Борисов: Търсим начин природният газ от Туркменистан да достигне до България

Търсим начин природният газ от Туркменистан да достигне до България, каза пред журналисти в курорта „Аваза“ в Туркменистан премиерът Бойко Борисов. Водената от него правителства делегация и придружена от бизнесмени, е на тридневно посещение в Туркменистан от 10 до 12 август.

„Туркменистан се развива бързо, но Каспийско море е екологична зона, през която не може да минава газопровод, макар че е разрешена за прокарване на петролопровод“, посочи Борисов.

„Същевременно Туркменистан е сред трите държави в света с най-големи газови находища. Искаме да намерим начин, и за това утре ще говорим и с руския премиер Димитрий Медведев, да прекарваме през Русия природен газ от Туркменистан за нашия газов хъб „Балкан“, каза още премиерът.

Бойко Борисов в Туркменистан

Днес следобед ще се срещне с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, ще има и разширена среща с участието на официалните делегации от двете страни, съобщи Борисов.

Ще бъдат подписани двустранни документи, подготвени от Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество.

Бойко Борисов в Туркменистан

„Надявам се през септември да подпишем договор с инвеститор от Южна Корея, който е за около 1.5 млрд. долара, но и за този проект ще са нужни работници“, посочи българският премиер.

Водят се преговори с инвеститор от Южна Корея, но той не е в областта на автомобилостроенето.

В тази инвестиция сме в състезание с няколко държави и затова нищо не мога да съобщя още“, каза министърът на икономиката Емил Караниколов и допълни:

„Все още сме в състезанието за изграждане на завода на Фолксваген в България“.


Премиерът Бойко Бориков и министри от кабинета, които са в българската делегация, разгледаха днес Каспийската изложба за иновативни технологии, която беше открита в курорта „Аваза“ в Туркменистан. По-късно днес министри от кабинета ще участват в Четвъртата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество.

Утре българският премиер Бойко Борисов ще участва в Първия каспийски икономически форум и се очаква да се срещне с премиера на Русия Димитрий Медведев.

 

 

/дарик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене