Успение на Пресвета Богородица, се очаква с нетърпение в Хаджидимово, Лъки и Илинден

Успение на Пресвета Богородица се очаква с нетърпение

Наближаващият голям празник – Успение на Пресвета Богородица, се очаква с нетърпение и в Хаджидимово, Лъки и Илинден. Църквите и в трите селища на община Хаджидимово носят името „Успение Богородично“ и затова на този ден по традиция в тях се отслужва света литургия и се раздава курбан за здраве. Кметът на село Илинден – Любен Воденов, със задоволство споделя,че тази година празничната литургия в местната църква, построена още през 1831 година, ще отслужи лично Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

И тази година теле за курбана е дал Димитър Попов от Гоце Делчев. С пари са подпомогнали празника и други дарители. В този специален ден за жителите и гостите на Илинден ще има много музикални изпълнения – на Петър Воденов и неговите музиканти, както и състави от Разлог и от Република Македония.
А в църквата на близкото село Лъки само през този ден в годината може да се види изключително ценна реликва – евангелие, което се съхранява в Регионалния историческия музей в Благоевград. И тук хората ще се веселят, за което с песните си ще допринесе певицата Боряна Карпузова. В храм „Успение Богородично“ в Хаджидимово също ще се стекат местните хора и техните гости от цялата страна. Както е по традиция, направените дарения ще бъдат продадени на търг за подпомагане на църквата, която е вече на 174 години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене