Свържете се с нас

ВИДЕО

ВИДЕО РЕПОРТАЖ: Кризата в Турция секна „байрямския туризъм“ и в неврокопското село Блатска!

Публикувано

на

Кризата в Турция секна „байрамския туризъм“ и в неврокопското село Блатска

С празнична молитва „намаз“, в каноничният час на деня при изгрев слънце, отправена към всевишният за мюсюлманите Аллах с благодарност за всички получени блага, в джамията на хаджидимовското село Блатска, отбелязаха тази сутрин началото на празника Курбан Байрам. Празникът е най-големият в ислямската религия и продължава четири дни. Според традицията, на този дене задължително е заможните да колят курбан. Според мюсюлманската традиция за богат се смята всеки който притежава 60 гр. злато или неговата парична себестойност. Жертвеното животно се разделя на няколко части, като една трета от него задължително се раздава на бедните. На първият ден от байрама, младите искат прошка от по-възрастните като празникът се празнува с най-близките. Както при всички религии на празниците най-щастливи са децата. Според мюсюлманската традиция те се организират на групички като посещават всяка къща за да поздравят и да благословят празника на семейството. Стопаните на домовете щедро възнаграждават децата с лакомства. През четирите дни на байрама, мюсюлманските домове са широко отворени за гости. През тези дни вярващите не похващат никаква работа и се отдават на гостуване и веселия.

И село Блатска, за съжаление както и цяла България, осезателно се обезлюдява. Селото е със смесено население и съвсем до скоро при големите религиозни празници двата етноса уважаваха и честваха заедно празниците си. В момента в Блатска са останали само две християнски семейства а останалото активно население са на гурбет в страната и чужбина. Няма ги и традиционните кервани от коли с които до скоро за байрама пристигаха множество роднини и гости – изселници от  Блатска в Република Турция. Явно кризата в южната ни съседка вече влияе негативно и на така нареченият „байрамски туризъм“.  Въпреки това, празничното настроение витае в селото а възрастните хора са щастливи и обнадеждени, че на празникът все още посрещат деца в домовете си.

коментара

ВИДЕО

По-добри условия за летен спортен лагер от тези в Гоце Делчев, няма в България /ВИДЕО/

Публикувано

на

Вчера, в спортната зала Неврокоп Арена в Гоце Делчев прилючи третия Национален спортен лагер за ученици с влечение към баскетбола. Инициативата е на бившият американски баскетболист, играч в NBА, САЩ, Джими Хънт. Хънт, заедно с екипа си от двама американеца и един англичанин представляват треньорска школа от експерти по баскетбол които провеждат и ежегоден, летен лагер за ученици, в различни градове в България.

Тази година, над 50 деца от цяла България се записаха да участват в лятната спортна академия на Джими Хънт и екипа му. Благодарение спонсорството на местни бизнесмени, шест деца от Гоце Делчев се включиха в спортният лагер на американеца. Децата бяха посвещавани в тайните на баскетбола от спортните експерти. Участниците бяха разпределени в отбори от по трима души които проведоха турнир помежду си. Турнирът приключи вчера, когато бяха обявени резултатите и раздадени съответните купи, медали и грамоти. На всички участници в спортния лагер бяха връчени специалните сертификати на школата на Хънт.

Джими Хънт от три години живее в България. Организираната от него треньорска школа подготвя деца и младежи със сериозни намерения към баскетбола. По покана на кмета на община Гоце Делчев, Владимир Москов, американецът и секретарят на Националната федерация по баскетбол, Сандра Величкова – Хънт, посетиха миналата година спортната зала Неврокоп Арена където проведоха тренировка с два местни отбора.

„По-добри условия за летен спортен лагер от тези в Гоце Делчев, в България няма“, каза Джими Хънт, на закриването на летния спортен лагер в южния град.

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

ПРЕМИЕРА В ТОП ПРЕСА: Симитлийският рапър Герински пусна ново видео!

Публикувано

на

Здравей, Марио, поздравления за новото видео, какво ще ни разкажеш за него ?

– Здравейте, Благодаря ви, като цяло нямам много за разказване, идеята за видеото беше да е супер елементарно и да е на място на което не сме снимали до сега и мисля, че се получи. Избрах да снимаме на язовира в Логодаж, мое любимо място, а вярвам, че също и на много други. Няма сложни кадри, няма ефекти, заложихме единствено на качествена картина, ефектите се използват да прикрият дефектите, това обаче го оставихме натурално.

Една част от участниците май сме ги виждали в „Кнтрасти“…

– Да, Тони Христова беше по план да я снимаме във видеото, Радо обаче – не, с него стана напълно случайно, уж дойде само за придружител и да ми прави  компания, пък то какво се получи… но и с двамата съм работил преди това, и се  познаваме което спомогна работата да върви по-леко. Aбе направо си беше по

вода. Новото попълнение е Димитрина Найденова, с нея никога не бяхме работили  заедно и си беше жив цирк докато се напаснем. Посмяхме се доста, но си свършихме работата в крайна сметка.

В текста на песен споменаваш името ми и с леко заобикаляне споменаваш и ТОП ПРЕСА, я кажи защо така заобиколно, а не спомена името директно, да направиш малко реклама, поне?

– Защото няма смисъл, първо ще излезе нещо като, че все едно се подмазвам и второ – ТОП ПРЕСА е медия която няма нужда от реклама. Кой в югозапаза не знае ТОП ПРЕСА? А споменавайки “Байрактарски”, то все едно съм казал Топ Преса! 😉

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

 

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ