Свържете се с нас

Новини

Народно читалище „Виртуален свят“ – гр. Благоевград, взе участие в II International Çanakkale Troia Folk Dance Festival

Публикувано

на

Танцовите състави към Народно читалище „Виртуа­лен свят” – гр. Благоевград, с председател Емил Радев и секретар Гергана Коста­динова, взеха участие в II International Çanakkale Troia Folk Dance Festival За 2-ра по­редна година на приятелство, популяризиране и предста­вяне на традиция и култура се провежда този прекрасен фестивал. Град на мира, ис­тория и природа „Çanakkale“. Фестивалът е в цен­търа на „Çanakkale“. Разказва секретарят на Народно читали­ще „Вирту­ален свят” – гр. Благо­евград Гер­гана Коста­динова.

На фести­вала взеха участие 22 групи от България, Румъния, Гърция Не­пал, Иран, Сърбия Молдова и Украйна. Имаше над 1100 учас­тници от различни възрасти, различни стилове му­зика и танци. Всеки един от тях показ­ваше културата на своята страна, чрез красиви автентични кос­тюми присъщи за страната си. Знамената на всеки един от участниците се вееха с гордо вдигната глава. За 4 дни престой участвахме в два фестивала. Имаше дефиле­та по крайбреж­ната ивица със всички учас­тници. Парадът е невероятно преживяване, публиката ни аплодира снима се с нас, хората много ни се рад­ваха. Организа­торите заедно с участниците обменихме, кол­кото се може пове­че културни прежи­вявания. Основния ни приоритет беше да се забавлява­ме, да танцуваме и чрез танца да пока­жем красотата на пъстри костюми, завладяваща музи­ка кръшни танци, който винаги пред­извикваха вулкан от емоции и бурни аплодисменти у публиката. Разказ­ва секретарят на Народно читалище „Виртуален свят”. Това което направиха чети­рите дни по-красиви и забав­ни беше посещение на град Троя, корабен круиз и вече­рин­ки с много песни и тан­ци над зеле­ната мо­рава, време изпъл­нено със смях и щас­тие…

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

 

 

 

 

коментара

Реклама
loading...
Кликнете, за да коментирате

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Рецидивист от Рупите се споразумя  с прокуратурата в Гоце Делчев и получи 1 година лишаване от свобода  за фалшива посредническа дейност за осигуряване на работа във Великобритания

Публикувано

на

Една година „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване е наказанието, наложено на К.Д. от с. Рупите, община Петрич, обвинен от Районна прокуратура – Гоце Делчев за извършено от него престъпление по чл. 211, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 29, б. „А“ и б. „ Б“ от НК.

В периода от 21.01.2016 г. до 28.01.2016 г., с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил заблуждение у две лица, с което им причинил вреда в размер на 670 лева.

Подсъдимият Д. публикувал обява за работа в интернет сайт www.novoto.co.uk. Представяйки се за посредник между ферма за плодове и зеленчуци „А.J.&C.I –Snell” Кралство Великобритания и Агенция за търсене на работа, той поддържал комуникация от имейл, регистриран в abv.bg, и кореспонденция в приложението „Вайбър“ от телефонен номер с кода на Обединеното Кралство.

Под предлог, че търси група от 25 човека за работа, която следвало да започнат от 03.02.2016 г. в пакетажен цех за плодове и зеленчуци във Великобритания, измамникът успял да убеди съпружеска двойка, че ще бъдат наети. За да им „подготви“ необходимите документи за работа (трудови договори) те трябвало да преведат сумата от 320 лева на човек, или общо 640 лева, представляваща такса за посредническа услуга. Паричният превод бил извършен на 27.01.2016 г. по предоставената от К.Д. сметка в банка „Barclays“.

В действителност обаче подсъдимият нямал право да осъществява посреднически услуги по заетостта. Той нито бил регистриран в Агенцията по заетостта, като посредник на работодател, нито имал удостоверение за извършване на посредническа дейност по информиране и наемане на работа в Република България или в чужбина.

К.Д. се е признал за виновен за извършеното от него престъпление и е сключил споразумение с Районна прокуратура – Гоце Делчев, което съдът е одобрил. Той вече има предходни осъждания.

коментара

Продължете с четенето

Новини

13 400 лева събраха от дарения , Богородичния търг  и курбана  настоятелството на църквата „Успение Богородично” в пограничното село Илинден

Публикувано

на

Добрата организация  на настоятелството в църквата „Успение Богородично” в пограничното село Илинден , и многото миряни  които на големият празник Голяма Богородица се черкуваха в храма на селото , и тази година  успяха да съберат от дарения , курбана по случай храмовия празник на местната църква и проведения голям  търг  значителна сума  в размер на 13 400 лева .

Сумата надвишава събраните средства по време на празника през миналата година и отново ще бъдат използвани за ремонти и поддръжка  на  храма в пограничното село Илинден , коментираха от църковното настоятелство.

 През годините   настоятелството на храма „Успение Богородично”в Илинден направи буквално чудеса .

Извършени бяха десетки  ремонти  вътре в храма , обновено бе дворното пространство , построена бе специална кухня  за приготвяне на курбани и отслужване на помени , както бе ремонтиран и бетониран  пътя до църквата за да може спокойно до него да отиват възрастните жители на Илинден  както и до храма да се изкачват  и коли.

И тази година , както писа Топ Преса в хаджидимовското село Илинден, някогашното Либяхово седмица преди празника на селото и храмовия празник на местната църква, вреше и кипеше от хора родени в Илинден, които пристигнаха специално от цялата страна и чужбина.

Много християни от целият гоцеделчевски регион също предпочетоха да запалят свещ на големият празник в църквата в село Илинден и да си вземат от вкусния курбан който единствено в селото се приготвя с  булгур.

 На Голяма Богородица църквата в Илинден отпразнува и своят храмов празник, а либяховалии верни на любовта си към родното място и местният храм , потачиха  двония празник подобаващо  и си  организираха редици родови срещи . Всички заедно наддаваха на търга в църквата и  виха после заедно дълги хора на площада.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ