­листика „Крадци на футбол“ излъчва филм за убийство­то на Йордан Динов. По случая говорят майката му Венета Динова, екскметът на Благоевград Костадин Паскалев и адвокат Илко Стоянов.

„Италианците бяха шоки­рани от факта, че българ­ската държава не прави нищо, а голяма част от ме­диите поругаха паметта на Данчо! Това е България, за съжаление! Уби­ха един честен и достоен млад човек, след кое­то държавата направи всичко възможно да го изкара кри­минален тип. Благодаря на Италия!“, пише тогава във фей­сбук адвокат Илко Стоянов. След това ак­центира, че е убит човек, кой­то се е изправил срещу мафията, но след това държавата го е смачкала, като го е дамгосала с етикета „хазар­тен бос“ и „кри­минално проя­вен“.

Близо 19 ме­сеца след по­казния разстрел Европейският парламент обя­вява, че Йордан Динов е убит за­ради активните си действия сре­щу незаконните залагания и бор­бата с футболна­та мафия.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Реклама
loading...
Кликнете, за да коментирате

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Таблоид

БЮЛЕТИН ТЪРГОВСКО И ПРОИЗВОДСТВЕНО КООПЕРИРАНЕ

Публикувано

на

 

Това е бюлетин на Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса Enterprise Europe Network за търсене на партньори за търговско и производствено коопериране. В бюлетина са преведени кратки резюмета на запитванията. Кликнете на Виж пълния текст (EN), за да се запознаете с повече подробности. Ако след преглед на пълния текст запитването Ви интересува, изпратете приложената Expression of interest form.

 

АРМЕНИЯ BOAM20190610001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на сушени зеленчуци и подправки търси дистрибутори и търговски агенти.

 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ BRUK20190801001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на ортопедични устройства търси производители, специализирани в инжекционно формоване, с възможност за производство на големи партиди.

 

ГЕРМАНИЯ BRDE20190806001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Инженерингова фирма търси производител с капацитет и експертиза за възлагане на производството на иновативни слънчеви тракери за фотоволтаични панели и централи.

 

ГЕРМАНИЯ BODE20190729002 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на натурална козметична линия с лупинов пептид за чувствителна кожа търси търговски агенти и дистрибутори.

 

ГЕРМАНИЯ BRDE20180712002 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на растителни масла търси производители на маслодайни семена и ядки.

 

ИТАЛИЯ BRIT20180606001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Дистрибутор на електрически, електронни и електромеханични компоненти търси нови доставчици.

 

ПОЛША BOPL20190722003 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Фирма, специализирана в организиране на лагери за деца, тийнейджъри и семейства, търси туристически агенции за сключване на споразумение за съвместна дейност.

 

ПОЛША BOPL20190726002 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на натурална и органична козметика търси дистрибутори.

 

ПОЛША BRPL20190808003 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Вносител на вино и храни търси доставчици на вино.

 

ПОЛША BOPL20190723001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на иновативни електронни смарт часовници търси дистрибутори.

 

РУМЪНИЯ BRRO20190704001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Фирма, специализирана в търговия със селскостопански машини и оборудване, търси производители на селскостопански мрежи за опаковане и съхранение на различни видове селскостопански продукти.

 

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ BRMK20171115001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на сладкарски изделия търси доставчици на суровини.

 

УНГАРИЯ BOHU20190501002 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Фирма, специализирана в търговска дейност с органични продукти за грижа за косата, търси търговски агенти и дистрибутори.

 

ЯПОНИЯ BOJP20190605001 Виж пълния текст (EN)    Поискай адреса

Производител на био сертифициран чай търси търговски агенти и дистрибутори.

 

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Малтретирана жена от месец живее на ЖП гарата в Дупница, заплашва със самоубийство!

Публикувано

на

Възрастна жена от около месец живее на улицата, обикаля района на жп гарата в Дупница. Постоянно плаче или изпада в истерии. Вчера заплаши със самоубийство, ако не получи помощ, за да излезе от безизходицата, в която е попаднала. Споделя, че заради всички обиди и заплахи, които се налага да понася ежедневно, не вижда смисъл да продължава да живее. Казва, че парите, които по някакъв начин успяла да спести, вече свършват и не знае как ще продължи да оцелява.

 

Повечето хора странят от нея или я блъскат, гонят, подвикват й. Защото жената е некъпана, събира боклуци и заедно с дрехи и други вещи ги трупа на различни места из цялата жп и автогара. Служителите там са проприщели от нея, искат да се махне. Заради нехигиеничния й начин на живот се страхуват да не плъзнат зарази от жената, съмняват се и да не би да е замесена в криминални дейности, защото има телефон, по който непрекъснато говори с някого и контактувала с цигани. Питат се откъде са парите й за цигари и тези, които носи в портмоне у себе си. Други са убедени, че е психичноболна. Трети – като жената, която ни подаде сигнала, й съчустват и апелират чрез „Камертон“ институциите да й помогнат. Същевременно на никого не е убягнало, че жената е много интелигентна .

 

 

 

Това е 57-годишната Светла Любомирова Димитрова. Филолог по образование, владее чешки и руски език. Завършила е руска гимназия в Мездра и Славянска филология в Софийския университет. Има две дъщери – едната тази година завършва 12 клас, а другата е по-голяма. Светла не поддържа връзка с тях. Има апартамент в софийския квартал „Младост“, наследен от починалия й съпруг. Има близки и в родния й град Пирдоп.

 

Как е стигнала до сегашното си положение Светла не ни разказа подробно, но разбрахме, че живее в Дупница от около три години. Пренася се от София, за да се грижи за болна възрастна жена в къща на ул. „Цар Иван Асен II”. За това тя не е получавала възнаграждение, а само храна и подслон. След известно време възрастната жена починала, а от затвора излязъл сина й, с когото Светла се оказала съжител в къщата. Той обаче започнал да я малтретира, психически и физически. Според собствените й думи това я сринало и тя започнала да занемарява външния си вид и личната си хигиена. Започнала да трупа и боклуци в къщата, които събирала, за да предава пунктовете за вторични суровини и така да се препитава. Това настроило негативно и съседите й, които също започнали да се държат грубо с нея. Затова преди месец решила да напусне къщата и така се озовала на жп гарата.

 

Охранителят на Автогарата Любен Миладинов (на снимката) и управителят на жп гарата Георги Зарев апелират институциите да намерят решение за Светла Димитрова, тъй като мястото е обществено и не бива да бъде там.

 

 

Светла Димитрова разполага вещите си и събираните от нея отпадъци навсякъде из жп гарата. Служители твърдят, че събира включително употребявана тоалетна хартия, затова виждат заплаха за здравето на преминаващи граждани, пътници и туристи. Освен това според тях гледката е неестетична. 

 

По сигнал на граждани и служители на жп и автогарата Дирекция „Социално подпомагане“ и полицията са проучили Светла. Тъй като тя не е разкрила пред тях истинската си самоличност, 17 дни били необходими на местното РУ – Дупница, за да я идентифицира. Заключили, че не не е обществено опасна, по документи е дееспособна, но не работи. Допускат, че става въпрос за човек, който доброволно води клошарски начин на живот. Най-вече заради липсата на обществена опасност не могат да предприемат принудителни действия спрямо нея, с които да й помогнат да не бъде на улицата или да я отведат от жп гарата, за да не пречи на служителите и пътниците. Трябвало сама да поиска да си помогне.

 

 

Социалните служители потвърждават, че жената е жертва на насилие. Изпратили са писмо до голямата й дъщеря, на което още нямат отговор. Междувременно предложили на Светла да се прибере в апартамента си в София или при близките си в Пирдоп. Предложили й да й осигурят полицейска охрана, с която да отиде да си вземе личната карта и други вещи от къщата на ул. „„Цар Иван Асен II”, където последно е живяла с мъжа, който я малтретирал.  Тя обаче категорично отказва всички тези варианти. Същевременно продължава да плаче и да иска помощ. Твърди, че иска работа и подслон. По думите на социалните, които не пожелаха да цитираме имената им заради забрана за интервюта пред медиите, Светла е интелигентна и не могат да разберат какъв точно е проблемът й. Била обаче много манипулативна. Според тях заплахите й за самоубийство са емоционално изнудване от нейна страна спрямо хората, които й съчувстват. Целта й била да иска пари и храна от тях. И в действителност Светла наистина проси от състрадателните, предложили й веднъж помощ.

 

Независимо от всичко, очевидно е, че жената се нуждае от медицинска и социална помощ. Най-малкото необходима й е разговор с психолог заради претърпяния от нея физически и психически тормоз. Институциите обаче не намират законов механизъм, по който да й помогнат. Оставят съдбата й в собствените й ръце или на благоволението на близките и роднините й в София и Пирдоп.  Ако дъщеря й не се отзове на писмото на социалните, остава да се надяваме, че заплахите й за самоубийство наистина са симулативни.

Костадин Марков

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ