Свържете се с нас

Таблоид

Мистика води туристи към забравени села в Пиринско

Публикувано

на

 

Легенди и митове за ома­гьосани къщи, змейове и змейски невести, иманета и жълтици, привличат като магнит туристи към закъ­тани и позабравени села и местности в Пиринско. И ако допреди години в такива се­лища ходеха само научни работници, студенти и фол­клористи, за да си набавят автентични материали за ди­пломни и научни работи, то сега без проекти и реклама, туристите сами влизат в ро­лята на откриватели. Въоръ­жени с карти в ръка търсят диви места, които не са впи­сани в никой наръчник за пъ­туващия, но пък славата им се носи от уста на уста.

Така в определени села като Пирин, Любовище, Скла­ве и райони в Симитли и още много други места започна­ха да прииждат чужденци, фотографи, филмови проду­центи и търсачи на красоти и мистични истории.

Село Пирин и стотината му жители от пет-шест години се радват на нечуван инте­рес. Сгушено в прегръдката на връх Ореляк, на грани­цата между Среден и Южен Пирин, тук до скоро идвали само роднини по събори. Но видиш ли бабите на припек и поговориш ли с тях, се прена­сяш в друг свят. Те не дудлят като своите наборки за пен­сиите и здравето, а веднага почват да разказват истори­ята за змей живял в селото. И най-любопитното е, че вяр­ват в тая мистика.

„В нашето село навремето е живял змей. Ей там, на оня баир му е къщата. Построил я за жена си Стана. Родил им се син, кръстили го Гин­чо, който имаше закърнели криле на гърба си. Тук всич­ки старци сме ги виждали, така започват приказката за змея.

Местните разказват, че змеят постро­ил къща в се­лото за себе си и за Стана – най-хубава­та мома в се­лото. Отскоро там живял Атанас Гин­чов – пото­мък на змея, който също имал на гър­ба си закър­нели криле. Заради несъвсем човешкия му произход хората го избяг­вали и той си отишъл от този свят самотен.

Тук няма жител, който да не вярва,че някога е живяло сред тях същество от Долна­та земя. И това не е някаква всеобща лудост, а отношение към легендите и историята, която са наследили от свои­те предци.

Заради сладките раздумки бабите от Пирин са станали буквално манекенки. Идват фотографи отвсякъде, те об­личат носиите и ги снимат. Тук е заснет и филма „Писмо до Америка“. Това е и селото, където починалите се опяват на два гласа, което по-скоро прилича на виене. Село Пи­рин днес е истински резер­ват за фолклор и мистика.

В санданското село Склаве пък всички вярват, че е род­ното място на Спартак. Ста­рото име на селището е Сла­ве – латинска дума, която означава „роб“. Населеното място хората са приели като родно на великия тракиец и с някогашния пазар на роби, на който е продаден сами­ят Спартак. Сега местните в търсене на туристи и препи­тание, възстановиха пазара от онова време, като правят възстановка един път в годи­ната.

По време на Спартаковите игри има гладиаторски тре­нировки и битки, продават се тракийски и римски кулинар­ни изкушения, автентична римска храна – риба, печено и варено месо, хляб от овес, просо и жито, грозде, ябълки, фурми, стафиди, вино, орехи, мед и коприва, различни сто­ки за бита, има и фолклорни прояви. По този начин се ут­върждава древният панаир в селището като привлекател­но и запомнящо се място с история, легенди и обичаи.

В кметството е създадена малка експозиция за Спар­так и за местните легенди с макети, с костюми на тракий­ци, гладиатори.

Някога робите били купу­вани от търговци, които ги препродавали на богати ро­бовладелци. След това нова­та собственост била доста­вяна с кораби или сухопътни кервани до местоназначе­нието си. На този пазар са били продавани за роби пле­нени от римляните при битки тракийци, славяни, мъже и жени от съседни племена. Според местни легенди, в на­чалото на новото хилядоле­тие толкова много роби тра­кийци е имало в Склаве, че е било възможно да се замени тракиец за глава лук.

По света си измислят исто­рии, за да привличат турис­ти, а при нас всичко е истина. Така рекламираме и популя­ризираме културно-истори­ческия туризъм в селото ни. Идват все повече гости от страната и чужбина в Склаве, казват местните. Днес атрак­циите се разиграват от тан­цьори и артисти, които идват специално от Италия.

В село Любовище, което се намира в прегръдките на Мелнишките пирамиди, пък има един необикновен ту­нел. Той свързва отбивката от пътя за Роженския мана­стир с това красиво и омай­но място. Тунелът е вкопан и прилича на вход между два свята. Всъщност той е стро­ен от хора преди години като пряк път, но днес туристите не вярват в това и всички ми­слят,че е природно образува­ние. А къщите в Любовище са като омагьосани, всички са оплетени от пълзящи зе­лени растения. Изоставени, домовете са превзети от при­родата. Малцината жители разказват пленителни исто­рии за жълтици, за иманета от времето на Яне Сандански и преди това и разбира се легенди за любовта, онази изпепеляваща, която е дала името на селото. В село До­бърско, Разложко и вярващи и невярващи наливат вода от поточе зад известния До­бърски храм с летящия Хрис­тос. За изворчето се носят легенди, че лекува слепота. Тук се разказва, че ослепе­ните Самуилови войници са дошли, точно за да опитат да лекуват очите си. И до днес всеки налива вода в шише, мият лице и очи, вярвайки в магията на водата.

В община Симитли също е пълно с мистични места. В полите на Пирин, при веко­вен бор, миряни се събират през юли. Там има голям бор, който се намира до параклис носещ името на Света Ма­рина. Всички местни вярват обаче, че ако прегърнат бора, ще се заредят с енергия, не­обикновена сила и здраве. Затова и винаги през юли дни преди празника Света Марина ходят на бора. Идват и болни, които вярват, че ще се излекуват, ако прегърнат дървото.

Пак в община Симитли се намират Коматинските ска­ли. Те представляват огро­мен, причудлив и все още слабо познат на туристите природен феномен. Зато­ва пък за него знаят много иманяри от цялата страна. Скалният масив се намира край българо-македонската граница и е на 25 километра над общинския център Си­митли. Мястото от векове е обвито в легенди и мистерии, които разказват за войводи, хайдути, комити, търсачи на иманета, за тайнствена пе­щера, която крие жълтици и алтъни. Геоложкият фено­мен е край село Брестово. И е обект на чести иманярски набези. Тук всички вярват, че там има скрити жълтици, но те са прокълнати,защото са събирани от обири и грабежи по турско време.

На 3-4 километра от ска­лите се намира едно дряно­во дърво. В горната му част е оформена арка от самата природа – по този начин са се сплели два от стволове­те. В Пиринско обаче всички вярват, че ако под арката на дряна мине бездетна жена, ще забременее. Славата на дървото се е разнесла и из страната и често тук идват отчаяни булки, казват мест­ните, които често влизат в ролята на гидове.

Легендата се поддържа и симитличани казват: Дър­вото наистина има някаква необяснима сила. Минава се три пъти през арката при из­грев слънце. Всяка жена трябва да се прекръсти, щом мине под арката, както и да каже мо­литва. Не се говори силно, а се шепне. Оставя се ня­какъв нишан или дар вър­ху дървото – кърпичка, дреха, носени от молещите се за рожба.

Тези места и села, натова­рени с енергията на мистика­та и легендите, нямат нужда от реклама. Хората сами ги търсят, всеки по своя причи­на.

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Таблоид

Националната асоциация за защита на земеделските стопани излезе с декларация по повод случващото се в Община Кресна

Публикувано

на

Ние членовете на новоучредената „Национална асоциация  за защита на земеделските стопани“  изразяваме силното си безспокойство от случващото се в Община Кресна и настояваме:

  1. Адекватни действия от всички държавни институции и местни власти.
  2. Органите на МВР да установят  безспорно  дали намереният труп на домашно прасе е от стопани от района, а не е подхвърлен.
  3. Да не се предприемат никакви действия  за унищожаване на здрави животни.
  4. Органите на БАБХ да не се вживяват в репресивен орган и налагат изисквания с зони за евтаназия на здрави животни или изисквания за усвояване на месото докато случая не бъде изяснен окончателно.
  5. Предупреждаваме че напрежението сред земеделските стопани е огромно и всяка провокация, неясни и необосновани действия крият риск от неговата ескалация.

 

Призоваваме всички земеделски стопани от област Благоевград, при възникване на въпроси и неяснота по проблеми засягащи стопанствата им, без значение от вида животни или култура която отглеждат, да се обърнат към членовет на „НАЗЗС“ по места.

 

16.08.2019                                                                  Борислав Симеонов член на УС на „НАЗЗС“

Благоевград                                                                 Венцислав Кавазов член на КС на „НАЗЗС“

Йордан Василев съучредител на „НАЗЗС“

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Заблуден шофьор влезе със съборяни в тревните площи на Бачиново

Публикувано

на

Лек автомобил на “Общински гори”-Хаджидимово бе засечен в тревните площи на парк Бачиново. Колата съпровождала група съборяни, които се събрали на обяд на барбекюто срещу езерото.

На излизане от тревните площи шофьорът е спрян от полицейски патрул. На водача ще бъде съставен акт за нарушаване на забраната за навлизане на автомобили в зоната на парка.

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ