Свържете се с нас

Таблоид

Митът за мързела на хората в Гърция е абсолютен фейк

Публикувано

на

„Ясо филе, ена колокета­ки, уан узакис пломарис, гут поли гут ке хтаподи ена, дзадзики и… (гледа втренче­но в бутилката вода, която посочва с пръст), това бе. „Неро“, пита любезният кел­нер? Да, бе, неро, подвикват от другия край на масата. Това цицко (всичко)? Пита на свой ред сервитьорът. Цицко, цицко, филе. Катала­вес? (разбираш ли), избухва в смях българската компа­ния, пристигнала да потопи в гръцкото море галона с бира. Келнерът усмихнато клати глава в знак на раз­биране, докато разстила хартиените покривки върху масата.

„Цеце, виде ли ма, как ни слугуват“, продължава заго­релият от слънцето бълга­рин и дърпа от кутията ци­гара.

На съседната маса двойка французи поръчват гръцка салата и вода.

„Глей, ма, глей, тия па ум­рели от глад. Не ми я фали Европа-та“, сочи ги с пръст нашият човек, а хората, кои­то забелязват жеста, любез­но се усмихват.

Децата реват, масата се огъва от поръчките, отру­пана като за сватба. Запо­тените балканци се надпре­варват в пресушаване на бутилки Узо на 40 градуса. Жените притичват към мо­рето и се връщат недоволни, че е толкова бистро, къде ще пикае детето.

„Превзехме ги ма, тука си е България. Глей и менюто е на български. Ако не сме ние, шЪ умрат от глад с таа криза. Халкидики-то си е българско“, продължава разговорът в посока, че гър­ците са ни откраднали тери­торията, ама вече си е наша.

Обичайна картина на ма­сов български турист в Гър­ция, който, като се върне в Родината, започва меланхо­лично да се хвали как гър­чулята му слугували и какви късметлии били византий­ците (разликата между грък и византиец не се прави). На масовия балкански турист му убягва фактът, че Визан­тийските императори и це­лият механизъм на техния дворец в Константинопол, може да са говорили и пи­шели законите си на гръцки, но никога не са твърдели, че са Гърци. Смятали са себе си за вождове на Източната Римска империя. Но това е друга тема.

Тъжно е обаче, че на бал­канските туристи им убягва фактът, че тежката индус­трия на Гърция, наречена „туризъм“, се изразява имен­но в задоволяване капризи­те на всички класи туристи и предлагане на удоволствия за приятно изкарване на ва­канция. Забелязват крайния резултат, без да виждат пъ­тят до него.

„Мързи ги, та две не виж­дат и не работят“, е всеоб­щата констатация за гър­ците. Балканците, счупили веригите на тоталитаризма и тръгнали да превземат Европа-та, незнаят, че в Европа-та има закони, които не поз­воляват при температура над 40 гра­дуса да се работи. Това е и причина­та да падат кепенците на всички мага­зини и учреж­дения, кога­то живакът тръгне наго­ре, а не защо­то на гърците им се спи.

Този мит за мързела на гърците е абсолютен фейк. Обективната истина е съв­сем различ­на от тази лековерна и илюзорна картинка.Това, което повечето българи не знаят, е че на „мър­зеливите гърци“ по­някога им се налага да работят на по две места, за да свържат двата края. Според проучване на Органи­зацията за икономиче­ско сътруд­ничество и развитие (ОИСР) от 2012 г., гърците са най-работливите граждани на ЕС. Цели 2017 часа годишно, сравнено е с най-малко работещите в Хо­ландия, само 1377 часа го­дишно.

„Те си нямат високи блоко­ве като нашите“, е също една от българските констатации. В Гърция високо строител­ство е забранено, не само защото е земетръсна зона, но и заради високи темпе­ратури. В Испания също има паралелна забрана, но в мо­мента българинът открива Гърция и всички упреци са насочени към южната съ­седка. В Атина има и друга причина за ниско строител­ство и това е изискването да няма по-висока сграда от хълма Акропола.

От своя страна гърците също не проумяват стран­ностите на балканците. След масовото нахлуване на ту­ристи в Северна Гърция се наложи да бъдат въведени несъществуващи до момен­та глоби и забрани.

След като свободните плажни ивици се напълниха с боклуци, гръцката държа­ва въведе парична глоба до 300 евро за това. След като българските риболовци на­хлуха по язовирите, гърците наложиха отново глоби за неспазване на гръцкия ри­боловен регламент.

Факт е, че и последно­то гръцко село в Северна Гърция, където не е имало туристи, се изправи от за­ливащите ги автобуси с бал­кански туристи, помъкнали хладилни чанти и кълчещи се вечер под лозите на бай Йорго под звуците на „Бяла роза“. Ново туристическо перо, което никой не подце­нява, защото влива макар и оскъдни средства в гръцка­та икономика, но това не е Гърция на Онасис и Зорбас, а на Ганьо.

Това, че гърците са ус­михнати и лъчезарни хора, чиято усмивка е мехлем за туристите, не означава, че са лукави. Тайната на гръц­кия туризъм е именно в манталитета им. С охота се грижат и адаптират към по­ведението на гостите си, за­щото за гърците туристът е Господар. Домакините на се­мейните хотели те посрещат още на улицата. Тръгнеш ли да изваждаш куфарите от багажника – без дори да те питат дали имаш нужда от помощ, се втурват да пома­гат, защото гърците обичат чужденците и се борят за аб­солютно всеки турист.

УДОВОЛСТВИЕТО ДА ТЕ ОБСЛУ­ЖАТ

Ако на Халкидики за съсе­дите е удоволствие да пре­несат на туристите бурка­ните с кисели краставички и компоти до стаята, то на Миконос е удоволствие да докарат камили от Дубай за арабските шейхове.

Гърция е туристическа па­литра, която носи на раме­нете си голям товар. Страна с богата история и дъх на маслини, а не само на узо и море…

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Националната асоциация за защита на земеделските стопани излезе с декларация по повод случващото се в Община Кресна

Публикувано

на

Ние членовете на новоучредената „Национална асоциация  за защита на земеделските стопани“  изразяваме силното си безспокойство от случващото се в Община Кресна и настояваме:

  1. Адекватни действия от всички държавни институции и местни власти.
  2. Органите на МВР да установят  безспорно  дали намереният труп на домашно прасе е от стопани от района, а не е подхвърлен.
  3. Да не се предприемат никакви действия  за унищожаване на здрави животни.
  4. Органите на БАБХ да не се вживяват в репресивен орган и налагат изисквания с зони за евтаназия на здрави животни или изисквания за усвояване на месото докато случая не бъде изяснен окончателно.
  5. Предупреждаваме че напрежението сред земеделските стопани е огромно и всяка провокация, неясни и необосновани действия крият риск от неговата ескалация.

 

Призоваваме всички земеделски стопани от област Благоевград, при възникване на въпроси и неяснота по проблеми засягащи стопанствата им, без значение от вида животни или култура която отглеждат, да се обърнат към членовет на „НАЗЗС“ по места.

 

16.08.2019                                                                  Борислав Симеонов член на УС на „НАЗЗС“

Благоевград                                                                 Венцислав Кавазов член на КС на „НАЗЗС“

Йордан Василев съучредител на „НАЗЗС“

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Заблуден шофьор влезе със съборяни в тревните площи на Бачиново

Публикувано

на

Лек автомобил на “Общински гори”-Хаджидимово бе засечен в тревните площи на парк Бачиново. Колата съпровождала група съборяни, които се събрали на обяд на барбекюто срещу езерото.

На излизане от тревните площи шофьорът е спрян от полицейски патрул. На водача ще бъде съставен акт за нарушаване на забраната за навлизане на автомобили в зоната на парка.

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ