13 ученици от ЗПГ „Кл. Тимирязев“ се завърнаха от двуседмична производствена практика в Германия

На 14 юли тази година от Германия се завърнаха 13 ученици от про­фесия „Готвач” (дуална форма на обучение), специалност „Производство на кулинарни изделия и на­питки”. Те про­ведоха своята двуседмична производствена практика по про­грама Еразъм +, КД 1 „Образова­телна мобилност на граждани” в в кухните на от­брани ресторан­ти и заведения за хранене в третия по голе­мина град на област Саксо­ния- Кемниц, Германия. По този начин Земеделска професио­нална гимна­зия „Климент Тимирязев” затвърди традицията престижно­то училище да изпраща свои възпи­таници на практика в чужбина. Дейностите на проекта имат за цел да под­крепят обучаемите в него гимназисти в процеса на придобиване на ключови компетентности, с цел по­добряване на тяхното лич­ностно развитие и работос­пособност на европейския пазар на труда.

Образователната мобил­ност се проведе от 30.06.19г до 14.07.19г. в отбрани рес­торанти и заведения за хра­нене и развлечение в гр. Кемниц, след сключването на договори с тях: Business Hotel Artes, Restaurant Miramar, Restaurant Pelzmühle, Restaurant Hans im Glück, Restaurant Wasserschloss Klaffenbach, Kantine F+U.

По време на 14 дневната практика учениците бяха ангажирани по 6 часа все­ки ден с професионално обучение в реална работ­на среда. Бяха обхванати теми от здравословните и безопасни условия на труд, хранителните технологии и производството на храни и напитки. Придобиха опит в приготвянето на типични за областта Сак­сония ястия, запознаха се с последните иновации в кухненското оборудване, както и усво­иха техники на работа, отговарящи на немските стандарти на обслужване в заведени­ята за хра­нене. След приключване на обучение­то си участниците ще имат възможността да приложат придобитите умения на практика в България.

Освен многото придоби­ти знания, умения и компе­тенции, учениците получиха уроци по дисциплинираност, организация на работния процес, прецизност и точ­ност в изпълнението на възложените задачи. Така бяха постигнати някои от предварително поставени­те цели като- осъзнаване привлекателността на из­браната от тях професия, усъвършенстване на знани­ята, уменията и компетент­ностите им както в профе­сионално, така и в езиково направление, нагледно беше приложена дуалната форма на обучение, по която се обу­чават и учениците – учас­тници в мобилността, които затвърдиха новите знания от учебната година с практи­ка чрез работа.

От българска страна мо­ниторингът бе осъществен от Директора на Земедел­ска професионална гимна­зия ,,Кл.Тимирязев” Емил Терзийски, а от немска- от представител на организа­цията F+U.

След шестчасовата си ангажираност в съответните заведения, където усвоиха тънкостите на професия­та, учениците участваха в спортни, а през уикенди­те и в културни мероприя­тия. Това стана възможно благодарение на базата, с която разполага организа­цията домакин, и нейното сътрудничество с други ор­ганизации. През уикенда на първата седмица групата съвместно с екскурзовод ра­згледа забележителностите на Лайпциг, който е център на изкуството, музиката и културата, а през уикенда на втората сед­мица посети и направи раз­ходка из исто­рическата част на столицата на Саксония – Дрез­ден, както и беше посетен боулинг център, където уче­ниците играха за­едно с директора и своите ръководи­тели.

Накрая, след ус­пешно проведена­та образователна мобилност, учени­ците получиха де­кларации за учас­тие и Europass Mobility Certificates. Благодарение на практи­ката в Германия учениците смя­тат, че са развили своите умения, по-добре се спра­вят с вземането на самостоятелни решения, до голя­ма степен са прео­долели езиковата бариера. Чувст­ват, че са придо­били европейско съзнание и са по-мотивирани да учат през целия си живот.

От участниците

в мобилността

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейска­та комисия. Тази публикация [съобщение] отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържа­щата се в нея информация.

Вестник  “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене