Свържете се с нас

Светско

Какво се случва в Банско? Жив огън, превисоки температури, заслепяващи искри и тежки чукове в центъра на курорта!

Публикувано

на

В рамките на джаз фестивала в Банско, жителите и гостите на града стават свидетели и преки участници в изключително интересни и рядко срещани демонстрации. Наред с фолклорните традиции и обичаи, железните момчета от „Айрън Брадърс” подаряват силни усещания под открито небе и показват своите завидни умения в работата с желязо.

Жив огън, превисоки температури, заслепяващи искри и тежки чукове са само част от тайните с които майсторите извайват непокорния материал. И преди да си спомните изречението – „Казвам ти, майсторе, понеже не ти знам името”, трябва да знаете, че в ковачницата са събрани едни от най-добрите в света. Хуб Сенсен, Сергей Полуботко, Михайло Клочко, Олег Шупрутко, Сергей Тияско, Сергей Чайка, Васил Куции, Васил Киции- джуниър и Руслан Задарожнии. А на почетното място стоят Радослав Сарафов и Георги Делиев от „Айрън Брадърс“, домакини и организатори на събитието, които разказаха как е възникнала идеята за проекта.

Момчетата са получили покана от Михайло Бабяк, директор на 21-ва професионална гимназия в Ивано-Франквиск, за да говорят за бъдещи общи програми по обмяна на опит на учащите там, които да идват на стаж и в Банско, защото ковачницата в града е направена по образец, а майсторите се славят с уникалния си стил на работа.

Пристигнали на място, Радо и Жоро се срещат с организаторите на тамошния фестивал от поне 15 години-Михайло Клочко и Сергей Полуботко, и така, около полунощ в един ресторант пламва идеята за гостуване. Като на шега отначало и с особена доза приповдигнатост, банскалиите не се замислят за организацията на едно такова събитие, свързано с не-малко средства по транспорт и настаняване. Следва разговор с кмета на общината Георги Икономов, който веднага приветства идеята.

Най-хубавото е, че работата им, в рамките на Джаз фестивала, ще роди произведение на изкуството, подарък от железните момчета, който да се превърне в талисман за Банско и да бъде символ на неостаряващото минало и твърди, като от желязо, корени за този „ковящ“ духа си град. И никак не е случайно, че вдъхновени от музиката, мъжете с татуировки и бради, решават да подарят на курортния град паметник от звуци. И не един, а цели два.

Първият ще представлява камертон с внушителни размери, достигащи височина от три и половина метра, а вторият ще впечатли с форма и визия на „летящи клавиши на пиано”. И двата, естествено, са от желязо и ще бъдат готови още тази вечер. Всички с нетърпение очакват решението на Георги Икономов къде в Банско ще бъдат монтирани тези скулптури, направени с толкова обич и майсторство, вплели в себе си приятелската енергия и талант на едни от най-добрите „укротители на желязо”.

коментара

Таблоид

Националната асоциация за защита на земеделските стопани излезе с декларация по повод случващото се в Община Кресна

Публикувано

на

Ние членовете на новоучредената „Национална асоциация  за защита на земеделските стопани“  изразяваме силното си безспокойство от случващото се в Община Кресна и настояваме:

  1. Адекватни действия от всички държавни институции и местни власти.
  2. Органите на МВР да установят  безспорно  дали намереният труп на домашно прасе е от стопани от района, а не е подхвърлен.
  3. Да не се предприемат никакви действия  за унищожаване на здрави животни.
  4. Органите на БАБХ да не се вживяват в репресивен орган и налагат изисквания с зони за евтаназия на здрави животни или изисквания за усвояване на месото докато случая не бъде изяснен окончателно.
  5. Предупреждаваме че напрежението сред земеделските стопани е огромно и всяка провокация, неясни и необосновани действия крият риск от неговата ескалация.

 

Призоваваме всички земеделски стопани от област Благоевград, при възникване на въпроси и неяснота по проблеми засягащи стопанствата им, без значение от вида животни или култура която отглеждат, да се обърнат към членовет на „НАЗЗС“ по места.

 

16.08.2019                                                                  Борислав Симеонов член на УС на „НАЗЗС“

Благоевград                                                                 Венцислав Кавазов член на КС на „НАЗЗС“

Йордан Василев съучредител на „НАЗЗС“

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Заблуден шофьор влезе със съборяни в тревните площи на Бачиново

Публикувано

на

Лек автомобил на “Общински гори”-Хаджидимово бе засечен в тревните площи на парк Бачиново. Колата съпровождала група съборяни, които се събрали на обяд на барбекюто срещу езерото.

На излизане от тревните площи шофьорът е спрян от полицейски патрул. На водача ще бъде съставен акт за нарушаване на забраната за навлизане на автомобили в зоната на парка.

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ