Свържете се с нас

Светско

13 ученици от ЗПГ „Кл. Тимирязев“ се завърнаха от двуседмична производствена практика в Германия

Публикувано

на

На 14 юли тази година от Германия се завърнаха 13 ученици от про­фесия „Готвач” (дуална форма на обучение), специалност „Производство на кулинарни изделия и на­питки”. Те про­ведоха своята двуседмична производствена практика по про­грама Еразъм +, КД 1 „Образова­телна мобилност на граждани” в в кухните на от­брани ресторан­ти и заведения за хранене в третия по голе­мина град на област Саксо­ния- Кемниц, Германия. По този начин Земеделска професио­нална гимна­зия „Климент Тимирязев” затвърди традицията престижно­то училище да изпраща свои възпи­таници на практика в чужбина. Дейностите на проекта имат за цел да под­крепят обучаемите в него гимназисти в процеса на придобиване на ключови компетентности, с цел по­добряване на тяхното лич­ностно развитие и работос­пособност на европейския пазар на труда.

Образователната мобил­ност се проведе от 30.06.19г до 14.07.19г. в отбрани рес­торанти и заведения за хра­нене и развлечение в гр. Кемниц, след сключването на договори с тях: Business Hotel Artes, Restaurant Miramar, Restaurant Pelzmühle, Restaurant Hans im Glück, Restaurant Wasserschloss Klaffenbach, Kantine F+U.

По време на 14 дневната практика учениците бяха ангажирани по 6 часа все­ки ден с професионално обучение в реална работ­на среда. Бяха обхванати теми от здравословните и безопасни условия на труд, хранителните технологии и производството на храни и напитки. Придобиха опит в приготвянето на типични за областта Сак­сония ястия, запознаха се с последните иновации в кухненското оборудване, както и усво­иха техники на работа, отговарящи на немските стандарти на обслужване в заведени­ята за хра­нене. След приключване на обучение­то си участниците ще имат възможността да приложат придобитите умения на практика в България.

Освен многото придоби­ти знания, умения и компе­тенции, учениците получиха уроци по дисциплинираност, организация на работния процес, прецизност и точ­ност в изпълнението на възложените задачи. Така бяха постигнати някои от предварително поставени­те цели като- осъзнаване привлекателността на из­браната от тях професия, усъвършенстване на знани­ята, уменията и компетент­ностите им както в профе­сионално, така и в езиково направление, нагледно беше приложена дуалната форма на обучение, по която се обу­чават и учениците – учас­тници в мобилността, които затвърдиха новите знания от учебната година с практи­ка чрез работа.

От българска страна мо­ниторингът бе осъществен от Директора на Земедел­ска професионална гимна­зия ,,Кл.Тимирязев” Емил Терзийски, а от немска- от представител на организа­цията F+U.

След шестчасовата си ангажираност в съответните заведения, където усвоиха тънкостите на професия­та, учениците участваха в спортни, а през уикенди­те и в културни мероприя­тия. Това стана възможно благодарение на базата, с която разполага организа­цията домакин, и нейното сътрудничество с други ор­ганизации. През уикенда на първата седмица групата съвместно с екскурзовод ра­згледа забележителностите на Лайпциг, който е център на изкуството, музиката и културата, а през уикенда на втората сед­мица посети и направи раз­ходка из исто­рическата част на столицата на Саксония – Дрез­ден, както и беше посетен боулинг център, където уче­ниците играха за­едно с директора и своите ръководи­тели.

Накрая, след ус­пешно проведена­та образователна мобилност, учени­ците получиха де­кларации за учас­тие и Europass Mobility Certificates. Благодарение на практи­ката в Германия учениците смя­тат, че са развили своите умения, по-добре се спра­вят с вземането на самостоятелни решения, до голя­ма степен са прео­долели езиковата бариера. Чувст­ват, че са придо­били европейско съзнание и са по-мотивирани да учат през целия си живот.

От участниците

в мобилността

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейска­та комисия. Тази публикация [съобщение] отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържа­щата се в нея информация.

Вестник  “ Топ Преса “

коментара

Реклама
loading...

Таблоид

Националната асоциация за защита на земеделските стопани излезе с декларация по повод случващото се в Община Кресна

Публикувано

на

Ние членовете на новоучредената „Национална асоциация  за защита на земеделските стопани“  изразяваме силното си безспокойство от случващото се в Община Кресна и настояваме:

  1. Адекватни действия от всички държавни институции и местни власти.
  2. Органите на МВР да установят  безспорно  дали намереният труп на домашно прасе е от стопани от района, а не е подхвърлен.
  3. Да не се предприемат никакви действия  за унищожаване на здрави животни.
  4. Органите на БАБХ да не се вживяват в репресивен орган и налагат изисквания с зони за евтаназия на здрави животни или изисквания за усвояване на месото докато случая не бъде изяснен окончателно.
  5. Предупреждаваме че напрежението сред земеделските стопани е огромно и всяка провокация, неясни и необосновани действия крият риск от неговата ескалация.

 

Призоваваме всички земеделски стопани от област Благоевград, при възникване на въпроси и неяснота по проблеми засягащи стопанствата им, без значение от вида животни или култура която отглеждат, да се обърнат към членовет на „НАЗЗС“ по места.

 

16.08.2019                                                                  Борислав Симеонов член на УС на „НАЗЗС“

Благоевград                                                                 Венцислав Кавазов член на КС на „НАЗЗС“

Йордан Василев съучредител на „НАЗЗС“

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Заблуден шофьор влезе със съборяни в тревните площи на Бачиново

Публикувано

на

Лек автомобил на “Общински гори”-Хаджидимово бе засечен в тревните площи на парк Бачиново. Колата съпровождала група съборяни, които се събрали на обяд на барбекюто срещу езерото.

На излизане от тревните площи шофьорът е спрян от полицейски патрул. На водача ще бъде съставен акт за нарушаване на забраната за навлизане на автомобили в зоната на парка.

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ