СЕНЗАЦИОННО РАЗКРИТИЕ САМО В ТОП ПРЕСА: Йордан Динов е убит от мафията на черното тото!

Повече от седем години никой не сяда на подсъди­мата скамейка за показното убийство на хазартния бос Йордан Динов. А това време е съпът­ствано от арести, обрати, противопо­ложени версии.

Малко преди де­сет часа сутринта на 4 април 2012 го­дина на улиците „Бу­дапеща“ и „Кирил и Методий“, близо до Агенция „Митници“ в София, е спокой­но. Няма хора, само един човек върви по тротоара. В този мо­мент се приближа­ват двама, стрелят в него и бягат.

Поне това са пред­положенията на раз­следващите, защото свидетели на убийството няма. Чули стрелбата живу­щи в съседство звънят на пожар в полиция и в Спеш­на помощ. Медиците качват простреляния в линейката, но той издъхва на път към болницата. Няма шанс, за­щото е улучен с 6 куршума, а извършителите на мокра­та поръчка се целят в глава­та. От огледа на трупа става ясно, че простреля­ният мъж се е опи­тал да избяга, защо­то фатален се оказва куршум в гърба.

Минути по-късно новината обикаля информационните агенции.

Убитият е 40-го­дишният бизнесмен от Благоевград Йор­дан Динов. Той е ма­тематически гений, няколкократен шам­пион на България по математическа линг­вистика, в първата десетка в света по спортен бридж. Но е по-известен като представител на ли­цензираната в Ав­стрия букмейкърска компания SKS365 Group, която разкрива в България пунктове, наречени „центро­ве за обслужване на клиен­ти“. Динов винаги е казвал, че не нарушава Закона за хазарта на България, а цен­тровете само съдействат на клиентите да си заложат па­рите онлайн в сайтовете на компанията. Из медиите се появяват съмнения, че уби­тият е замесен в черно тото, а през 2004 г. е про­веряван за организиране на незаконен хазарт.

„Много се надявам този път, след поредно­то убийство, държавните органи да се вземат в ръце“, казва часове след покушението бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев. Той е близък при­ятел с бащата на Йордан, известния лекар Петър Ди­нов.

Седмица из вестници и телевизии се развиват как­ви ли не версии за покуше­нието. Единственото ясно е, че не става дума за грабеж, тъй като в Динов е намере­на голяма сума пари. След дни в Благоевград тогаваш­ният шеф на ГДБОП Ста­нимир Флоров обявява, че най-вероятната причина за разстрела са неуредени фи­нансови взаимоотношения.

„Става дума за сериозни суми, които са били дължи­ми на убития“, казва главен комисар Флоров. „Всичко, което е необходимо, е пред­прието. Колегите работят почти денонощно“, добавя той, за да успокои обще­ството.

След още седмица из ме­диите се прокрадва нова версия. Тя гласи, че Динов не е превеждал всички по­стъпления от хазарта на шефовете си в Австрия.

„Динов подписа договор с австрийците през юли 2011 г., реално започна дейност­та си към края на август. За 5-те месеца реализира пе­чалба от около 60 000 лв. За тях си е платил данъците от 10 на сто“, коментира адво­катът му Илко Стоянов.

Според да­нните на поли­цейското разследване оба­че не е ясно тази сума каква част е от реалните приходи.

Въпреки официалната ав­стрийска връзка реклами­те в сайта на „Планет Уин 365“, който е собственост на „Скай спортс 365“, става ясно, че собствениците са свързани най-вече с Ита­лия. Поне едно от основ­ните рекламни лица е би­вшата футболна звезда и дефанзивен халф Анджело ди Ливио. Сред другите ре­клами изпъкват волейбо­листите от „Тренто“, където тогава треньор е Радостин Стойчев, а голямата звезда е Матей Казийски.

Два месеца след покуше­нието идва пробив в раз­следването. При акция на Специализирания отряд за борба с тероризма са за­държани двама мъже, за които е обявено, че са запо­дозрени, като преки извър­шители на убийството. Това са 37-годишният Николай Станков-Дългия и 42-годиш­ният Кирил Кирилов-Кики. Те са криминално проявени и осъждани за кражби и за притежание на наркотици.

На пресконференция за­местник-шефът на СДВР Ивайло Спиридонов уточ­нява, че до ареста се е стиг­нало, след като са прегле­дани записите от камери, заснели маршрута, по който убитият Йордан Динов се е движил с колата си.

На записите се е видял и друг автомобил, марка „Субару“, който го е следи и присъства на местопрес­тъплението. Ченгетата уста­новяват, че негов собстве­ник е Кирилов. Според разследващите той е карал автомобила, а Николай е физически извършител на убийството. Обявено е, че криминалистите са наме­рили свидетели, видели на мястото Николай. Считат, че той е бил с перука. След престъплението в склад е открита колата на Кирилов, но разфасована.

Двамата „въобще не искат да си говорят с нас“, обясня­ва зам.-шефът на СДВР по адрес на арестуваните.

„Не смятам, че сме в задъ­нена улица по разкриване­то на убийството на Йордан Динев от Благоевград. В началния етап на работата сме и колегите свършиха много работа“, посочва и въ­трешният министър Цветан Цветанов след арестите.

Случаят се позабравя, а народът се успокоява, че има арестувани и сигурно скоро ще се стигне до съд. Да, ама не. През 2014-а Кики и Дългия тихичко на­пускат килиите, без да им бъде наложена каквато и да е мярка за неотклонение. Причината да са освобо­дени е, защото по закон не могат да бъдат задържа­ни повече. Максималният срок за престой в ареста е година и половина, ако през това време срещу тях не бъде внесен обвинителен акт в съда.

СТОТИЦИ ИСКАТ СПРАВЕДЛИ­ВОСТ

Три дни след убийството на гения хазартен бос сто­тици излизат на протести с искане за разкриване на килърите на Йордан Динов. Над 200 човека се включват в шествие в негова памет. То е под надслов „Данчо залагаше на законността“. Хората преминават тихо от гробищата до сградата на благоевградската полиция. Там запалват свещи в па­мет на убития и заявяват категоричното си желание да помогнат на разследва­щите органи.

„Йордан Динов беше стра­хотен, възпитан, интелиген­тен и напредничав човек. Неговата смърт е шок. Шо­киращо е за всички хора, които го познават“, комен­тират онези, които го позна­ват лично.

БОРЕЦ СРЕЩУ МАФИЯТА

Година след покушението италианската национална телевизия RAI 3 в предава­не за разследваща журна­листика „Крадци на футбол“ излъчва филм за убийство­то на Йордан Динов. По случая говорят майката му Венета Динова, екскметът на Благоевград Костадин Паскалев и адвокат Илко Стоянов.

„Италианците бяха шоки­рани от факта, че българ­ската държава не прави нищо, а голяма част от ме­диите поругаха паметта на Данчо! Това е България, за съжаление! Уби­ха един честен и достоен млад човек, след кое­то държавата направи всичко възможно да го изкара кри­минален тип. Благодаря на Италия!“, пише тогава във фей­сбук адвокат Илко Стоянов. След това ак­центира, че е убит човек, кой­то се е изправил срещу мафията, но след това държавата го е смачкала, като го е дамгосала с етикета „хазар­тен бос“ и „кри­минално проя­вен“.

Близо 19 ме­сеца след по­казния разстрел Европейският парламент обя­вява, че Йордан Динов е убит за­ради активните си действия сре­щу незаконните залагания и бор­бата с футболна­та мафия.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене