Свържете се с нас

ВИДЕО

ВИДЕО РЕПОРТАЖ: Кризата в Турция секна „байрямския туризъм“ и в неврокопското село Блатска!

Публикувано

на

Кризата в Турция секна „байрамския туризъм“ и в неврокопското село Блатска

С празнична молитва „намаз“, в каноничният час на деня при изгрев слънце, отправена към всевишният за мюсюлманите Аллах с благодарност за всички получени блага, в джамията на хаджидимовското село Блатска, отбелязаха тази сутрин началото на празника Курбан Байрам. Празникът е най-големият в ислямската религия и продължава четири дни. Според традицията, на този дене задължително е заможните да колят курбан. Според мюсюлманската традиция за богат се смята всеки който притежава 60 гр. злато или неговата парична себестойност. Жертвеното животно се разделя на няколко части, като една трета от него задължително се раздава на бедните. На първият ден от байрама, младите искат прошка от по-възрастните като празникът се празнува с най-близките. Както при всички религии на празниците най-щастливи са децата. Според мюсюлманската традиция те се организират на групички като посещават всяка къща за да поздравят и да благословят празника на семейството. Стопаните на домовете щедро възнаграждават децата с лакомства. През четирите дни на байрама, мюсюлманските домове са широко отворени за гости. През тези дни вярващите не похващат никаква работа и се отдават на гостуване и веселия.

И село Блатска, за съжаление както и цяла България, осезателно се обезлюдява. Селото е със смесено население и съвсем до скоро при големите религиозни празници двата етноса уважаваха и честваха заедно празниците си. В момента в Блатска са останали само две християнски семейства а останалото активно население са на гурбет в страната и чужбина. Няма ги и традиционните кервани от коли с които до скоро за байрама пристигаха множество роднини и гости – изселници от  Блатска в Република Турция. Явно кризата в южната ни съседка вече влияе негативно и на така нареченият „байрамски туризъм“.  Въпреки това, празничното настроение витае в селото а възрастните хора са щастливи и обнадеждени, че на празникът все още посрещат деца в домовете си.

коментара

ВИДЕО

„СВОБОДНИ ДУМИ С ВЕСЕЛИН СТАМЕНОВ“ – ЕПИЗОД 4

Публикувано

на

„СВОБОДНИ ДУМИ С ВЕСЕЛИН СТАМЕНОВ“ – ЕПИЗОД 4

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

Топ Преса по следите на Божиите места в югозапада! ДУХА СТЪПКА – Мосомишкият Ерусалим! УНИКАЛНО ВИДЕО

Публикувано

на

Тръгнах по покана на моят гид и приятел Стоян Донков, съвсем инцидентно и просто така за разходка. Дестинацията я определи той, защото Мусомища е редното му село, там живее и колкото и да е скромен, той и семейството му помагат за запознаването на православните ценности в родния край. Мястото където тръгнахме знаех че е местност, местност именувана ДУХА СТЪПКА, за мястото знаех че има параклис и се ползва за отдих и Релакс то местното население.

Само още първите крачки в гората обаче, те карат да почувстваш не си тръгнал просто на разходка, а ходиш към място което някак си се тегли енергийно. Дори и да ти е зле този ден, нещо в теб ще се избистри и ще те накара дори да засилиш крачката по тала или иначе „зорливия трап“ както му казват местните. А и хора с дарби и нещо повече от бистър поглед към реалността, са се постарали да засилят усещането на мистичност и необикновеност по пътя към „Духа Стъпка“,  изграждайки само от няколко камъка един върху друг скулптури в който всеки един човек вижда нещо развличано нещо свое, или седнал старец, или просто дух от бутилка или това което ще роди съзнанието ви докато ходите по пътя към „Духа Стъпка“. Но разбира се това не е всичко. Докато строели пътя към местността, местните открили камък със странни надписи, цифри, камъкът се намира точно по средата на пътя,      за да засили усещането че вървите по правилния път. Всеки който иска може да го види, не е обозначен но е голям и в средата на пътя, няма как да го подминете. Камъкът който задава въпроси с  визията си но не дава отговори!

ПОВЕЧЕ ВЪВ ВИДЕОТО А ПОДРОБЕН РЕПОРТАЖ ОЧАКВАЙТЕ ТОЗИ ПЕТЪК САМО ВЪВ ВЕСТНИК ТОП ПРЕСА – ЮГОЗАПАДНИЯТ ТАБЛОИД! 

 

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ